Eukalyptus

De fleste har nok hørt om eukalyptusmen de færreste kender måske til plantens forskellige virkninger og anvendelsesmetoder. Eukalyptus anvendes nemlig især som naturlægemiddel mod forkølelse og hoste.

Eukalyptus sugetabletter

Sugetabletter med eukalyptus

Sugetabletterne fra Zyx indeholder et ekstrakt af eukalyptus, der har en antibakteriel effekt. De er især velegnede, hvis du har smerter eller oplever irritation i mund og svælg.

Døjer du med ondt i halsen, synkebesvær eller haslbetændelse, så kan sugetabletterne fra Zyx anvendes som smertestillende til lokale smerter.

Hvad er eukalyptus?

Eukalyptus er en plante, eller et træ nærmere korrekt, som efterhånden findes anvendt til mange forskellige formål. Eukalyptustræer kan blive nogle af de største træer i verden, og de stammer oprindeligt fra Australien og Tasmanien, hvor det stadig er meget udbredt.  

Eukalyptustræet bliver også kaldt for febertræ, fordi arter af det blev plantet i sumpede og malariafyldte områder bl.a. Rom. Eukalyptustræets evne til at dræne sumpede områder, resulterede i at udrydde ynglemuligheder for malariamyg så feberen forsvandt.  

Udover at medvirke til udryddelsen af malaria i visse områder, har Eukalyptus også andre medicinske effekter. Bladende på træet indeholder nemlig en æterisk olie, som bliver anvendt i medicin. Der findes over 400 forskellige arter af eukalyptustræet, og den vigtigste art til at udvinde eukalyptusolie er Eucalyptus GlobulusArten, også kaldet Blue Gum, er den vigtigste kilde til den globale produktion af olien.  

Udover at medvirke til udryddelsen af malaria, er der også fundet eksempler på at eukalyptusolie blev brugt af Aboriginals i deres traditionelle medicin. De brugte det til at behandle infektioner og hudsår, og eukalyptus te blev brugt til at dæmpe feber.  

Eukalyptusoliens virkninger

Eukalyptusolie har mange anvendelsesmuligheder. Det bliver blandt andet brugt i parfume og kosmetik på grund af sin unikke aroma, men også i tandpasta og opløsningsmidler, kan man finde eukalyptusolie. Derudover har eukalyptusolie også farmaceutiske og antiseptiske virkninger, hvorfor det også bliver anvendt som naturlægemiddel.  

Eukalyptusolie kan bruges til at behandle en bred vifte af medicinske tilstande på grund af sine antibakterielle, anti-inflammatoriske og analgetiske egenskaber.  

Olien har blandt andet en lindrende effekt på symptomer på almindelig forkølelse, og det findes i mange hostetabletter. Oliens damp kan anvendes til behandling og lindring af bronkitis, hvis den inhaleres. Eukalyptus fås både som olie og som te, men eukalyptustræets blomster kan også indtages for samme effekt som olien, hvis det anvendes mod forkølelses- og influenza symptomer. At indtage blomsterne er den mest naturlige måde at indtage eukalyptus på, fordi det indeholder ingen kunstige stoffer.  

I dag er oliens virkning måske mest kendt for sine egenskaber til at lindre hoste og forkølelse, hvilket har gjort den til et effektivt middel mod åndedrætsproblemer, da den hjælper mod problemer i næsepassagen. Indtager man eukalyptusolien, optages det delvist gennem lungerne, og har dermed en slimløsnende og antiseptisk virkning, som hjælper ved betændelser i de øvre luftveje.  

Oliens dampe kan også inhaleres, hvilket har vist at have en øjeblikkelig virkning. Ved inhalering opløses den æteriske olie og de aktive stoffer. Disse kommer gennem luftvejene og slimhinderne ind i organismen, hvor virkningen kan mærkes med det sammen. Dampene skaber frie luftveje og slimophobninger opløses, hvilket lindrer hoste.  

Herudover har eukalyptusolie også analgetiske egenskaber, hvilket vil sige at det lindre smerter. Eukalyptus kan optages gennem huden, og har dermed en lokal og helbredende virkning, som blandt andet har vist sig at være nyttigt ved gigtlidelser. Olien virker varmende og lindrer derfor ved reumatisme, stivhed, muskelsmerter og nervesmerter.  

Eukalyptus aromaterapi

Aromaterapi med eukalyptus

Med Aromatherapy Associates Support Breath Bath & Shower Oil får du ren selvforkælelse og et styrket immunforsvar i et og samme produkt. Olien består af en blanding af antibakterielle og antivirale æteriske olier, der hjælper dig med at klare hovedet og rense ud i næsen, bihuler og brystet.

Døjer du tit med forkølelse, influenza-agtige symptomer eller sæson-allergier, så er olien fx perfekt i badet før sengetid. Du kan også vælge at massere det ind i brystet inden brusebadet, så du kan inhalere de aktive ingredienser, mens du bader.

Olien indeholder en god blanding af eukalyptus, der har antibakterielle egenskaber, pebermynte, der forfrisker både krop og sind, fyrretræ og kokosnøddeolie, der blødgør din hud. Et vidunderprodukt for mange.

Eukalyptus te 

Bladende fra eukalyptustræet kan bruges til at lave en te, som afhjælper åndedrætsproblemer.
Tørrede blade sikrer den bedste virkning. Til 1 liter kogende vand bruges 100 gr blade. Lad teen træk, og si så bladende fra inden du drikker teen. Den anbefalede dosis af te bør ikke overskride 4 kopper om dagen.  

Mundskyllemiddel 

Brug eukalyptusbladende til at lave en mundskyl, som effektivt lindrer stoppet næse og forkølelse. For at lave din egen mundskyl skal du bruge 30 gr blade og 250 ml vand. Bring koppen med vand og blade i kog. Lad blandingen køle af, og tag så en mundfuld og gurgl i 20 minutter. Dette kan gøres både morgen og aften.  

Inhalator 

Eukalyptus’ kraftige lugt renser åndedragsmekanismen. En effektiv måde at rense luftveje på er derfor ved at lave en eukalyptus inhalator i form af et dampbad for at opnå øjeblikke virkning. Kom bladene i kogende vand, og lad dem opløse indtil vandet bliver mellembrunt. Tag et håndklæde over hovedet, og hold hovedet over beholderen med blandingen, så du kan indånde dampene. Dampene afhjælper især tør og genstridig hoste. 

Eukalyptus-bad 

Et bad i eukalyptus kan hjælpe med at fjerne slim fra luftvejene, fordi porerne absorberer dampen og hjælper kroppen med at udvise slim. Kom en blanding bestående af 4 kopper kogende vand og 100 gr eukalyptusblade i badevandet. Tag et bad på 30 min, og vask derefter kroppen i rent vand.  

Eukalyptus-dråber 

Eukalyptus-dråber kan opbevares i længere tid, og er praktiske at have i køleskabet hvis der skulle opstå åndedrætsproblemer. Blandingen laves af 45 gr blade og 500 ml vand. Opvarm vandet, knus derefter bladende og tilføj dem til vandet, mens det varmer. Lad det opvarme i ca. 5 minutter, og sluk derefter for varmen. Lad blandingen stå i 20 minutter, og kom det derefter på en lille beholder og opbevar det i køleskabet. 

Eukalyptus sugetabletter

Sugetabletter med eukalyptus

Sugetabletterne fra Zyx indeholder et ekstrakt af eukalyptus, der har en antibakteriel effekt. De er især velegnede, hvis du har smerter eller oplever irritation i mund og svælg.

Døjer du med ondt i halsen, synkebesvær eller haslbetændelse, så kan sugetabletterne fra Zyx anvendes som smertestillende til lokale smerter.