Kalk
Store dele af vore knogler består af mineralet calcium, som vi kalder kalk. Vores knogler er levende, og vi har derfor brug for kalk igennem hele livet. Igennem vores liv, vil der løbende foregå en opbygning og nedbrydning af knoglevævet, og det er derfor vigtigt at vi får tilstrækkelig igennem hele livet. Er du usikker på om du får dækket dit behov, så læs med her.
UniKalk med D-vitamin
UniKalk er et velkendt kalk-tilskud, der i Forte er blevet tilsat D-vitamin.
Kosttilskuddet er især velegnet til dig, der ikke får nok calcium via kosten, og som ofte er indendørs, og derved ikke optager nær så meget D-vitamin fra solens stråler. D-vitaminen bidrager dertil også til en bedre optagelse af kalken i kroppen.
Hvad er kalk?
Calcium, eller kalk, er et mineral som er nødvendigt for at kroppen skal danne stærke knogler og tænder. Selv om størstedelen af den kalk vi har i vores krop, ligger i knogler og tænder, kan man også finde en lille smule i blodet. Det er vigtigt at have tilstrækkeligt i kroppen, da knoglerne, igennem hele livet, bruger det til opbygge, reparere og vedligeholde knoglevævet.
Som sagt er knoglerne levende. I barndommen og igennem de unge år, vil knoglerne naturligt nok opbygges mere end de nedbrydes. Knoglerne vokser i takt med at vi bliver større. I voksealderen er kalk derfor et afgørende mineral, for at børn og unge skal kunne udvikle sunde og stærke knogler. For at passe godt på knoglerne skal de selvfølgelig også bruges, trænes og udfordres. For at knoglerne skal kunne vokse og blive stærkere, er det derfor vigtigt at vi lærer vores børn og unge vigtigheden af at holde kroppen aktiv, igennem motion, leg og daglige aktiviteter.
Hvis du mangler kalk, kan symptomerne være svækkede knogler. Hvis du har svækkede knogler, vil du have nemmere ved at brække noget, eller udvikle knogleskørhed. Ved kalkmangel kan du også opleve at få forhøjet blodtryk, samt at risikoen for nyresten og tyktarmskræft øges.
Nogen andre alvorlige tegn kan være hvis det prikker og stikker i fingre, og omkring munden. I nogle svære tilfælde af mangel på kalk, kan der opstå kramper og i værste tilfælde hjertestop.
Få dækket dit kalkbehov
Kalk tilføres naturligt igennem kosten, nærmere bestemt igennem mejeriprodukter. For at din krop skal få den nødvendige dosis, er det derfor vigtigt med en kost som indeholder nok, til at udvikle sunde og stærke knogler. Som sagt, så tilføres kalk hovedsagelig igennem mejeriprodukter. Hvis du har mælkeallergi, kan det derfor være svært at dække behovet, og kosttilskud kan være nødvendigt. Hvis du er laktoseintolerant, er det ofte mulig at få dækket behovet igennem indtagelsen af laktosefrie produkter. Det kan også findes i grove og grønne grønsager, fuldkornspasta, havregryn, groft brød, citrusfrugter, samt fisk med ben, som f.eks. sild.
Ifølge de generelle anbefalinger om indtag af kalk, er anbefalet indtag til en voksen. 800 mg kalk. Børn 1-9 år, anbefales at indtage 500 mg, mens man fra 10 år, anbefaler et indtag på 700 mg. Ældre mennesker, som ofte har øget risiko for knogleskørhed, anbefales at tage 800-1000 mg kalk som tilskud. Babyer får i det første leveår dækket behovet igennem modermælk eller modermælkserstatning. Hvis du ikke får dækket kroppens behov, skal du tage kalk som kosttilskud. Vær opmærksom på at kroppen skal bruge D-vitamin for at kunne optage og bruge calcium. D-vitamin optages igennem at huden udsættes for sollys. Ud over at være ude i solen, bør man også spise masser af fed fisk, som makrel, laks og sild. Hvis du mangler D-vitamin, kan konsekvensen af dette være, at du også kommer til at mangle kalk.
Du har selv indflydelse på dine knoglers sundhed. Selvfølgelig igennem kosten, og dit indtag af kalk, men også igennem fysisk aktivitet. Knoglerne skal plejes og udfordres for at forblive stærke, igennem et langt liv. Det er derfor vigtigt at finde en form for motion som passer en, og ens temperament.
Hellere for meget end for lidt
Der skal meget kalk til, før man får for meget. De fleste mennesker får ingen mærkbare gener, før det daglige indtag er godt over 2.500 milligram dagligt. Det er alligevel vigtigt at være opmærksom på, at børn ikke får for meget mælk, i forhold til det anbefalede indtag. Grunden til at man skal passe på, er at alt for store mængder af calcium kan føre til fejlernæring og jernmangel. Ved for stort indtag af calcium, kan jern nemlig ikke optages, da jern og calcium hæmmer hinandens virkning.
Hvis du er i tvivl om du skal tage tilskud af kalk, er det altid en god ide at snakke med egen læge, da denne kan rådgive i forhold til kost, samt nødvendigheden af kosttilskud.
UniKalk med D-vitamin
UniKalk er et velkendt kalk-tilskud, der i Forte er blevet tilsat D-vitamin.
Kosttilskuddet er især velegnet til dig, der ikke får nok calcium via kosten, og som ofte er indendørs, og derved ikke optager nær så meget D-vitamin fra solens stråler. D-vitaminen bidrager dertil også til en bedre optagelse af kalken i kroppen.
Kalk er vigtigt hele livet igennem
Knogler vil nedbrydes og opbygges hele livet igennem. Knoglemassen vil være på sit højeste ved 20-30 års-alderen. Men når man kommer op i 30-40 års-alderen, begynder knoglerne allerede at nedbrydes mere end de opbygges. Det er dette man kalder afkalkning af knoglerne, og der vil derfor være en naturlig aldersbetinget nedbrydning af knoglerne – dette gælder begge køn. Kvinder skal dog være ekstra opmærksomme i forbindelse med overgangsalderen. Her falder østrogenproduktionen, inden den stopper op, og derved øges nedbrydningen af knoglemassen nogle år frem. Det kan for mange kvinder derfor være nødvendigt med kalktilskud før, under og efter overgangsalderen. Det som er ens for alle, er, at man passer på sin krop hele livet. Flere undersøgelser viser at det specielt for ældre er afgørende med den rigtig mængde kalk, og D- vitamin, for at passe på knoglerne. Risikoen for at udvikle knogleskørhed øges med alderen, og specielt kvinder har forhøjet risiko ved at blive ramt af knogleskørhed.
Kalk som kosttilskud
Det er helt afgørende for knoglernes sundhed, at vi dyrker motion og spiser fødevarer som er rige på kalk. Det er derfor en god ide at sørge for at ens kost er varieret, og består af madvarer som indeholder kalk. Hvis du har svært med at få den nødvendige mængde igennem maden, er du måske en af de mange som har behov for et tilskud. Rådfør dig gerne med en læge eller en diætist, hvis du er i tvivl.
For de mange som har svært ved at indtage den nødvendige mængde kalk, hver dag, findes der heldigvis en løsning. Der findes nemlig et bredt udvalg af kosttilskud, som indeholder calcium, og du kan derfor finde et kosttilskud som passer lige præcis til dig og dit behov.