Perikon

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Døjer du med generel tristhed og nedstemthed, og kunne du godt tænke dig at få mere energi og overskud i hverdagen, så kan det være en idé at anvende perikon som kosttilskud. Perikon kosttilskud er baseret på ekstrakt fra perikonplanten (Hypericum perforatum) og har i årevis været anvendt i alternative behandlinger og traditionel medicin. Kosttilskuddet fremstilles ofte i form af kapsler, tabletter eller olieekstrakter og markedsføres ofte som et naturligt middel til at forbedre humør, mindske angst samt håndtere lette til moderate depressive symptomer.

Den primære tanke bag perikon kosttilskuddets effektivitet stammer fra dets potentielle evne til at påvirke neurotransmittere i hjernen. Der er nogle antydninger i forskningen om, at visse forbindelser i perikon kan have en indflydelse på serotonin, hvilket er en neurotransmitter, der spiller en rolle i reguleringen af humør.

Læs med her på siden, hvor vi skriver om perikons naturmidlets fordele og bivirkninger, samt hvordan den bruges.

Perikon

Vores udvalg af perikon fra de bedste danske webshops


Hvad er perikon?

Perikon er en plante og et naturlægemiddel, som er kendt under mange navne, hvoraf de mest kendte er Perikum eller Johannesurt. Planten vokser vildt i Europa og det vestlige Asien, men den findes faktisk også herhjemme i vejkanter og i lysåbne skove. Plantens kendetegn er, at den bliver 30-80 cm høj og får flotte gule blomster. Den bruges blandt andet i kryddersnaps, men bliver hovedsageligt brugt som kosttilskud.  

Det har også fået navnet “den grønne lykkepille”, fordi det anvendes som naturmiddel mod nedtrykthed og tristhed.  

Perikon har efter sigende været brugt som naturlægemiddel i hundrede år, og selvom effekten af planten endnu ikke er beviseligt fastlagt, så er der lavet studier af dets effekt. Disse studier viser, at perikon er virksomt ved let til moderat depression. Studierne konkluderer også, at Perikon virker bedre end placebo, og selvom mængden af studier lavet er utilstrækkelig, så antydes det at Perikon virker lige så godt som antidepressiv medicin.  

Før i tiden brugte man perikon som universalmiddel mod alt fra betændte sår til nedstemthed, men i dag bruges det i mange forskellige kosttilskud. 

“Den grønne lykkepille”

Der er langt fra enighed om effekten, hvilket især skyldes utilstrækkelig dokumentation for effekten af at anvende det som middel mod depression. I Tyskland er perikon det mest foreskrevne middel mod depression, men herhjemme anses det ikke som en behandlingsform til depression. Frankrig har helt forbudt kosttilskud og medicin med planten, og andre lande undersøger også om midlet skal forbydes. 

Herhjemme anses det som et kosttilskud, der kan give mere energi i hverdagen. Perikon kan være med til at skabe mere overskud, og det har en effekt på naturlig tristhed og nedtrykthed. Der er sjældent nogle bivirkninger, med mindre det tages sammen med andre medicintyper. Derfor er det vigtigt, at man ikke begynder at behandle sig selv eller pårørende med Perikon mod depression uden først at have konsulteret med egen læge, særligt hvis man benytter sig af anden form for medicin.  

Bivirkninger ved perikon

Hvis man indtager den sammen med andre lægemidler eller kosttilskud, skal man være opmærksom på at mulige bivirkninger kan forekomme.  

Bivirkningerne kan være nogle af følgende:  

  • Tørhed i munden 
  • Diarre 
  • Svimmelhed 
  • Kvalme 
  • Rastløshed 
  • Søvnløshed 
  • Hududslæt 
  • Hovedpine 

Hvis du oplever nogen af ovenstående bivirkninger, bør du stoppe med at indtage perikon med det samme.  

Derudover kan det hæmme effekten af andre receptpligtige medicintyper, hvis de tages sammen. Disse receptpligtige medicintyper er blandt andet: antidepressiv medicin, p-piller, Digoxin, Warfarin m.fl,. Det anbefales derfor altid at opsøge egen læge, hvis man tager nogle former for medicin eller lægemidler og ønsker at starte op med et perikon kosttilskud.  

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på mængden man indtager, da der kan opstå bivirkninger ved overdreven brug. Det er også vigtigt at være opmærksom på at forskellige kosttilskud indeholder forskellige mængder af stoffet.

Sådan bruges perikon

Pulveriseret perikon fås som kapselform, hvor det anvendes som kosttilskud mod naturlig nedstemthed og tristhed. Det bidrager til den mentale sundhed for at opnå en mere følelsesmæssig balance. Det bør ikke anvendes i stedet for depressiv medicin eller psykoterapeutisk behandling, og bør aldrig indtages uden samråd med læge, hvis man har symptomer på en mulig depression.  

Det kan også fås som te. Her anvendes det i tørret form, som kan benyttes med samme effekt som perikon i kapselform.  

Som nævnt ovenfor er der stadig uenighed om effekten, og perikon bør derfor anvendes som et kosttilskud snarere end et lægemiddel til behandling af depression.