Q10

Coenzym Q10 går også under navnene Ubikinon, Ubidecareon og Ubiquinon. Det fremkommer naturligt i vores celler og fungerer som antioxidant, der styrker immunforsvaret og hjælper hjertecellerne med at omsætte og tilføre energi til hjertets arbejde.

Q10 findes i hele kroppen men har en højere koncentration i hjertet, leveren, bugspytkirtlen og nyrerne. Leveren producerer selv Q10, men det skal stadig suppleres med en sund og varieret kost samt kosttilskud. Det anvendes hovedsageligt ved hjertesvigt, forhøjet kolesteroltal samt forhøjet blodtryk.

Q10 Coenzym

Dannelsen af Q10 i kroppen aftager med alderen

Kroppen kan selve danne coenzymet Q10, men dannelsen afmattes naturligt, desto ældre vi bliver. Det vurderes, at produktionen af Q10 topper midt i 20erne.

OmniQ10 Energy fra Biosym indeholder foruden et højt indhold af Q10 også C-vitamin, der understøtter optagelsen af Q10 i kroppens celler.

Q10 bidrager naturligt til at kroppen kan bibeholde et normalt stofskifte, mindsker træthed og reducerer oxidativt stress.

Q10 og for højt blodtryk

Q10 fordele

Enkelte undersøgelser peger på, at Q10 kan have en positiv indvirkning på forhøjet blodtryk. Specielt hvis der er tale om mennesker med type 2 diabetes, der døjer med forhøjet blodtryk. I undersøgelsen faldt testpersonernes diastoliske blodtryk med tre millimeter kviksølv og det systoliske blodtryk med seks millimeter kviksølv i gennemsnit. Derudover faldt blodsukkeret også en smule og karvæggenes egenskaber blev forbedret. Testpersonerne indtog 200mg Q10 dagligt, hvilket ikke normalt anbefales.

Med ovenstående testresultater kan der argumenteres for, at Q10 nedsætter risikoen for åreforkalkning og blodpropper, hvilket er to store problemer hos diabetikere.

Tal med din læge hvis du er diabetiker, og overvejer at tage Q10 som kosttilskud.

Q10 og hjerte

Der er lavet mange undersøgelser, hvor det fremgår, at Q10 kan have en gavnlig effekt på hjertecellernes optagelse og udnyttelse af energien ATP. Coenzymet kan assistere ved dannelsen af ATP i mitokondrierne i hjertet og Q10 kan være gavnligt til forebyggelse og som hjælp til et ATP energitilskud efter hjertesvigt. Der mangler dog stadig flere studier på området til at bakke op om en endegyldig virkning på hjertet.

Q10 og kræft

Kræftområdet er det mest studerede og dokumenterede område, hvor der er udført tests på både mennesker og dyr. Mange studier viser, at indtagelsen af Q10 har en positiv effekt på immunforsvaret samt cellerne i hjertet og leveren, der er det mest udsatte organ under stråleterapi i maveregionen. Derudover har en dansk undersøgelse vist, at smerter og vægttab hos kræftpatienter kan mindskes ved indtag af Coenzym Q10. Samtidig gav de involverede patienter udtryk for en forbedret livskvalitet under forløbet.

Et japansk forsøg hvor raske rotter indtog Q10 over 12 uger og samtidig fik strålebehandling viste, at deres nyrer var bedre beskyttet mod behandlingen med stråler. Andre studier viser derimod, at Q10 desværre også kan gå ind og beskytte kræftcellerne mod strålingen, hvilket naturligvis ikke er en ønsket effekt.

Samme type forsøg blev lavet med doxorubicin suppleret med Q10 til leukæmipatienter. Forsøget viste at patienterne, der havde indtaget Q10 havde betydeligt færre skader på hjertet end dem, der ikke havde fået noget supplerende under behandlingen. Studier peger i retning af, at Q10 kan have et sundhedsfremmende potentiale men samtidig peger andre undersøgelser på, at der kan være hæmmende faktorer indblandet ved strålebehandling. Konsultér din læge hvis du tager Q10 og skal modtage kemo- eller strålebehandling.

Q10 og hjertecellernes optagelse og udnyttelse af ATP

Fordele ved Q10

Der er indikationer på, at coenzymet Q10 har flere fordele. Foruden at styrke kroppens immunforsvar, så kan det have en gavnlig virkning på ældningsprocessen, styrke hjertet og tilføre kroppen ny energi.

Flere anvender Q10 som et supplement under behandlingen for bl.a. hjerterytmeforstyrrelser, forhøjet blodtryk, åreforkalkning og hjertesygdomme.

Brug af Q10

Q10 kan købes som kosttilskud i tablet eller kapselform. Der er ikke en fastlagt dosis, men det anbefales at indtage 30 til 100 mg/dagligt. Derudover er det fedtopløseligt og derfor fremmes optagelsen og virkningen, hvis det tages sammen med fedtsyrer. Supplering af Q10 gennem kosten kan være kød, fisk, bælgfrugter, nødder, spiseolier og kornprodukter. Bivirkninger fremkommer sjældent, og der skal en meget høj dosis til. Bivirkninger, i tilfælde af at de fremkommer, kan være hovedpine, mavesmerter eller kvalme. I sjældne tilfælde har personer indtaget høje doser, der har forårsaget forhøjede levertal. Studier og tests af Q10 taler både for og imod dets egenskaber ved forskellige sygdomme og helbredsproblemer. Coenzym Q10 testes stadig løbende, så konsultér egen læge hvis det skal tages i forbindelse med diabetes eller kræftbehandling.

Køb Q10 online

På trods af tvetydige studier og undersøgelser kan der stadig være en gavnlig effekt ved at bruge Coenzym Q10 som et forebyggende kosttilskud. Det har potentiale til at styrke immunforsvaret, cellerne og hjertet i særdeleshed.

Q10 og livsstilssygdomme

Køb Q10 kosttilskud online

Du kan købe Q10 kosttilskuddet online og få effekt af de mange fordele.

Biosym OmniQ10 Energy er et kosttilskud med et højt indhold af Q10 og C-vitamin, der understøtter optagelsen i kroppens celler.

Køber du Biosym OmniQ10 Energy hos Med24 får du gratis fragt og 1 til 2 dages levering.