Omega 3

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Omega 3 fedtsyrer er en type essentielle fedtsyrer, som kroppen har brug for, men ikke selv kan producere. Disse fedtsyrer er nødvendige for en række biologiske processer og er kendt for deres positive indflydelse på helbredet.

Der er tre primære typer af omega 3 fedtsyrer: ALA (alfa-linolensyre), EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). ALA findes hovedsageligt i vegetabilske kilder som hørfrø, chiafrø, valnødder og grønne grøntsager. EPA og DHA findes primært i fede fisk som laks, sild og makrel. Omega 3 fedtsyrer er afgørende for en sund krop, og det anbefales derfor at få tilstrækkelige mængder af det ved at inkludere fisk, nødder, frø og grønne grøntsager i kosten. Kosttilskud som fiskeolie kan også være en praktisk kilde til omega 3 fedtsyrer, især for dem der ikke spiser fisk regelmæssigt.

Læs med her på siden, hvor vi skriver alt du bør vide om omega 3 kosttilskud.

Omega 3

Vores udvalg af omega 3 fra de bedste danske webshops

-22% udsalg
Puori Omega-3 O3 (180 kap)

Puori Omega-3 O3 (180 kap)

324,95 kr.
-20% udsalg
Puori Omega-3 O3 (60 kap)

Puori Omega-3 O3 (60 kap)

143,00 kr.
-8% udsalg
Omega 3-6-9 120 Kap

Omega 3-6-9 120 Kap

119,00 kr.
-10% udsalg
Solaray Omega 3 (60 kaps)

Solaray Omega 3 (60 kaps)

269,95 kr.

Kost og Omega-fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige for mennesker, og kan kun tilføres udefra. De kan fås gennem en varieret kost med indtag af fisk minimum to gange om ugen eller som kosttilskud hver dag. Vil du dække dit behov via kosten er det bedst at spise fede fisk som makrel, laks og sild.

Mange forskere mener at en stor del af de livsstilssygdomme, der hærger den vestlige verden, skyldes det ubalancerede forhold mellem vores indtag af Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer. Ligesom Omega 3 fedtsyrer er Omega 6 også essentielle for kroppen. Den primære type Omega 6 fedtsyre er kaldet linolsyre. Linolsyre findes i en række fødevarer, især i vegetabilske olier som majsolie, solsikkeolie og sojaolie. Omega 6 fedtsyrer spiller en vigtig rolle i kroppen ved at være involveret i forskellige biologiske processer.

Mens Omega 6 fedtsyrer er vigtige for kroppen, er det også afgørende at opretholde en passende balance mellem Omega 6 og Omega 3 fedtsyrer i kosten. En ubalance, hvor der indtages for mange Omega 6 fedtsyrer i forhold til Omega 3, kan være forbundet med øget risiko for betændelsessygdomme og andre sundhedsproblemer. Tidligere lå balanceforholdet på 1:1 mellem de to fedtsyrer, men i dag er forholdet forskudt helt op til 16:1. Dette skyldes blandt andet vores enorme indtag af kød og forarbejdede produkter, der indeholder Omega 6.

I Danmark spiser vi typisk 8 til 10 gange flere Omega 6 fedtsyrer end Omega 3 fedtsyrer. Vi spiser for mange færdigretter og forarbejdede produkter, der indeholder mange planteolier. Omega 6 fedtsyrer har en tendens til at understøtte inflammatoriske (betændelses-) tilstande i kroppen. Disse tilstande kan gå hen og blive kronisk ved vedvarende indtag af forkert kost.

Fordele ved Omega 3

Omega 3-fedtsyrer har mange sundhedsmæssige fordele og regelmæssig brug af et kosttilskud med Omega 3 kan derfor gøre underværker for din sundhed. Forskere er enige om, at omega 3-fedtsyrer har fantastiske helbredsmæssige egenskaber. Der forskes intensivt i den forebyggende brug blandt en bred variation af sygdomme. Indtil videre har studier vist, at der kan forekomme positive indvirkninger på følgende områder:

  • Hjerte-kar relaterede sygdomme som blodpropper og åreforkalkning.
  • Smerter og stivhed i led hos leddegigt patienter.
  • Hukommelsesbesvær og demens.
  • Lavt Melatonin-niveau

Omega 3 og hjertet

Fiskeolier som Omega 3 har en dokumenteret effekt på hjertesygdomme som forhøjet blodtryk, åreforkalkning og blodpropper. Fiskeolierne kan blandt andet medvirke til at stabilisere hjerterytmen, hvilket giver en lavere risiko for forstyrrelser i hjerterytmen. Derudover har fiskeolierne en blodfortyndende effekt, hvilket hjælper med at udvide blodkarrene og sænke det systoliske og diastoliske blodtryk. Samtidig modvirker det også blodets sammenklumpningsevne og åreforkalkning, der er skyld i blodpropper. Omega 3 kan dog hverken udelukke hjerteanfald eller blodpropper. Har du problemer med hjertet så konsultér din læge.

Omega 3 og gigt

Der er forsket i effekten af Omega 3 fiskeolie på leddegigtpatienter siden 1970’erne. Resultaterne viser en nedsættelse i antallet af ømme led samt varigheden af morgenstivhed i leddene. Fiskeolie er derfor også danske gigtpatienters foretrukne kosttilskud, hvor to ud af tre brugere er tilfredse med effekten. Effekten er stadig kun påvist specifikt på leddegigt men den mulige effekt kan stadig gælde for andre typer af gigtsygdomme. Omega 3 fedtsyrerne kan hæmme de stoffer der skaber gigtbetændelsen og inflammationen, men kan ikke erstatte den receptpligtige gigtmedicin. Det er dog et godt supplement til kosten. Tal altid med din læge om kombinationen og doseringen.

Omega 3 og søvn

Inflammation er kroppens egen helende proces, men med dårlig kost og en usund balance mellem Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer kan der opstå kronisk inflammation. Søvnen er det tidspunkt hvor vores krop restituerer og rydder op, men ved kronisk inflammation restituerer vores krop ikke ordentligt. Samtidig kan længerevarende dårlig søvn også skabe inflammationen i sig selv, hvilket også resulterer i en dårlig søvncyklus.

Et studie har også vist at et lavt DHA-niveau kan linkes med et lavt niveau af Melatonin, hvilket er det hormon der hjælper os med at falde i søvn. Omega 3 kan derfor hjælpe med at hæve Melatoninniveauet og give en bedre søvn.

Lider du af søvnproblemer kan du også tage et kig på Baldrian, der betragtes som et naturlægemiddel mod søvnproblemer.

Omega 3 og autoimmune sygdomme

Der forskes stadig løbende i Omega 3 og de sundhedsmæssige aspekter for behandling og lindring af sygdomme og kroniske tilstande. Studier i hjernen har vist en effekt på demens og depression samt reducerede symptomer ved ADHD hos børn.

Omega 3 har ligeledes haft en indvirkning på autoimmune sygdomme som Lupus, Psoriasis og Crohns.  Derudover har studier påvist, at der kan være en nedsat risiko for tarmkræft, brystkræft og prostatakræft ved indtag af Omega 3. Dog er alle studier ikke enige om effekterne og forskningen fortsætter.

Brug af Omega 3 kosttilskud

Omega 3 kan købes som kosttilskud i blød kapsel eller flydende form. Den anbefalede daglige dosis ligger omkring 250 mg EPA og DHA. De fleste Omega 3 produkter er udvundet af fiskelever og tilsat citron for at tage toppen af fiskesmagen. Det er i dag også muligt at købe en vegetarisk udgave, hvor EPA og DHA-syrerne er udvundet fra alger i stedet for fisk, hvilket er lige så effektivt. Gigtpatienter kan have gavn af en højere dosis, men konsultér altid din læge først.

Almindelige bivirkninger kan være opstød med fiskesmag, hvilket dog kan minimeres ved indtag af kosttilskuddet lige inden mad. Derudover kan blå mærker forekomme hurtigere, da fedtsyrerne fortynder blodet.

Køb Omega 3 kosttilskud online

Meget forskning tyder på, at den lange levealder i Asien skyldes deres naturlige indtag af Omega 3 i kosten. Vesten halter gevaldigt efter med usunde madvaner og en skæv balance mellem Omega 3 og Omega 6. Derfor er det vigtigt, at supplere vores madvaner med et Omega 3-kosttilskud, der kan hjælpe med at skabe en bedre balance og forebygge livsstilssygdomme.