Eukalyptus

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

De fleste har nok hørt om eukalyptus, men de færreste kender måske til plantens forskellige virkninger og anvendelsesmetoder. Planten er kendt for dens høje vækstrate og aromatiske blade, der indeholder æteriske olier med en karakteristisk duft.

Eukalyptus anvendes især som naturlægemiddel givet dens antiseptiske, antimikrobielle og aromatiske egenskaber. Den bruges ofte til at lindre luftvejsproblemer som hoste og forkølelse ved at inhalere dampen fra ekstrakten eller ved at bruge den i aromaterapi. Eukalyptusolie kan også anvendes topisk til at lindre smerter, mindske inflammation eller som et naturligt insektmiddel.

Eukalyptusolier er de seneste år blevet mere og mere populære i mange lande på grund af deres værdifulde egenskaber. Læs med her på siden, hvor vi skriver om alt, som du bør vide, inden du begynder at bruge eukalyptus.

Eukalyptus

Vores udvalg af eukalyptus fra de bedste danske webshops

-33% udsalg
Koalamor med baby

Koalamor med baby

113,00 kr.

Hvad er eukalyptus?

Eukalyptus er en stor slægt af træagtige planter, der tilhører myrtefamilien (Myrtaceae). Denne slægt omfatter omkring 900 forskellige arter, hvoraf de fleste er hjemmehørende i Australien, mens nogle findes naturligt i andre dele af verden som Sydøstasien og Mellemamerika. Nogle eukalyptusarter er også blevet indført og dyrket i forskellige dele af verden på grund af deres værdifulde egenskaber.

Eukalyptustræer er kendt for deres karakteristiske bark, der ofte skræller af i lange strimler, og deres aromatiske blade, der indeholder æteriske olier. De æteriske olier fra eukalyptus har en frisk og karakteristisk duft og indeholder kemiske forbindelser, der kan have sundhedsmæssige fordele. Nogle af disse fordele inkluderer antibakterielle, antivirale og antiinflammatoriske egenskaber.

Eukalyptusblade og olien udvundet fra dem har fundet anvendelse inden for traditionel medicin og moderne lægemiddelindustri. De bruges ofte til at lave hostesirup, halspastiller, inhalationsmidler og andre produkter designet til at lindre luftvejsproblemer. Eukalyptusolie anvendes også i aromaterapi og i produkter som badeolie og duftlys.

Eukalyptusoliens virkninger og anvendelsesformer

Eukalyptusolie har mange anvendelsesmuligheder. Det bliver blandt andet brugt i parfume og kosmetik på grund af sin unikke aroma, men også i tandpasta og opløsningsmidler, kan man finde eukalyptusolie. Derudover har eukalyptusolie også farmaceutiske og antiseptiske virkninger, hvorfor det også bliver anvendt som naturlægemiddel.  

Eukalyptusolie kan bruges til at behandle en bred vifte af medicinske tilstande på grund af sine antibakterielle, anti-inflammatoriske og analgetiske egenskaber.  

Olien har blandt andet en lindrende effekt på symptomer på almindelig forkølelse, og det findes i mange hostetabletter. Oliens damp kan anvendes til behandling og lindring af bronkitis, hvis den inhaleres. Eukalyptus fås både som olie og som te, men eukalyptustræets blomster kan også indtages for samme effekt som olien, hvis det anvendes mod forkølelses- og influenza symptomer. At indtage blomsterne er den mest naturlige måde at indtage eukalyptus på, fordi det indeholder ingen kunstige stoffer.  

I dag er oliens virkning måske mest kendt for sine egenskaber til at lindre hoste og forkølelse, hvilket har gjort den til et effektivt middel mod åndedrætsproblemer, da den hjælper mod problemer i næsepassagen. Indtager man eukalyptusolien, optages det delvist gennem lungerne, og har dermed en slimløsnende og antiseptisk virkning, som hjælper ved betændelser i de øvre luftveje.  

Oliens dampe kan også inhaleres, hvilket har vist at have en øjeblikkelig virkning. Ved inhalering opløses den æteriske olie og de aktive stoffer. Disse kommer gennem luftvejene og slimhinderne ind i organismen, hvor virkningen kan mærkes med det sammen. Dampene skaber frie luftveje og slimophobninger opløses, hvilket lindrer hoste.  

Herudover har eukalyptusolie også analgetiske egenskaber, hvilket vil sige at det lindrer smerter. Eukalyptus kan optages gennem huden, og har dermed en lokal og helbredende virkning, som blandt andet har vist sig at være nyttigt ved gigtlidelser. Olien virker varmende og lindrer derfor ved reumatisme, stivhed, muskelsmerter og nervesmerter. 

Eukalyptus te 

Bladene fra eukalyptustræet kan bruges til at lave en te, der afhjælper åndedrætsproblemer. Tørrede blade sikrer den bedste virkning. Til 1 liter kogende vand bruges 100 gr blade. Lad teen trække, og si så bladene fra inden du drikker teen. Den anbefalede dosis af te bør ikke overskride 4 kopper om dagen.  

Mundskyllemiddel 

Brug eukalyptusbladene til at lave en mundskyl, som effektivt lindrer stoppet næse og forkølelse. For at lave din egen mundskyl skal du bruge 30 gr blade og 250 ml vand. Bring koppen med vand og blade i kog. Lad blandingen køle af, og tag så en mundfuld og gurgl i 20 minutter. Dette kan gøres både morgen og aften.  

Inhalator 

Eukalyptus’ kraftige lugt renser åndedragsmekanismen. En effektiv måde at rense luftveje på er derfor ved at lave en eukalyptus inhalator i form af et dampbad for at opnå øjeblikke virkning. Kom bladene i kogende vand, og lad dem opløse indtil vandet bliver mellembrunt. Tag et håndklæde over hovedet, og hold hovedet over beholderen med blandingen, så du kan indånde dampene. Dampene afhjælper især tør og genstridig hoste. 

Eukalyptus-bad 

Et bad i eukalyptus kan hjælpe med at fjerne slim fra luftvejene, fordi porerne absorberer dampen og hjælper kroppen med at udvise slim. Kom en blanding bestående af 4 kopper kogende vand og 100 gr eukalyptusblade i badevandet. Tag et bad på 30 min, og vask derefter kroppen i rent vand.  

Eukalyptus-dråber 

Eukalyptus-dråber kan opbevares i længere tid, og er praktiske at have i køleskabet hvis der skulle opstå åndedrætsproblemer. Blandingen laves af 45 gr blade og 500 ml vand. Opvarm vandet, knus derefter bladene og tilføj dem til vandet, mens det varmer. Lad det opvarme i ca. 5 minutter, og sluk derefter for varmen. Lad blandingen stå i 20 minutter, og kom det derefter på en lille beholder og opbevar det i køleskabet.