Magnesium

Blandt de mange vigtige stoffer, mineraler og vitaminer, som du bør indtage dagligt, finder du også magnesium. Dette mineral har mange gode og vigtige egenskaber for din krop, og det er derfor et, der er meget vigtigt at få nok af.

Magnesium bundet til citronsyre

Er du træt og uoplagt?

Magnesium har en stor betydning for flere vitale funktioner i kroppen. Det bidrager bl.a. med at vedligeholde dine knoglers styrke og tænder og styrker kroppens muskulatur. Mangler du mineralet i kroppen, kan du derfor føle dig træt og udmattet og have et lavt stofskifte.

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og får du ikke nok igennem kosten, bør du supplere med et kosttilskud af høj kvalitet. Et sådant er Solarays, hvor mineralet er bundet til citronsyre. Dette sikrer en god optagelse – selv når du ikke tager det i forbindelse med et måltid.

Hvad er magnesium? 

Magnesium er et mineral, der er livsvigtigt for din krop. Det er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og indgår i en lang række af biokemiske reaktioner i kroppen. Den gennemsnitlige krop indeholder cirka 24 gram magnesium. Af disse 24 gram findes cirka halvdelen i knoglerne, mens den anden halvdel er fordelt i det bløde væv samt i musklerne.  

Mineralet er med til at gøre rigtig mange ting for kroppen. Det kan nemlig både være med til at mindske din træthed, forbedre dit mentale helbred og positivt påvirke proteinsyntesen i dine muskler. Desuden er magnesium vigtigt, når det kommer til overførslen af nerveimpulser til hjertet og musklerne. Disse impulser er dem, der får musklerne til at trække sig rytmisk sammen, og magnesium er derfor med til at gøre hjerterytmen stabil.  

Desværre er det blevet sværere at få nok af det, hvis man spiser forarbejdet mad, som man finder meget af i det moderne supermarked. Det er desuden svært for forskere at måle, om vi rent faktisk får nok magnesium eller ej. Dette er på grund af, hvordan mineralet er lagret i kroppen – altså blandt andet i knoglerne. Mængden af magnesium i blodet er altid den samme selvom den overordnede mængde i kroppen varierer. Det vil altså sige, at det ikke bare kan måles ved at tage en blodprøve. Dette betyder også, at forskere faktisk har svært ved at blive enige om, hvor meget vi virkelig har brug for.  

Magnesiums fordele og funktioner

Som nævnt har magnesium altså mange essentielle funktioner for vores krop, og det er derfor vigtigt, at vi sørger for at have nok af det. Blandt andet er magnesium med skabe energi fra fedt og kulhydrater. Dette virker ved at energimolekylet ATP er afhængigt af at danne en kemisk forbindelse med magnesium for at kunne levere energi til en lang række processer i kroppen. 

Denne kemiske forbindelse er desuden med til at skabe signalmolekylet cAMPder er essentiel for hormonproduktion i kroppen. Derudover bidrager magnesium til dannelsen af proteiner og DNA og er desuden vigtig i opbygningen af knogler og andre strukturer i kroppen, som blandt andet kromosomer og cellemembraner. 

Et stort indtag af mineralet kan være rigtig sundt for kroppen på grund af de mange processer, magnesium spiller ind i. Forskere har derfor også lavet studier, der blandt andet viser, at et højt indtag af magnesium kan mindske risikoen for type 2-diabetes samt reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

En højere mængde kan også lede til en lavere risiko for en række af lidelser som knogleskørhed, og det gør det også mindre sandsynligt, at man får et slagtilfælde eller oplever komplikationer i sammenhæng med hjerteoperationer. 

Magnesium er altså enormt vigtigt for kroppen og helbredet, og det kan virkelig godt betale sig, at sørge for at få nok af det.

Mangel på magnesium

Det kan hænde, at man kommer ud for magnesiummangel. Dette ses dog ikke i forbindelse med kosten, hvilket altså vil sige, at en magnesiummangel baseret på kost ikke kendes hos mennesket. Dette skyldes at der findes magnesium i et stort udvalg af fødevarer, både i planter og kød, samt at vores nyrer sørger for at regulere udskillelsen af magnesium alt efter, om vi får for meget eller har mangel. 

Det er dog muligt at komme til at mangle magnesium i forbindelse med et sygdomsforløb, hvor man på samme tid vil kunne se en mangel på andre mineraler som calcium og kalium. Årsager til mangel på magnesium kan være kronisk diarré, der nedsætter optaget af magnesium gennem mave-tarm-kanalen. Det kan også hænde i forbindelse med et meget lavt fødeindtag, for eksempel ved en slankekur. Derudover kan et stort forbrug af alkohol også være årsagen, og sidst kan manglen også opstå i forbindelse med en langvarig behandling med vanddrivende medicin. 

Hvis man kun mangler magnesium i en mildere grad, er der ofte slet ingen symptomer at se. Hvis der til gengæld er en højere mangel, kan der ses symptomer, men de kan være meget forskelligartede og sammenblandet med symptomer på mangel på andre mineraler. Det kan involvere en generel træthed, muskelsvaghed eller nedsat appetit. Symptomer, der forbindes specifikt med magnesiummangel, minder i høj grad om calciummangelssymptomer. Disse kan være kramper, rysten og mentale forstyrrelser. 

Hvis man har en mangel på magnesium, vil den blive behandlet ved at tilføre nyt magnesium til kroppen. Det kræver dog, at grunden til manglen først findes. Hvis det kun er et mildere tilfælde, er det muligt blot at tilføre mere magnesium gennem kosten. I tilfælde med en højere mangel, kan det være nødvendigt at blive indlagt på hospitalet for at få magnesium tilført gennem et drop. 

Det er til gengæld meget sjældent, at man ser overdoseringer af magnesium, og det er derfor ikke noget, man bør bekymre sig om i dagligdagen.

Magnesium styrker knoglerne

Magnesium styrker knoglerne

Magnesium har en stor betydning for flere vitale funktioner i kroppen. Det bidrager bl.a. med at vedligeholde dine knoglers styrke og tænder og styrker kroppens muskulatur. Mangler du magnesium i kroppen vil du føle dig træt og udmattet og have et lavt stofskifte.

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og får du ikke nok igennem kosten, bør du supplere med et kosttilskud af høj kvalitet. Et sådant er Solarays, hvor magnesiumen er bundet til citronsyre. Dette sikrer en god optagelse – selv når du ikke tager det i forbindelse med et måltid.

Få nok magnesium i dagligdagen

Magnesium findes heldigvis i rigtig mange fødevarer, og det er stort set umuligt at undgå at indtage magnesium dagligt. Blandt fødevarer, der er specielt rige på magnesium, finder man; bælgfrugter, bladgrøntsager, nødder, mørk chokolade og fuldkornsprodukter.

I sin daglige kost får man oftest magnesium fra mælkeprodukter, kornprodukter og grøntsager. Selv drikkevand indeholder magnesium i forskellige mængder, alt efter, om det er hårdt eller blødt. Vores krop optager mellem 20 til 60 procents af det magnesium, vi indtager gennem vores kost. 

Selvom det er svært at finde frem til de helt eksakte tal, antages det, at det daglige behov for magnesium er 350 milligram for mænd og 280 milligram for kvinder. Ved et eventuelt overskud af magnesium i kroppen, vil det overskydende blot blive udskilt af nyrerne. Denne udskillelse bliver regulereret af forskellige hormoner, og disse sørger desuden også for, at mindre magnesium udskilles, hvis indtagelse gennem kosten er lav.  

Magnesium kosttilskud

Magnesium som kosttilskud

Magnesium har en stor betydning for flere vitale funktioner i kroppen. Det bidrager bl.a. med at vedligeholde dine knoglers styrke og tænder og styrker kroppens muskulatur. Mangler du mineralet i kroppen vil du føle dig træt og udmattet og have et lavt stofskifte.

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen og får du ikke nok igennem kosten, bør du supplere med et kosttilskud af høj kvalitet. Et sådant er Solarays, hvor mineralet er bundet til citronsyre. Dette sikrer en god optagelse – selv når du ikke tager det i forbindelse med et måltid.