Zink

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Zink er en uundværlig del af vores immunsystem. Kroppen har brug for forskellige fedtstoffer, proteiner og kulhydrater for at alle mekanismerne kan virke optimalt. Disse elementer omsættes bl.a. ved hjælp af tilstedeværelsen af zink i kroppen. Har man derfor en mangel på zink i sin organisme, så kan det have store konsekvenser for ens samlede helbred.

Fødevarer såsom kød, skaldyr, nødder, frø og mejeriprodukter er gode kilder til zink. Nogle kornprodukter og berigede fødevarer kan også indeholde zink. For dem, der har en utilstrækkelig zinkindtagelse gennem kosten, kan kosttilskud være en mulighed for at opfylde kroppens behov.

Læs med her på siden, hvor du får en gennemgang af hvordan du kan spore zink-mangel, og hvordan du bedst kan komme problemet til livs.

Zink

Vores udvalg af zink fra de bedste danske webshops

-24% udsalg
NDS Zn+ Zink (90 tab)

NDS Zn+ Zink (90 tab)

159,00 kr.

Zink – En bærende funktion i kroppen 

Zink er et grundstof der er livsnødvendigt for mennesker. Mineralet har en enorm betydning for immunforsvaret, knogledannelse, den kognitive funktion, reproduktion, fertilitet og ikke mindst for synet. 

Zink er en del af de 300 enzymer som bl.a. udgør vores stofskiftes omsætning. Dermed er zink med til at omsætte kulhydrater, protein og fedt. Har man mangel på mineralet kan det have stor betydning for stofskiftet, og de konsekvenser som et utilstrækkeligt stofskifte kan føre med sig. 

Derudover har det desuden en central rolle i dannelsen og væksten af væv og organer. Det er således vigtigt i forbindelse med vækst og udvikling af kroppens celler, og den er derfor uundværlig i et sundt immunsystem. 

Mineralets funktion i forbindelse med celledannelse betyder også at den har en vigtig rolle, når det kommer til sårheling. Har man en betydelig mangel på zink, så kan det betyde at kroppen kan have svært ved at hele sår og danne arvæv.

Symptomer på zink-mangel 

Hvis man ikke får en tilstrækkelig mængde zink gennem sin kost eller hensigtsmæssige kosttilskud, så kan det have negative konsekvenser for helbredet. 

Zink har en vigtig funktion i kroppen, og den er et bindeled mellem mange af mekanismerne. Tegn på at man mangler zink i organismen kan f.eks. være nedsat vækst, forsinket udvikling af kønsorganer, hårtab, dårlig sårheling, nedsat appetit, svækket immunsystem og mange flere.  

Har man mistanke om at man måske mangler mineralet, så kan man få taget relevante tests hos sin læge, og herefter vælge at supplere kosten med et mere koncentreret kosttilskud, hvori det indgår. Leversygdomme, et højt alkoholforbrug, ensidige kostvaner og alderdom kan forøge risikoen for zink-mangel, og hører man til, i en af disse kategorier, bør man rådføre sig med en fagperson vedrørende kost og kosttilskud. 

Det er vigtigt at man reagerer på den slags symptomer og foretager ændringer i sin kost eller livsstil i tide, så det ikke udvikler sig til et længere sygeforløb eller en negativ kædereaktion i kroppens immunsystem. 

Zink i maden 

Zink er et mineral, og det kan findes i en lang række fødevarer. Et almindeligt raskt menneske indtager den nødvendige mængde zink, hvis de spiser sundt og varieret. 

Vi optager stoffet gennem den mad vi spiser, og det er derfor vigtigt at overveje i hvilke fødevarer vi kan finde det vigtige mineral. Mineralet kan i høj grad findes i kød, fisk og skaldyr. Hvis man er kødspiser, så er det intet problem at få den anbefalede mængde i dagligdagen. Er man derimod vegetar, så findes det også i mejeriprodukter som ost, mælk og yoghurt. Spiser man mælkeprodukter er det ligeledes let tilgængeligt at få zink i den daglige kost. Har man fuldstændig udelukket animalske produkter fra sin kost og lever man efter en vegansk kostplan, så kan zink også findes i fuldkornsprodukter, frø og tørre frugter såsom dadler. Her er det heller ikke et problem at få det ind med kosten, hvis man tænker over sine madvaner og variationen i dem. 

Selvom at zink kan findes i mange af de fødevarer, som tusindvis af mennesker indtager dagligt, så sker det dog alligevel at man ikke optager nok zink. Dette kan enten skyldes nogle helbredsmæssige faktorer, der påvirker optagelsen, eller også kan det ganske enkelt skyldes at man ikke får tilstrækkeligt med råvarer som er rige på zink.

Forskellige kosttilskud

Har man mistanke om at man måske kan mangle visse mineraler eller vitaminer i kroppen, og døjer man jævnligt med helbredsmæssige skavanker, så kan det være en god idé at rådføre sig med en kyndig fagperson og måske prøve at supplere kostplanen med kosttilskud. 

Når det kommer til kosttilskud med et koncentreret indhold af zink, så findes der mange varianter, doseringer og kemiske sammensætninger på markedet. Hvilket produkt man vælger, afhænger af mange ting, og er man i tvivl bør man tale med sin læge. 

Mens nogle kosttilskud næsten udelukkende består af en høj koncentration af zink, så er der andre tabletter der indeholder en blanding af mineraler og vitaminer. Disse produkter med et blandet indhold kan også være nyttige, hvis man ønsker at booste sit immunsystem, hårvækst eller styrken på sine negle. 

Hvis man ønsker at supplere sin kost med et tilskud, så bør man altid rådføre sig med sin læge, hvis man er på andre medikamenter. Selvom at kosttilskud ofte er harmløse, så vil der måske være visse diagnoser hvorved et specifikt kosttilskud ikke anbefales. Desuden bør man som vegetar eller veganer kigge efter produkter hvor kapslerne er fremstillet af vegetabilske materialer. I dag er det langt de fleste producenter der tilbyder ikke-animalske kapsler, men det kan stadig optræde i visse produkter.

Bivirkninger ved zink 

Gennem kosten er det næsten umuligt at få for meget zink. Spiser man sundt og varieret, så vil man som oftest få præcis den mængde zink, som kroppen efterspørger. 

Når det kommer til kosttilskud, så bør man altid indtage den anbefalede mængde. Vil man hurtigt se resultater, f.eks. i forbindelse med hårvækst, så hjælper det ikke at forøge mængden af mineralet. Kroppen optager den mængde den behøver, og man kan desværre ikke fremskynde processen. 

Men har man alligevel indtaget en højere mængde end anbefalet, så kan der opstå visse bivirkninger, som man helst vil undgå. 

Symptomer ved kronisk overdosering er meget sjældne, men opkastning, mavesmerter og kvalme kan forekomme, hvis man indtager for meget zink ved siden af kosten. Langvarig indtagelse af for meget zink kan også give kobbermangel, men dette symptom fremtræder yderst sjældent. Generelt bør man altid søge hjælp hos en læge, hvis man er i tvivl om sit helbred, sin kost eller kosttilskud. På den måde kan man få kompetent vejledning som er skræddersyet til ens specifikke behov.