Elevationsseng

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Ønsker du en seng, der er særlig bekvem, så kan en elevationsseng være noget for dig. Elevationssenge har flere fordele over klassiske senge, der består af en springmadras. Dels er de mere fleksible, og du kan derfor bruge sengen til både at ligge og sidde i, og dels kan du sikre dig en optimal komfort, da du kan indstille elevationssengen, så den passer både til din fysik og dine sovevaner.

Døjer du derfor med enten muskulære problemer i fx nakke, øvre ryg eller lænd, så kan en elevationsseng være det rette for dig. Det kan også være en rigtig fin mulighed, hvis du efter en operation eller lignende er sengeliggende, og derfor har brug for en fleksibel og praktisk løsning, hvor du løbende kan variere din sidde-, hvile- og liggestilland.

Med en god elevationsseng kan du derfor være sikker på, at du er sikret en god støtte til hele kroppen. Læs med her på siden, hvor vi skriver alt, du bør vide, om elevationssenge.

Elevationsseng

Vores udvalg af elevationssenge fra de bedste danske webshops


Elevationssengens funktioner

En elevationsseng er en type seng, der kan justeres i højden ved hjælp af indbyggede motorer eller mekanismer. Disse senge er designet til at give brugeren mulighed for at hæve eller sænke forskellige dele af sengen, typisk hoved- og fodenden, for at finde den mest behagelige soveposition.

Ved at justere hoved- og fodenden kan man skabe forskellige vinkler og niveauer af støtte og komfort, hvilket kan være gavnligt for forskellige behov. For eksempel kan hævning af hovedenden give en mere opretstående position, der kan være behagelig når man læser eller ser fjernsyn i sengen, mens hævning af fodenden kan lette trykket på benene eller give en mere ergonomisk sovestilling.

Elevationssenge fås i forskellige størrelser og designs, og nogle avancerede modeller har endda ekstra funktioner som massagefunktioner, justerbare lændestøtter eller indbyggede lys. Alt i alt giver elevationssenge en tilpasningsdygtig og personlig tilgang til sovekomfort.

Test af elevationsseng

Der findes flere typer af elevationssenge på markedet, og det kan derfor godt betale sig at undersøge markedet, inden du vælger den elevationsseng, som du køber. Du bør som minimum læse om de forskellige elevationssenge og indsamle viden omkring madrastyper, hårdhed, funktionalitet og komfortzoner, så du får en seng, der passer til dig.

Har du tid og mulighed for det, så kan du også teste forskellige elevationssenge. En test af elevationsseng foretages bedst, hvis du på forhånd har vurderet hvilke parametre, der er vigtige for dig, i valget af din nye elevationsseng.

Inden du tester, bør du derfor have vurderet hvad du primært bruger din seng til, og hvordan du sover bedst. Er du typen, der elsker at ligge og putte i sengen? Læser du bøger i sengen eller ser du primært TV fra en liggende position? Hvordan sover du, og hvad er din favorit soveposition? Hvis du stiller dig selv disse spørgsmål, er du godt på vej til at kunne foretage en test af elevationssenge på et mere retvisende grundlag.

Størrelsen på elevationssenge

Når du skal købe en elevationsseng, er det første, som du bør tænke over, størrelsen. Sover du alene, så kan du nøjes med en enkelt seng, der evt. kan måle 120 eller 140 i bredden. Standardmål på længden er som udgangspunkt 200 cm., men du kan også få elevationssenge, der måler 210 cm., 220 cm. og 240 cm. i længden. Når du kigger på størrelsen, så vær opmærksom på, at flere elevationssenge kun måler 90 cm. i bredden. Disse kan let blive for små, og har du din udkårne på besøg, så må man nødvendigvis ligge rigtig tæt.

Er I to, der sover sammen, så bør I kigge efter en større størrelse. De senge, der bliver solgt flest af, måler 180 cm. x 200 cm., men er det et lille soveværelse eller vil I gerne ligge tættere på hinanden, så findes der også senge med en bredde på 160 cm.

Når I er på udkig efter en dobbeltseng så vær opmærksom på at købe en med særskilte elevationsindstillinger. På den måde undgår I, at I begge skal bruge samme sæt indstillinger, selvom det kun er den ene af jer, der ønsker at sidde eller ligge.

Husk også at tage højde for, at hvis du køber to mindre senge, så får du et skel i midten, men hvis du køber én stor seng, så undgår du denne skillelinje. Revnen i midten af sengen kan være et irritationsmoment for mange.

Komfort af elevationssenge

Umiddelbart vil man tro, at en elevationsseng er mere komfortabel end en normal seng bestående af en spring- eller boxmadras. Du kan umiddelbart ligge bedre, da en elevationsseng kan tilpasses dine individuelle soveønsker præcist efter dine behov.

Antallet af både fjedre og komfortzoner i madrassen er også et vigtigt aspekt af komforten. I de bedste madrasser er det to sæt fjedre, der ligger ovenpå hinanden. Typisk er fjedersættet i bunden hårdere, og fjedersættet foroven en smule blødere. Dette gør, at du kan synke en smule ned i madrassen, så du ligger blødt og behageligt, men at den samtidig giver den støtte din krop har brug for. Dette kaldes multipocket-fjedre, og det forefindes typisk i de elevationssenge, der er af en høj kvalitet.

Alternativet til multipocket-fjedre er almindelige pocketfjedre. Er budgettet derfor mindre, eller er komfort en mindre prioritet, end funktionalitet og design er det, så kan dette være den oplagte løsning. Pocketfjedre er ikke nødvendigvis en dårligere løsning, og kan du sove på en sten, og ikke har brug for den blødeste seng, så kan pocketfjedre være løsningen.

Når det så er sagt, så er der mulighed for at gøre en hård seng blødere. Fx ved at placere en rullemadras eller en topmadras oven på springmadrassen.

Valg af topmadras er en guide for sig selv. Overordnet kan det dog nævnes, at der findes flere forskellige løsninger, og der er derfor rig mulighed for tilpasning. Topmadrasser kan både fås i latex, memory skum og bomuld. Hver har sine fordele og ulemper.

Lydløse elevationssenge

Det er muligt at få elevationssenge, der er forholdsvis lydløse. Ved at købe en seng, hvor fjedrene er placeret i stofposer, før de bliver lagt ind i selve sengen, kan du undgå, at den knirker. Nye senge knirker kun minimalt, men jo ældre en seng bliver, desto mere knirker den. Har du købt din elevationsseng ”for livet”, så bør du undersøge om muligheden for, at fjedrene er placeret individuelt i stofposer, er til stede.

Under dette punkt kan man passende også overveje selve motoren i sengen. Elevationssenge kan godt larme, når man indstiller dem, men der findes motorer, der er mere støjsvage end andre, heriblandt motorer fra LINAK.

Danske LINAK har fra hovedkontoret i Glostrup siden 1907 fremstillet motorer, der blandt andet bliver brugt i kvalitetssenge. Virksomheden er kendt for sine høje kvalitetskrav til både teknik og innovation, hvilket kommer dig som forbruger til gode, der altid får en moderne løsning, som virker hver gang. Ønsker du derfor en støjsvag løsning, der både virker hver gang og er nem at betjene, bør du se efter motorer fra LINAK.

Gode råd til valg af elevationsseng

Når du vælger din nye elevationsseng, så bør du have nedenstående gode råd i baghovedet. De er beregnet til at hjælpe dig med at finde den rette seng, så du køber den model, der dels er bedst til prisen, og dels kan have glæde af i mange år frem.

Bliv vejledt af en ekspert

Søvn- og sengeeksperter kan hjælpe dig med at analysere dit behov og dine sovevaner, så du kan få en seng, der passer til dig og dine sovevaner. Mange butikker har tilknyttet en konsulent, der kan give kvalificeret råd og vejledning, og det kan klart betale sig at snakke med denne.

Køb kvalitet

Det betaler sig at købe et kvalitetsprodukt! Du bruger en stor del af dit liv i din seng, og du bør derfor ofre de ekstra penge på at få en seng, der er behagelig, og som man både sidder og ligger godt i.

Dernæst er der hele aspektet med holdbarhed. Er der ræsonnement i at give 5000 kr. for en seng, der holder 4 år, når du for 2500 kr. ekstra kan få en seng, du kan have glæde af i de næste 10? Det kan godt være, at både den billige og den dyre seng ligner hinanden, men der er helt sikkert kvalitetsforskel, både når det kommer til madras, motor, funktionalitet og sikkerhed.

Liste over funktionalitet

Inden du tager på udkig efter din nye seng, så lav en liste med de funktioner, som du ønsker. Du kan fx få elevationssenge med trådløs fjernbetjening, Cooltex (temperaturregulering), varierende hårdhed mm.

Du bør også overveje antallet af komfortzoner, fjedre per kvadratmeter, topmadras og om madrassen kan både vaskes og vendes. Dertil kommer naturligvis også dine krav til størrelsen og om du ønsker en eller to senge, der kan stilles ved siden af hinanden.

Vær enig med din sovemakker

Dette punkt giver givetvis sig selv. I bør være enige om funktionalitet, model, pris og design, inden I går på jagt efter jeres nye seng. Husk på at madrassens fasthed og topmadrassen kan tilpasses den enkelte, så det er primært alt udenoms, I skal være enige om.

Ombytning og garanti

Det er ikke holdbart at skulle teste sin nye seng, fuldt påklædt i et belyst showroom omringet af mennesker. Det kan tage op til 14 dage at vende sig til sin nye seng, og det er er derfor vigtigt, at du får din nye seng hjem, hvor du i ro og mag kan sidde, ligge og sove i den.

Flere forhandlere giver dig mulighed for at få din seng hjem, så du kan teste den. Passer den af den ene eller anden grund ikke til dine behov, så kommer fragtmanden med en ny seng og afhenter den gamle.

Vær også opmærksom på, at når du køber din seng hos en dansk virksomhed, så har du som udgangspunkt 2 års reklamationsret og 14 dages returret.

Billige elevationssenge

At din nye seng er billig, bør ikke være øverst på din liste.

Først og fremmest bør du finde en seng, som du kan lide og gøre god brug af mange år frem. Dernæst kommer prisen. Du kan være heldig at finde en elevationsseng på tilbud. Mange forhandlere kører efterhånden kampagner hele året, og hvad enten det er Black Friday, januarudsalg eller påsketilbud, så sparer du penge og kan købe din nye elevationsseng billigt.

Sådan vedligeholder du din elevationsseng 

At pleje en elevationsseng kan være vanskelig så her er nogle tips til, hvordan du passer din nye send bedst muligt:

  • Sluk først for strømforsyningen, før du flytter din elevationsseng.
  • Stil altid din elevationsseng på et fast fladt gulv.
  • Sørg for, at din elevationsseng altid er i flad position, inden du sætter dig på den.
  • Vær nøje opmærksom på vægtgrænserne for din elevationsseng.
  • Tjek ofte for ledningsskader.
  • Pas også på din madras. Drej den justerbare sengemadras hver måned, da dette vil hjælpe med at forlænge madrassens levetid. Hvis du bruger den samme side for længe, kan det forårsage midlertidige fordybninger eller kropsindtryk på madrassen. Månedlig madrasrotation giver madrassen en chance for at komme sig, medmindre din mandrasplejeinstruktion angiver andet.
  • Justerbare madrasser har en blød kant, der gør det muligt for dem at bøje, så det at sidde på kanten vil få madrassen til at deformeres let. Undgå derfor at sidde på kanten af madrassen.
  • Lad madrassen ånde så du kan slippe af med uønskede lugte. Prøv at efterlade madrassen utildækket i et godt ventileret område. Du kan for eksempel åbne alle vinduer/altandøre og lade det trække i et stykke tid.

Lad ikke børnene hoppe på din elevationsseng. Eller hvem som helst for den sags skyld.