Magnesium

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Blandt de mange vigtige stoffer, mineraler og vitaminer, som du bør indtage dagligt, finder du magnesium. Magnesium er et mineral, der spiller en afgørende rolle i kroppens funktioner. Det er involveret i over 300 enzymatiske processer, der er vitale for vores helbred. En af dets primære funktioner er at bidrage til energiproduktionen i kroppen. Magnesium er nødvendigt for omdannelsen af fødevarer til energi ved at være en del af processen, der producerer ATP (adenosintrifosfat), hvilket er kroppens primære energikilde. Mangler du mineralet i kroppen, kan du derfor føle dig træt og udmattet og have et lavt stofskifte.

Derudover er magnesium afgørende for muskelfunktionen og nervesystemet. Det hjælper med at regulere muskelkontraktioner og afslapning samt nervesignaler, hvilket er essentielt for normal kropsbevægelse og funktion. Læs med her på siden, hvis du kunne tænke dig at blive klogere på magnesium og hvordan du kan få gavn af kosttilskuddet.

Magnesium

Vores udvalg af magnesium fra de bedste danske webshops

-20% udsalg
Livol Magnesium (150 stk)

Livol Magnesium (150 stk)

91,95 kr.
-13% udsalg
Livol Magnesium (150 tab)

Livol Magnesium (150 tab)

99,95 kr.

Hvad er magnesium? 

Magnesium er et mineral, der er livsvigtigt for din krop. Det er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og indgår i en lang række af biokemiske reaktioner i kroppen. Den gennemsnitlige krop indeholder cirka 24 gram magnesium. Af disse 24 gram findes cirka halvdelen i knoglerne, mens den anden halvdel er fordelt i det bløde væv samt i musklerne.

Mineralet er med til at gøre rigtig mange ting for kroppen. Det kan nemlig både være med til at mindske din træthed, forbedre dit mentale helbred og positivt påvirke proteinsyntesen i dine muskler. Desuden er magnesium vigtigt, når det kommer til overførslen af nerveimpulser til hjertet og musklerne. Disse impulser er dem, der får musklerne til at trække sig rytmisk sammen, og magnesium er derfor med til at gøre hjerterytmen stabil.  

Desværre er det blevet sværere at få nok af det, hvis man spiser forarbejdet mad, som man finder meget af i det moderne supermarked. Det er desuden svært for forskere at måle, om vi rent faktisk får nok magnesium eller ej. Dette skyldes den måde mineralet er lagret i kroppen på – altså blandt andet i knoglerne. Mængden af magnesium i blodet er altid den samme selvom den overordnede mængde i kroppen varierer. Det vil altså sige, at det ikke bare kan måles ved at tage en blodprøve. Dette betyder også, at forskere faktisk har svært ved at blive enige om, hvor meget vi virkelig har brug for.  

Magnesiums fordele og funktioner

Som nævnt har magnesium altså mange essentielle funktioner for vores krop, og det er derfor vigtigt, at vi sørger for at have nok af det. Blandt andet er magnesium med skabe energi fra fedt og kulhydrater. Dette virker ved at energimolekylet ATP er afhængigt af at danne en kemisk forbindelse med magnesium for at kunne levere energi til en lang række processer i kroppen. 

Denne kemiske forbindelse er desuden med til at skabe signalmolekylet cAMP, der er essentiel for hormonproduktionen i kroppen. Derudover bidrager magnesium til dannelsen af proteiner og DNA og er desuden vigtig i opbygningen af knogler og andre strukturer i kroppen, som blandt andet kromosomer og cellemembraner. 

Et stort indtag af mineralet kan være rigtig sundt for kroppen på grund af de mange processer, magnesium spiller ind i. Forskere har derfor også lavet studier, der blandt andet viser, at et højt indtag af magnesium kan mindske risikoen for type 2-diabetes samt reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. 

En højere mængde kan også lede til en lavere risiko for en række lidelser som knogleskørhed, og det gør det også mindre sandsynligt, at man får et slagtilfælde eller oplever komplikationer i sammenhæng med hjerteoperationer. 

Magnesium er altså enormt vigtigt for kroppen og helbredet, og det kan virkelig godt betale sig at sørge for at få nok af det.

Mangel på magnesium

Det kan hænde, at man kommer ud for magnesiummangel. Dette ses dog ikke i forbindelse med kosten, hvilket altså vil sige, at en magnesiummangel baseret på kost ikke kendes hos mennesket. Dette skyldes at der findes magnesium i et stort udvalg af fødevarer, både i planter og kød, samt at vores nyrer sørger for at regulere udskillelsen af magnesium alt efter, om vi får for meget eller har mangel. 

Det er dog muligt at komme til at mangle magnesium i forbindelse med et sygdomsforløb, hvor man på samme tid vil kunne se en mangel på andre mineraler som calcium og kalium. Årsager til mangel på magnesium kan være kronisk diarré, der nedsætter optaget af magnesium gennem mave-tarm-kanalen. Det kan også hænde i forbindelse med et meget lavt fødeindtag, for eksempel ved en slankekur. Derudover kan et stort forbrug af alkohol også være årsagen, og sidst kan manglen også opstå i forbindelse med en langvarig behandling med vanddrivende medicin. 

Hvis man kun mangler magnesium i en mildere grad, er der ofte slet ingen symptomer at se. Hvis der til gengæld er en højere mangel, kan der ses symptomer, men de kan være meget forskelligartede og sammenblandet med symptomer på mangel på andre mineraler. Det kan involvere en generel træthed, muskelsvaghed eller nedsat appetit. Symptomer, der forbindes specifikt med magnesiummangel, minder i høj grad om calciummangelssymptomer. Disse kan være kramper, rysten og mentale forstyrrelser. 

Hvis man har en mangel på magnesium, vil den blive behandlet ved at tilføre nyt magnesium til kroppen. Det kræver dog, at grunden til manglen først findes. Hvis det kun er et mildere tilfælde, er det muligt blot at tilføre mere magnesium gennem kosten. I tilfælde med en højere mangel, kan det være nødvendigt at blive indlagt på hospitalet for at få magnesium tilført gennem et drop. 

Det er til gengæld meget sjældent, at man ser overdoseringer af magnesium, og det er derfor ikke noget, man bør bekymre sig om i dagligdagen.

Få nok magnesium i dagligdagen

Magnesium findes heldigvis i rigtig mange fødevarer, og det er stort set umuligt at undgå at indtage magnesium dagligt. Blandt fødevarer, der er specielt rige på magnesium, finder man; bælgfrugter, bladgrøntsager, nødder, mørk chokolade og fuldkornsprodukter. 

Følger man en varieret kost vil man typisk få magnesium igennem mælkeprodukter, kornprodukter og grøntsager. Selv drikkevand indeholder magnesium i forskellige mængder, alt efter, om det er hårdt eller blødt. Vores krop optager mellem 20 til 60 procent af det magnesium, vi indtager gennem vores kost. 

Selvom det er svært at finde frem til de helt eksakte tal, antages det, at det daglige behov for magnesium er 350 milligram for mænd og 280 milligram for kvinder. Ved et eventuelt overskud af magnesium i kroppen, vil det overskydende blot blive udskilt af nyrerne. Denne udskillelse bliver regulereret af forskellige hormoner, og disse sørger desuden også for, at mindre magnesium udskilles, hvis indtagelse gennem kosten er lav.