Bukkehornsfrø

I den store verden inden for sund mad, er bukkehornsfrø en ret ny spiller, som mange måske stadig ikke kender til. Her i Danmark er vi nemlig kun for nyligt begyndt at få øjnene op for dens mange fordele. Lær mere om, hvordan bukkehornsfrø kan hjælpe dig med at blive sundere.

 

Økologiske bukkehornsfrø

Økologiske bukkehornsfrø fra Natur-Drogeriet

Få alle de mange fordele fra bukkehornsfrøet og den gode smag. Du kan anvende bukkehornsfrø i maden, som et smagfuldt og lækkert krydderi eller tage 1 teske med dine måltider.

Bukkehornsfrøene fra Natur-Drogeriet er knuste og klar til brug. Udover at være økologiske er de også helt laktosefri og veganske.

Køb produktet nu

Hvad er bukkehornsfrø? 

Bukkehornsfrø stammer fra bukkehorn, som er en urteplante, der har sin primære oprindelse i Mellemøsten og Indien, men som også vokser i Sydøsteuropa og Nordafrika. Planten stammer fra ærteblomstfamilien og har det latinske navn: trigonelle foenum-graecum, som betyder “græsk hø”. Planten har lysegrønne blade, små hvide blomster og en kraftig krydret lugt. Den bliver ofte anvendt som en krydderurt i nogle dele af verden og selv her i Danmark er frøene en fast del af den almindelige karryblanding. 

Så hvorfor er frøene så sunde? De har mange gode egenskaber og indeholder blandt andet en lang række naturlige stoffer som aminosyrer, alkaloider, flavonoider, proteiner, saponine cumarin, fibre, vitaminer, fedtstoffer og mineraler. Det betyder altså, at de har en masse godt at byde på.

Mange af stofferne er gode til at virke som antioxidanter, hvilket også betyder, at frøene i tusindvis af år har været benyttet som naturmedicin mod blandt andet feber, halsbrand, forgiftning, mavesår, betændelse og mave- tarmproblemer. Der findes endda også eksempler på, at bukkehornsfrø at blevet anvendt til at behandle nyresygdomme, tuberkulose, bylder, skaldethed, impotent og kronisk hoste, men der er ikke nogen videnskabelige studier, der bakker dette op, og det er derfor ikke anbefalelsesværdigt at udskifte sin daglige medicin med bukkehornsfrø.

Fordele ved bukkehornsfrø

Fordelene ved bukkehornsfrø er mange, og dette kommer sig af at disse indeholder en lang række aktive stoffer. Der er ikke lavet meget forskning om frøene, så der er endnu ikke nogle videnskabeligt beviste virkninger, men der er meget der tyder på, at det kan have en rigtig god effekt på din krop. Blandt de antagne fordele er der:

  • Modvirker appetitløshed:

Frøene kan have en slimløsnende kvalitet, hvilket bidrager til at beskytte tarmslimhinden. Dette kan være med til at øge din appetit. Det er dog ikke videnskabeligt bevist, men er helt sikkert et forsøg værd, hvis du døjer med appetitløshed.

  • Modvirker betændelse:

De mange år, hvor bukkehornsfrø har været anvendt som naturmedicin, har det især været brugt meget til bekæmpelse af betændelse. Her er det blevet brugt i form af en salve eller et omslag, og har ofte vist sig at kunne have en effekt. En salve er desuden nem at lave selv, da det blot kræver, at du knuser nogle bukkehornsfrø og blander dem med en lille mængde væske som for eksempel olie.

  • Modvirker halsbrand:

Bukkehornsfrø kan efter sigende anvendes til at hjælpe mod halsbrand og holde den ubehagelige fornemmelse nede. Dette gøres ved at tilsætte en teske pulver til sin mad.

  • Hjælper mave og fordøjelse:

På grund af bukkehornsfrøets sunde indhold af protein og kostfibre, har det været flittigt anvendt som naturmedicin til maven og fordøjelsen. Det kan derfor være en god idé at prøve dette, hvis man oplever problemer med dårlig mave, uro i maven eller forstoppelse.

  • Kan fremme libido hos mænd:

Der er lavet flere undersøgelser, der har peget på, at bukkehornsfrø kan have en positiv effekt på mænds libido. Dette er dog endnu ikke blevet videnskabeligt bevist.

  • Sænker kolesteroltallet:

Bukkehornsfrø indeholder polysaccharider, der tyder på at kunne sænke LDL kolesterol i kroppen, da de hjælper med at reducere optagelsen af galdesalte i tyktarmen. 

  • Reducerer blodsukkeret:

Gennem flere undersøgelser lavet på dyr, har man fundet, at deres blodsukker niveau sænkes, når de indtager planten. Denne virkning ser umiddelbart også ud til at kunne virke på mennesker. 

Knuste bukkehornsfrø til maden

Økologiske bukkehornsfrø fra Natur-Drogeriet

Få alle de mange fordele fra bukkehornsfrøet og den gode smag. Du kan anvende bukkehornsfrø i maden, som et smagfuldt og lækkert krydderi eller tage 1 teske med dine måltider.

Bukkehornsfrøene fra Natur-Drogeriet er knuste og klar til brug. Udover at være økologiske er de også helt laktosefri og veganske.

Køb produktet nu

Kom godt i gang med at spise bukkehornsfrø

Bukkehornsfrø har altså en masse gode egenskaber, og det er værd at prøve at inkorporere dem i sin diæt for at opnå fordelene. Selvom frøene umiddelbart har en karryagtig duft og en lettere bitter smag, kan de sagtens blive meget milde og behagelige, når de tilberedes og bruges til madlavning. 

Bukkehornsfrø købes oftest i form af hele frø, som pulver eller som knuste frø. Du kan vælge at kværne dem selv, og i så fald anbefales det at riste dem på en tør pande, inden de knuses. Du kan også vælge at bløde dem op ved at lægge dem i vand i et par timer inden du anvender dem i din madlavning. 

Det er også nogle virksomheder, der sælger bukkehornsfrø i form af kapsler, der gør det enormt nemt at få dem i dagligdagen. Hvis du vil bruge bukkehornspulver og tilsætte det til din kost, kan det tilsættes på mange forskellige måder. Det kan blandt andet være til en dip, en smoothie eller en te. 

Bukkehornsfrø kan altså have rigtig mange gode fordele, og hvis man sørger for at indtage dem i normale mængder, er der ingen bivirkninger. Der er derfor intet at tabe ved at inkludere bukkehornsfrø i sin daglige kost.