Gojibær

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Gojibær er små røde bær, der vokser vildt i den asiatiske natur. De har en sød smag med en snert af syrlighed over sig. Når du køber dem i dit supermarked er de typisk tørrede, og minder om rosiner i udseende, blot med den karakteristiske røde farve. I vesten har Gojibær vundet indpas over de seneste 10 år, da de har en høj næringsværdi og er en god kilde til flere typer af vitaminer og mineraler.

Gojibær er blevet brugt i traditionelt kinesisk medicin i hundredevis af år. Nogle skrifter beretter, at Gojibær er blevet spist af tibetanske munke i mere end tusinde år, da de efter sigende skulle hjælpe med at komme i en meditativ tilstand samt styrke munkenes generelle helbred, energi og udholdenhed.I dagens Kina spiser man stadig Gojibær – især hvis man har problemer med øjne, leveren eller nyrene. Undersøgelser viser, at det høje indhold af zeaxanthin beskytter imod pigmentforandringer og gule aflejringer.

Læs med her på siden, hvor vi skriver meget mere om Gojibær og deres fordele.

gojibær

Vores udvalg af gojibær fra de bedste danske webshops


Gojibær – en superfrugt uden lige

Gojibær er det, man i dag vil betegne som en såkaldt superfrugt. Superfrugter har et højt næringsindhold og flere sundhedsfremmende egenskaber – Gojibær er ingen undtagelse. De er rige på både Vitamin C og A og indeholder Jern, fibre og Zink.

Gojibær indeholder dertil alle essentielle aminosyrer. Aminosyrer er byggestenene i protein, og de essentielle af dem kan ikke produceres af kroppen, og må derfor tilføres via kosten. En enkelt portion Gojibær på ca. 100 gram indeholder 10 procent af vores daglige proteinbehov. Af en frugt at være, er proteinindholdet overraskende højt.

Kulhydraterne i Gojibær er dertil komplekse. Spiser du Gojibær, vil du få stillet din søde tand, uden at dit blodsukker skyder i vejret. Det er derfor en ideel snack, hvis du er ved at gå sukkerdød på arbejdet eller i skolen.

Fordele ved gojibær

Qua det høje indhold af både vitaminer og antioxidanter kan Gojibær have en positiv indflydelse på dit immunforsvar, så du er mindre påvirkelig af vira og bakterier. Antioxidanter er medvirkende til at svække den skadelige virkning af ilt i levende væv, også kendt som ”frie radikaler”. Det er ikke kun influenza, som frie radikaler er skadelige imod. De sættes også i forbindelse med en lang række svære sygdomme, såsom kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Antioxidanter spiller derfor en vigtig rolle for vores sundhed.

Gojibær kan også assistere dig i en eventuel slankekur, da de indeholder få kalorier og har et lavt sukkerindhold. En portion Gojibær indeholder ca. 30 kalorier, og de er derfor et godt alternativ, når du har brug for en sød snack. Erstat anden frugt, slik eller chokolade med Gojibær og spar på kalorierne. Du kan fx blande dem i din yoghurt eller putte dem i din salat.

Spiser du frugten regelmæssigt, kan de sænke dit blodsukker, forbedre din sukkertolerance og gendanne celler, der hjælper med at producere insulin i kroppen.

Bedre seksuel drift og øget fertilitet

Gojibær har i århundreder været forbundet med en større seksuel drift og en øget fertilitet. Et videnskabeligt forsøg foretaget på rotter viser, at bærret øger niveauet og kvaliteten af sædceller, forbedrer den seksuelle evne og giver højere niveauer af det mandlige kønshormon Testosteron. Gojibær kan være et alternativ til receptpligtig medicin imod erektil dysfunktionalitet som fx Viagra.

En anden undersøgelse fra Wuhan Universitet i Kina viser, at Gojibær beskytter testiklerne imod Oxidative DNA-skader og væv i testiklerne, der forekommer når de udsættes for varmepåvirkning.

Gojibær mod søvnproblemer

Døjer du med søvnproblemer, kan et kosttilskud med Gojibær hjælpe dig med at sove bedre. En undersøgelse, foretaget på University of California i Irvine, viser, at juice lavet af Gojibær kan forbedre søvnkvaliteten og forebygge søvnbesværI undersøgelsen indtog en forsøgsgruppe i 14 dage Gojibær-juice, hvorefter man sammenlignede forsøgsgruppen med en testgruppe, der fik placebo-juice.

Forsøgsgruppen viste klare forbedringer inden for flere områder, og havde bl.a. mere energi, højere atletisk performance, bedre søvn, større koncentrationsevne og generelt et bedre velbefindende. Forsøgsgruppen fortalte dertil, at de følte sig mindre stressede og trætte, samt havde en bedre fordøjelse. Det sidste skal dog tages med et gran salt, da forsøgsgruppers udsagn i denne type forsøg altid kun tillægges lav vægt.

Fordele ved bærret er således mange. Det er et kosttilskud, der er baseret på naturlige ingredienser, og det kan derfor ikke skade at prøve. Det kan meget vel vise sig, at det kan løse dine søvnudfordringer, eller give dig et tilskud energi, så du bedre kan håndtere dine daglige udfordringer.

For at få en god effekt, anbefales det, at du spiser en eller to portioner dagligt i minimum 14 dage. Vær opmærksom på at købe dine bær i en velrenommeret forretning, selvom det kan være en smule dyrt. Billigere Gojibær kan indeholde sulfitter / svovl, der kan forårsage en allergisk reaktion hos nogle personer.

Brugen af gojibær

De fleste supermarkeder og helsekostforretninger sælger Gojibær i små poser. Det er dog også muligt at finde dem friske i specialbutikker og hos enkelte grønthandlere. Du kan bruge dem, som du ville bruge rosiner. Drys dem over dine havregryn om morgenen, bland dem i din muesli eller drik det som juice eller te.

Frugten smager også godt sammen med fjerkræ, som kylling eller kalkun. Det giver en sødme, der er velegnet til det magre kød.

Det høje indhold af C vitaminer, gør det dertil også nemmere for kroppen at absorbere jernet i kødet.

Du kan naturligvis også blande dine bær i salater. Pinjekerner og valnødder går godt med Gojibær, men prøv dig frem indtil du finder din yndlingssalat.

Bivirkninger ved Gojibær

Gojibær har generelt ingen bivirkninger og er ikke sundhedsskadelige at spise for mennesker. Enkelte personer rapporterer dog, at de oplever milde fordøjelsesproblemer, når de først begynder at spise dem. Har du derfor en kronisk tarmlidelse eller fordøjelsesproblemer, bør du konsultere din læge, inden du tilføjer Gojibær til din kost.

Lider du af sukkersyge (diabetes), bør du også være påpasselig med at spise Gojibær. Som med alle andre kulhydrater kan Gojibær få dit blodsukker til at stige.