Rosenrod

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Rosenrod, også kendt som Rhodiola rosea, er en urt, der traditionelt er blevet brugt i forskellige kulturer som et naturligt middel til at øge kroppens modstandskraft mod stress og træthed. Rosenrod er en plante, der oprindeligt stammer fra bjergrige områder i Europa og Asien. Den vokser i kolde områder med en lav fugtighed. Planten har i århundreder været kendt for sin beroligende effekt, og er derfor et velegnet naturmiddel imod uro og stress.

Planten har flere fordele, hvis den indtages regelmæssigt. Et ekstrakt af rosenrod fås både i tabletform (piller) eller flydende. Foruden dens gavnlige effekt på både krop og libido, så bruges den i Østeuropa som et yndet krydderi i maden. Læs med her på siden, hvor vi skriver meget mere om rosenrod og dens anvendelse.

Rosenrod

Vores udvalg af rosenrod fra de bedste danske webshops


Rosenrod som naturmedicin

Rosenrod er igennem flere hundrede år blevet brugt som naturmedicin mod uro, stress og koncentrationsbesvær primært i de østeuropæiske lande og Skandinavien. Vores egne forfædre, vikingerne, brugte dagligt rosenrod som krydderi. Foruden at være smagsforstærkende var de overbevist om urtens gavnlige effekt på immunforsvaret. Russerne har i mange år givet rosenrod til kosmonauter, soldater, sportsfolk, og aldrende politiske ledere som et effektivt middel mod ældning. Det bruges i dag også som kosttilskud og er mere populært end nogensinde før, da videnskaben hele tiden dokumenterer nye fordele ved planten.

Aktive stoffer i Rosenrod

Stofferne i planten er kategoriseret som værende et adaptogen. Et adaptogen er en udholdenhedsforstærker. Det øger kroppens respons på en række fysiske, kemiske og biologiske stressfaktorer. Adaptogene urter har egenskaber, der kan afstedkomme en mere kropslig formåen og dermed en større evne til at modstå forskellige former for belastninger, dvs. alt der leder til træthed, dårlig ydeevne, ulyst og nedsat livskvalitet. Adaptogener anvendes ikke til at behandle sygdom men for at bringe balance, give kraft og helse.

Rosenrod mod uro

Amerikanske forskere har fundet ud af at planten har en naturlig virkning mod depression, stress og uro/irritabilitet. Hvis du tager rosenrod på daglig basis som et kosttilskud, vil du efter et par uger opleve en bedre hukommelse og indlæringsevne.

Mange mener, at det har en indvirkning på den mandlige potens. Det skulle også forøge sexlysten hos begge parter. Dette er dog ikke videnskabeligt dokumenteret.

Trods mange undersøgelser har rosenrod vist sig ikke at have bivirkninger. Den skal dog ikke indtages under graviditet eller ved amning, da der ikke findes undersøgelser herom.

Hvor meget og hvor ofte du skal tage rosenrod afhænger i vid udstrækning af, hvilken effekt du vil opnå. Hvad enten det er stress, rastløshed, uro/irritabilitet eller et væld af andre skavanker, kan du roligt tage rosenrod dagligt i en periode på op til fire måneder. Derefter anbefaler eksperter, at du tager to til tre ugers pause.

Rosenrod anbefales til alle, der føler, de ikke får det optimale ud af hverdagen. Effekten af naturmedicin er ofte undervurderet sammenlignet med ordinær receptpligtig medicin. Man skylder dog sig selv at prøve naturmedicinen først fremfor den receptpligtige. Naturmedicin er oftest bedre for kroppen, og særligt hvis man døjer med søvnløshed.

Et lavere kortisolniveau 

Når vores krop er stresset, begynder den at producere hormonet kortisol – et hormon, der kan føre til sygdom hvis det bliver i kroppen for længe, da det er fysisk og følelsesmæssigt skadelig. De dårlige effekter kortisol kan medføre ses grundlæggende på følgende måde:

  • Faldende reaktion på blodsukker
  • Vægtøgning i maveregionen
  • Skjoldbruskkirtelproblemer
  • Hormonubalance
  • Svækket hukommelse
  • Svækket immunforsvar

Det er vigtigt at holde kortisolniveauet i balance, særligt hvis du er typen der går op i anti-aging. At gå rundt med høje kortisolniveauer i en længere periode kan være slidende og frembringe tidlig aldring. Rosenrod kan i denne sammenhæng hjælpe dig med at beskytte dig mod disse effekter ved at kontrollere dit kortisolniveau.

Fordele ved rosenrod

Nogle af de vigtigste sundhedsmæssige fordele af rosenrod inkluderer dets evne til at give mere energi, bedre immunforsvar, forløse depressive tilstande, forbedre nervesystemet og de kognitive funktioner i kroppen. Dertil er der stærke formodninger om, at rosenrod som et tilskud kan assistere ved et vægttab og generelt forøge både mandlig og kvindelig libido.

De beroligende effekter af rosenrod har været kendt i hundredevis af år, og rosenrod er blevet brugt i både Kina og Sibirien til at give større ro i kroppen. En te af rosenrod kan dulme nerverne før en vigtig opgave og er for mange en oplagt måde at starte dagen på. De kemiske bestanddele i rosenrod har en effekt på hormonbalancen samt hormonniveauer i kroppen, der giver afslappethed.

En af sideeffekterne ved rosenrod er det forøgede energiniveau, man mærker. For dem, der døjer med dårligt humør og/eller depressive tilstande foranlediget af træthed og manglende energi, kan urten gøre en markant forskel. Som beskrevet længere oppe i artiklen, så kan adaptogenerne i rosenrod skabe langtidsvirkende ændringer i vores hormonniveauer og metaboliske tilstand. Med andre ord kan de organiske bestanddele ikke bare behandle symptomer på depression, men derimod fjerne årsagen til dem ved at løfte kroppens naturlige reserver af adaptogener.

Foruden den klare effekt, som adaptogenerne har på vores humør, så viser forskning at rosenrod også har en effekt på hjernens kognitive funktioner og dens generelle sundhed. Ved at bruge et supplement af rosenrod, kan du få en bedre koncentrationsevne og hukommelse. Te brygget på blade fra rosenrod kan således være med til både at forebygge og lindre symptomer på demens eller Alzheimer’s.

Rosenrod i et vægttab

Nyere forskning viser, at brugen af både ekstrakt og te af rosenrod i forbindelse med et vægttab kan være rigtig effektivt. En af de vigtigste parametre i et varigt vægttab er, at man formår at få løst fedtvævet fra kroppen, hvilket kan gøres med hjælp fra en række kendte enzymer. Forskere har længe ledt efter et naturligt produkt, der indeholder de essentielle enzymer, og det lader til, at rosenrod sætter fart på fedtforbrændingen i kroppen.

Kombineret med motion kan ovenstående virke som en katalysator for et vægttab og sætte fart i processen. Netop det at dyrke motion, kan også vise sig at være nemmere, når man indtager rosenrod. Nogle af de aktive ingredienser i urten er direkte sammenkædet med en forbedret metabolisme og stimulerer således et bedre blodomløb og ilt transportation (iltens vej fra lunge til muskelceller) i kroppen. Når organer såvel som muskler får mere ilt, yder de bedre. Rosenrod er derfor i flere asiatiske lande brugt som et naturligt, præstationsfremmende middel.