Søvnløshed hos børn

søvnløshed hos børnNår forældre hører ordet søvnløshed og bliver bedt om at tænke på det i forbindelse med børn, danner de fleste forældre billeder af et grædende barn, der, foruden selv at være vågen den halve nat, også holder dem søvnløse i uendelige perioder. Søvn er vigtigt for børn, og søvnløshed hos børn kan føre til humørsvingninger og ændret opførsel, hvilket kan få børn til at udvikle komplikationer i forhold til skole, disciplin og autoritet. Kan dit barn ikke sove så læs med her.

På samme måde som hos voksne defineres søvnløshed hos børn som besvær ved at falde i søvn, forblive i sovende tilstand, eller at barnet ikke er veludhvilet, på trods af en tilpas mængde søvn. Børn i alderen 6 til 12 år bør få 10 til 11 timer om natten og teenagere omkring 9 timers søvn hver nat.

Symptomer og årsager til søvnløshed hos børn

Udover generelt at være søvnig i løbet af dagen, kan andre kendte symptomer på søvnløshed være, at dit barn virker irriteret, har humørsvingninger, er hyperaktiv, deprimeret og aggressiv, samt at dit barn, på grund af søvnløshed, oplever hukommelsesproblemer og en nedsat evne til at holde fokus i længere tid af gangen.

Årsagen til, at børn oplever søvnløshed, er hovedsageligt, at børn ganske enkelt ikke kommer tidligt nok i seng. Det skyldes til dels, at forældre har en urealistisk forventning til, hvor mange timer søvn, børn bør få. Det kan også skyldes, at børn, der lider af søvnløshed, har mere at foretage sig, end de i realiteten har tid til, såsom at være social, aktiviteter efter skole, sport, lektier, computerspil, internet og fjernsyn.

Mange forældre har også svært ved at fastholde en bestemt sengetid for deres børn, men hvis dit barn stadig oplever søvnløshed, på trods af en fornuftig mængde søvn om natten, kan det eksempelvis skyldes indtagelse af koffein, stress, dårlige sovevaner, ængstelse, frygt, bekymring, angst eller depression.

Behandling af søvnløshed hos børn

Langt de fleste forældre forsøger at få recept på medicin til behandling af søvnløshed, i stedet for at finde den konkrete årsag til søvnløshed for deres børn, hvilket, som nævnt foroven, kan skyldes sundhedsmæssige eller psykologiske problemer. Medicin er sjældent løsningen på søvnløshed hos børn.

Søvnløshed hos børn kan behandles ved eksempelvis at begrænse den tid, børn bruger i sengen, således at børn kun befinder sig i sengen, når der skal soves, frem for i løbet af dagen og aftenen, når der skal læses og ses TV. Søvnløshed kan også behandles ved at opstille et fast program over sengetider, selv i løbet af weekender og ferieperioder, ved at undgå stimulerende aktiviteter, såsom spil, tv og telefon i en periode på en halv til en hel time, inden børn skal sove og ved regelmæssig fysisk aktivitet.

Relaterede Indlæg