Hovedpude
Du bruger ca. en tredjedel af dit liv med hovedet liggende på din hovedpude. Det er derfor vigtigt, at du vælger en, der passer til din krop og dine sovevaner.
En hovedpude er ikke bare en tilføjelse til sengen; den spiller en afgørende rolle for en god nats søvn. En god hovedpude er lige så vigtig for din søvn, som din madras er. Det handler ikke kun om at støtte hovedet, men om at sikre, at nakke og ryg er i en naturlig og behagelig position. En dårlig hovedpude derimod kan resultere i en forstyrret og afbrudt søvn qua en dårlig sovestilling. Dette kan give dig nakkesmerter og helt generelt en dårligere søvnkvalitet. Du bør derfor nøje tænke over, hvilken pude du skal købe.
Læs med her på siden, hvor vi skriver om de forskellige typer hovedpuder samt giver gode råd til valg af en god pude.
Vores udvalg af hovedpuder fra de bedste danske webshops
Babydyne og hovedpude – Helårsdyne – Änglamark
Lixra hovedpude
TEMPUR Millenium (Medium Hovedpude)
Juniordyne og hovedpude – Helårsdyne – Änglamark
Hovedpude – Universe of Sleeping
Hovedpuder – Høie – Optimal – 2 stk.
Helårsdyne og hovedpude – Høie – Komplett
Hovedpude – Arctic – Passfjell
Hovedpude – Høie – Softfeel
Lixra hovedpude
Lixra hovedpude – Clima
Temprakon hovedpude
Hovedpude – Høie – Optimal
Småland Hovedpude Med Kuglefibre
Småland Deluxe Hovedpude M. Andedun Og Fjer
Hovedpude – Quilts of Denmark – Femø – Høj
Hovedpude – Quilts of Denmark – Femø – Høj
Hovedpude – Quilts of Denmark – Femø – Mellemhøj
Hovedpude – Relaxy – Moon
Hovedpude – Arctic – Dreams
Hovedpude – Arctic – Dreams
Helårsdyne og hovedpude – Høie – Komplett
Helårsdyne og hovedpude – Turiform
Helårsdyne og hovedpude – Turiform
Hovedpude – Turiform
Hovedpude – Änglamark
Hovedpude – Læsø Garnspinderi
Lixra hovedpude – Primaloft bio
Lixra hovedpude – Primaloft bio
TEMPUR Original (Small Hovedpude)
Gode råd til valg af hovedpude
Når du køber en pude, så er der en ting, du skal være opmærksom på. Den skal give en god støtte både når du ligger på ryggen, på siden eller på maven. Fyldet skal derfor være tilpas fleksibelt til, at det former sig afhængigt af det tryk, du påfører den.
Derudover er det vigtigt, at din pude ikke er for høj. Med en høj pude er din nakke placeret for højt i forhold til din rygsøjle, når du ligger på ryggen med hovedet på puden. Dette giver et unaturligt knæk, når du ligger på ryggen. Det giver også et stort tryk på dine bruskskiver, hvilket med tiden vil resultere i, at du får nakkesmerter. Det er vigtigt at påpege, at din nakke kan tage varig skade af kontinuerlig belastning fra en alt for høj pude.
Har du en høj hovedpude, kan du ikke bare ligge dig på maven eller på siden og tro, at alt nu er godt, og du ikke får ondt i nakken. Ligger du fx på siden, så kommer dit hoved nemt ud i en yderstilling, hvor dine nakkehvirvler belastes. Du kan selv forestille dig det ubehag, som du udsætter din nakke for, hvis du ligger på maven med hovedet på en høj pude.
Ovenstående er en klassisk udfordring, når det kommer til valg af hovedpude. Når ens liggestilling ændrer sig, ændrer den optimale position for nakken sig også. Fx er nakkens neutralstilling højere, når du ligger på siden, end den er, når du ligger på ryggen.
Hvad er en god hovedpude?
Det er vigtigt, at en hovedpude kan tilpasse sig kroppen og søvnvanerne af brugeren. Dette giver den nødvendige støtte i alle positioner.
Den skal derfor være tilpas fleksibel til, at den kan blive flad, når du lægger baghovedet på den. Samtidig bliver den i stand til at få mere koncentreret fylde, når du presser på for siderne og ”former” den med hænderne. Du skal kunne tumle med den, så du per automatik kan tilpasse din pude til din sovestilling, når du i halvsøvne skifter stilling.
Med andre ord: en god hovedpude skal understøtte både rygsøjlen og nakkens naturlige kurve og samtidig tage højde for din individuelle fysik.
Det, der er er en god pude for dig, er det dog ikke nødvendigvis for mig. Vi har alle forskellige ønsker og individuelle behov, som vi ønsker tilgodeset. I udgangspunktet har du sandsynligvis en god pude, hvis du sover godt (uden afbrydelser og forstyrrelser) og vågner op uden problemer med nakken.
Ergonomiske hovedpuder
Ergonomiske hovedpuder kan hjælpe dig til en mere korrekt soveposition. Det er afgørende for en god nattesøvn og dit velvære, at dit hoved har den helt rigtige støtte. Det gælder, hvad end du sover på ryggen eller ligger på siden.
Ergonomiske hovedpuder er specielt designet med henblik på at støtte nakken og hovedpositionen under nattesøvnen. En god ergonomisk pude former sig efter din sovestilling. Det betyder, at du opnår fuld komfort og støtte, uanset hvordan du foretrækker at sove.
Der kan være mange grunde til at vælge en ergonomisk hovedpude, herunder blandt andet:
- Hold i nakken
- Ondt i hovedet når du vågner om morgenen
- Piskesmæld
- Rygproblemer
- Diskusprolaps
- Generelle gener i skuldre og nakke
- Urolig søvn
Der er stor forskel på de ergonomiske hovedpuder. Derfor er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i din personlige situation, og vælger en ergonomisk hovedpude i et materiale og design efter dine præferencer. Når du leder efter den rette hovedpude, kan du med fordel kigge efter, om puden er en anatomisk korrekt hovedpude, formstøbt hovedpude eller hovedpude med nakkestøtte.
Det er en udfordring at finde en ergonomisk pude i den helt rigtige højde. Det betyder, at du kan være tvunget til at afsøge markedet og eksperimentere med mange forskellige ergonomiske puder. Det kan hurtigt blive en dyr affære, før du finder en pude med den rette, ergonomiske komfort.
Hvilket fyld skal din pude have?
Der findes flere forskellige typer af fyld til puder, der hver især har både fordele og ulemper.
Andedun
Det mest almindelige fyld er naturfyld, der består af andefjer og andedun. Naturfyld støtter op om nakkens naturlige placering og er samtidig svedabsorberende. Vi sveder imellem 1 og 2 liter væske ud om natten. Det er derfor vigtigt, at dette transporteres væk fra kroppen, så man ikke bliver forstyrret af fugt. Dette sørger en hovedpude med naturfyld for at gøre på effektiv vis.
Er du allergisk over for husstøv, så kan du kigge efter NOMITE-mærket. Dette indikerer, at puden er vævet af så fine masker, at husstøvmider ikke kan trænge igennem til fyldet, hvor de kan leve og formere sig. NOMITE er et mærke, der kun findes til naturfyld. Har du en pude af fiberfyld, så kig efter Allerban-mærket.
Fiberfyld
Din nye pude kan også have fiberfyld. Fiberfyld er et syntetisk materiale, der har mange af naturfyldets gode egenskaber. Du kan dertil regne med, at din pude med fiberfyld altid kan vaskes, samt at den tørrer hurtigere.
Til fiberfyldspuder findes der en mærkningsordning kaldet Allerban. Dette mærke indikerer, at fyldet er antibakterielt, så både husstøvmider og bakterier ikke kan formere sig i det. Dette mærke findes kun til puder med fiberfyld.
Memory skum
Har du udfordringer med nakken, eller ønsker du en hovedpude, der er ergonomisk korrekt, så bør du vælge en pude af memory skum. Memory-skum har den fordel, at den former sig præcist efter rygsøjlen og nakkens muskulatur. Dette sikrer, at du får en pude, der afhjælper muskel- og ledsmerter. Husstøvmider kan ikke overleve i memory-skum, og du kan derfor regne med, at det er allergivenligt.
Puder, der er lavet i skum, er bedst til dig, der ynder at ligge på siden. Er du i tvivl om din favoritstilling, så læg mærke til din position når du falder i søvn og igen, når du vågner om morgenen. Dette kan give dig en indikation på din krops favoritstilling.
Et andet allergivenligt materiale er latex. Hovedpuder af latex har samme ledende evne, som puder af naturfyld. De er samtidig et både holdbart og åndbart materiale, der giver en fast støtte om nakken. Denne type hovedpude er dog ikke så almindelig igen, da de ikke er så komfortable, som fx naturfylds- og fiberfyldspuder kan være.
Levetiden på din hovedpude
Da vi bruger så mange timer i sengen med hovedet hvilende på vores puder, er det også vigtigt at være opmærksom på hovedpudens kvalitet og renlighed. Ikke regelmæssig udskiftning af puder kan føre til allergiske reaktioner, udbrud og nakkesmerter.
De fleste eksperter anbefaler at udskifte puder hvert 2. år. At gøre det, hjælper med at sikre, at du bruger puder, der er støttende, rene og fri for allergener. Det er også vigtigt at passe på de puder du bruger for at sikre deres levetid. Typisk vil du være i stand til at fortælle, hvornår det er tid til at udskifte dine puder. Hvis du vågner op med ondt i nakken, eller hvis du ikke kan finde en behagelig sovestilling, kan det betyde, at din pude ikke længere giver den støtte, du har brug for. Ligesom med en madras, bør du udskifte puder, når de begynder at synke sammen eller udvikle klumper. Det kan også være tid til at kigge på nye puder, når du bemærker overdreven misfarvning grundet sved eller hvis din allergi virker til at være forværret.
Det er dog værd at nævne, at visse pudematerialer er mere holdbare end andre. For eksempel kan en polyesterpude kun holde i et år, mens en latexpude kan holde op til 3 år. Udover materialetypen kan materialernes kvalitet eller skummets tæthed også spille en rolle. At vælge den bedste pude, lavet af materialer af højere kvalitet, betyder generelt, at du ikke er nødt til at udskifte den så ofte.
Rengør din pude og skift dit pudebetræk regelmæssigt for at beskytte hovedpuden og forbedre dens levetid. Du bør vaske dine pudebetræk hver gang du vasker dine lagner, og mange puder i sig selv kan med jævne mellemrum maskinvaskes og tørres. Men tjek alligevel vaskeanvisningerne for din pude inden du kommer den i vaskemaskinen.
Hvad koster en god pude?
En god hovedpude behøver ikke at være dyr. Det er dog også sjældent den billigste i butikken, der er den bedste.
Når det så er sagt, så kan en god pude let gå hen og blive rigtig billig, da man typisk bruger sin gode pude over en længere årrække. Er stof og fyld af en høj kvalitet, kan den vaskes og er pasformen ideel, så er der ingen grund til at skifte den ud med en anden.
En god hovedpude koster typisk imellem 300 og 700 kroner, men du kan være heldig at finde din nye pude på tilbud.
Du kan også vælge at ofre op imod 1.000 kr. på den, hvis du ønsker det bedste af det bedste. Tag fx et kig på udvalget hos en af de mange online forhandlere af hovedpuder, hvor du kan sammenligne forskellige puders egenskaber og stille det op imod prisen.
Billige hovedpuder
Pris og kvalitet på en hovedpude hænger ofte sammen, men det er muligt at finde en billig hovedpude i god kvalitet.
Det er helt naturligt, at du har nøje overvejelser forud for dit valg af hovedpude, da du ønsker den bedste pude til den rette pris. Prisen på en hovedpude er uden tvivl en parameter, som kan tages med i overvejelserne. Du tilbringer en hel del timer med hovedet hvilende på din nøje udvalgte hovedpude, og en for billig hovedpude i dårlig kvalitet kan ødelægge nattesøvnen.
Hvis du vælger en billig hovedpude, bør du overveje, i hvor stor grad du er villig til at gå på kompromis med kvaliteten. Du kan nemt finde en billig hovedpude, hvor kvaliteten og materialet er så ringe, at der ikke går mange nætter, før den skal skiftes ud til en bedre model.
Den billige løsning kan derfor gå hen og blive dyr, når du ender med at købe både en billig og en bedre model, som kan holde i mange år. Hvis du går med overvejelser omkring at købe en billig hovedpude, og du er nervøs for kvaliteten, så er løsningen at købe en bedre hovedpude på tilbud.
Et godt råd er at kigge efter tilbud på hovedpuder. Prisen på en kvalitetshovedpude ligger normalt højere end den billige pude, som du eksempelvis finder i supermarkederne. Den højere pris afspejler, at de materialer, som puden er fremstillet af, er i bedre kvalitet og derfor holder længere. Men når tilbuddene ruller, er prisforskellen på en lækker hovedpude og en billig pude minimal. Her skal du slå til, hvis du ønsker en hovedpude i god kvalitet til en billig pris.