Omega 3 fiskeolie

Omega 3 er en fedtsyre, der findes i fisk og skaldyr og består af EPA (eikosa-pentaen-syre) og DHA (dokosa-hexaen-syre). Der findes endnu en Omega 3 syre ved navn ALA (alfa-linolen-syre), der dog kun findes i planteverdenen og som er sværere at omsætte i vores krop. Omega 3-fedtsyrer er også kendt som ”fiskeolie”.

Omega 3 fedtsyrer er vigtige for vores membraner især i central nervesystemet men også for vores stofskifte og cellefunktioner. Det bruges til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, leddegigt og inflammatoriske sygdomme som tarmbetændelse.

Omega 3 fiskeolie

Solaray All Omega

Med All Omega fra Solaray får du en helt særlig kombination af både essentielle fiskeolier og vitale planteolier fra bl.a. kæmpenatlys og hørfrø.

All Omega er rig på både Omega 3, Omega 6 og Omega 9. Fiskeolien stammer fra små, vildtlevende fisk og krill, der typisk betegnes som “havets energikilde”.

Ønsker du de mange fordele fra Omega-fedtsyrerne, en sundere hjertefunktion og et bedre syn, så er All Omega et ideelt kosttilskud.

Selvom Omega 3 og Omega 6 kan lyde ens, er der rigtig stor forskel på deres oprindelse. I modsætning til Omega 3 findes Omega 6 i planteolier, der er udvundet af blandt andet vindruekerner, majs og solsikkekerner. Derudover bliver Omega 9 også til tider omtalt, da det er den eneste enkeltumættede syre, som blandt andet er at finde i oliven og avocadoer.

Kost og Omega-fedtsyrer

Omega 3Omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige for mennesker, og kan kun tilføres udefra. De kan fås gennem en varieret kost med indtag af fisk minimum to gange om ugen eller som kosttilskud hver dag. Vil du dække dit behov via kosten er det bedst at spise fede fisk som makrel, laks og sild.

Mange forskere mener at en stor del af de livsstilssygdomme, der hærger den vestlige verden, skyldes det ubalancerede forhold mellem vores indtag af Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer. Tidligere lå balanceforholdet på 1:1 mellem de to fedtsyrer, men i dag er forholdet forskudt helt op til 16:1. Dette skyldes blandt andet vores enorme indtag af kød og forarbejdede produkter, der indeholder Omega 6.

I Danmark spiser vi typisk 8 til 10 gange flere Omega 6 fedtsyrer end Omega 3 fedtsyrer. Vi spiser for mange færdigretter og forarbejdede produkter, der indeholder mange planteolier. Omega 6 fedtsyrer har en tendens til at understøtte inflammatoriske (betændelses-) tilstande i kroppen. Disse tilstande kan gå hen og blive kronisk ved vedvarende indtag af forkert kost.

Fordele ved Omega 3

Omega 3-fedtsyrer har mange sundhedsmæssige fordele og regelmæssig brug af et kosttilskud med Omega 3, kan derfor gøre underværker for din sundhed. Forskere er enige om, at omega 3-fedtsyrer har fantastiske helbredsmæssige egenskaber. Der forskes intensivt i den forebyggende brug blandt en bred variation af sygdomme. Indtil videre har studier vist, at der kan forekomme positive indvirkninger på følgende områder:

  • Hjerte-kar relaterede sygdomme som blodpropper og åreforkalkning.
  • Smerter og stivhed i led hos leddegigt patienter.
  • Hukommelsesbesvær og demens.
  • Lavt Melatonin-niveau

Omega 3 og hjertet

Fiskeolier som Omega 3 har en dokumenteret effekt på hjertesygdomme som forhøjet blodtryk, åreforkalkning og blodpropper. Fiskeolierne kan blandt andet medvirke til at stabilisere hjerterytmen, hvilket giver en lavere risiko for forstyrrelser i hjerterytmen. Derudover har fiskeolierne en blodfortyndende effekt, hvilket hjælper med at udvide blodkarrene og sænke det systoliske og diastoliske blodtryk. Samtidig modvirker det også blodets sammenklumpningsevne og åreforkalkning, der er skyld i blodpropper. Omega 3 kan dog hverken udelukke hjerteanfald eller blodpropper. Har du problemer med hjertet så konsultér din læge.

Essentielle fedtsyrer

Fiskeolie der er essentiel for kroppen

Flere undersøgelser tyder på, at et højt indhold af essentielle fedtsyrer i kroppen, kan modvirke typiske livsstilssygdomme, som vi døjer med i den vestlige del af verden.

Omega 3 fedtsyrer er livsnødvendige for mennesker og kan kun tilføres udefra.

Har du ikke en velafbalanceret og varieret kost, kan et dagligt kosttilskud gøre underværker for dit indre system og afhjælpe symptomer såsom hukommelses- og koncentrationsbesvær, samt smerter og stivhed i leddene.

Omega 3 og gigt

Der er forsket i effekten af Omega 3 fiskeolie på leddegigtpatienter siden 1970’erne. Resultaterne viser en nedsættelse i antallet af ømme led samt varigheden af morgenstivhed i leddene. Fiskeolie er derfor også danske gigtpatienters foretrukne kosttilskud, hvor to ud af tre brugere er tilfredse med effekten. Effekten er stadig kun påvist specifikt på leddegigt men den mulige effekt kan stadig gælde for andre typer af gigtsygdomme. Omega 3 fedtsyrerne kan hæmme de stoffer der skaber gigtbetændelsen og inflammationen, men kan ikke erstatte den receptpligtige gigtmedicin. Det er dog et godt supplement til kosten. Tal altid med din læge om kombinationen og doseringen.

Omega 3 og søvn

Fiskeolie omega 3Inflammation er kroppens egen helende proces, men med dårlig kost og en usund balance mellem Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer kan der opstå kronisk inflammation. Søvnen er det tidspunkt hvor vores krop restituerer og rydder op, men ved kronisk inflammation restituerer vores krop ikke ordentligt. Samtidig kan længerevarende dårlig søvn også skabe inflammationen i sig selv, hvilket også resulterer i en dårlig søvncyklus.

Et studie har også vist at et lavt DHA-niveau kan linkes med et lavt niveau af Melatonin, hvilket er det hormon der hjælper os med at falde i søvn. Omega 3 kan derfor hjælpe med at hæve Melatoninniveauet og give en bedre søvn.

Lider du af søvnproblemer kan du også tage et kig på Baldrian, der betragtes som et naturlægemiddel mod søvnproblemer.

Omega 3 og autoimmune sygdomme

Der forskes stadig løbende i Omega 3 og de sundhedsmæssige aspekter for behandling og lindring af sygdomme og kroniske tilstande. Studier i hjernen har vist en effekt på demens og depression samt reducerede symptomer ved ADHD hos børn.

Omega 3 har ligeledes haft en indvirkning på autoimmune sygdomme som Lupus, Psoriasis og Crohns.  Derudover har studier påvist, at der kan være en nedsat risiko for tarmkræft, brystkræft og prostatakræft ved indtag af Omega 3. Dog er alle studier ikke enige om effekterne og forskningen fortsætter.

Brug af Omega 3 kosttilskud

Omega 3 kosttilskud

Omega 3 kan købes som kosttilskud i blød kapsel eller flydende form. Den anbefalede daglige dosis ligger omkring 250 mg EPA og DHA. De fleste Omega 3 produkter er udvundet af fiskelever og tilsat citron for at tage toppen af fiskesmagen. Det er i dag også muligt at købe en vegetarisk udgave, hvor EPA og DHA-syrerne er udvundet fra alger i stedet for fisk, hvilket er lige så effektivt. Gigtpatienter kan have gavn af en højere dosis, men konsultér altid din læge først.

Almindelige bivirkninger kan være opstød med fiskesmag, hvilket dog kan minimeres ved indtag af kosttilskuddet lige inden mad. Derudover kan blå mærker forekomme hurtigere, da fedtsyrerne fortynder blodet.

Køb Omega 3 kosttilskud online

Meget forskning tyder på, at den lange levealder i Asien skyldes deres naturlige indtag af Omega 3 i kosten. Vesten halter gevaldigt efter med usunde madvaner og en skæv balance mellem Omega 3 og Omega 6. Derfor er det vigtigt, at supplere vores madvaner med et Omega 3-kosttilskud, der kan hjælpe med at skabe en bedre balance og forebygge livsstilssygdomme.

Omega 3 6 og 9 kosttilskud

Køb All Omega fra Solaray online

Hos Med24 kan du købe kosttilskuddet “All Omega” fra Solaray. Her får du et “alt-i-en”-kosttilskud, der indeholder alle de essentielle fiskeolier.

Ønsker du en sundere hverdag og et liv i balance, så er et kosttilskud som All Omega anbefalet. Produktet kommer i pakninger af 180 stk. og du bør indtage 1 til 2 kapsler dagligt i forbindelse med et måltid mad.