Topmadras
En topmadras, også kendt som en madrastopper eller en sengemadras, er et ekstra lag af polstring, der placeres øverst på en eksisterende madras. Denne tynde madras er typisk lavet af forskellige materialer såsom skum, latex, eller fiberfyld og er designet til at forbedre komforten og beskytte den primære madras.
Formålet med en topmadras er at tilføje et ekstra lag af støtte og blødhed til din soveoplevelse. Den kan forbedre liggekomforten, reducere trykpunkter og skabe en mere jævn overflade at sove på. Samtidig kan en topmadras bidrage til at forlænge levetiden på den primære madras ved at beskytte den mod sved og slid.
I denne guide kigger vi nærmere på hvordan du vælger en topmadras, der passer til dig. Der findes mange topmadrasser på det danske marked, og et valg af topmadras kan derfor være en mere udfordrende opgave, end man umiddelbart regner med.
Vores udvalg af topmadrasser fra de bedste danske webshops
BBC – Coolplus latex topmadras – 95×190 cm – med indlæg af 50 mm latex med kølende tekstil og ventilerende 3D quilt
BBC – Dunlopillo Original topmadras – 90×200 cm -naturlatex åndbart og allergivenligt.
Topmadras Fjord | 180×210 U-split
Topmadras Fjord | 150×200
Topmadras Fjord | 210×210 U-split
Topmadras Fjord | 180×200 U-split
Topmadras Fjord | 140×210
Topmadras Fjord | 120×200
Topmadras Fjord | 90×210
Topmadras Fjord | 160×200 U-split
Topmadras Fjord | 160×200
Topmadras Fjord | 180×210
Topmadras Fjord | 90×200
Topmadras Fjord | 140×200
Topmadras Fjord | 200×200
Topmadras Fjord | 220×220
Topmadras Fjord | 80×200
Topmadras Fjord | 160×210
Topmadras Fjord | 210×210
Livingbed – Karma Lux topmadras Quilt med 60 mm latex kerne – 180×210 – Udstillingsmodel
Dunlopillo – Supreme Cool latex topmadras – Med kølende effekt – 120×200 cm
Topmadras – Skum | Topmadras (Skum) 180×210 cm.
Topmadras – Latex | Topmadras (Latex) 90×210 cm.
Topmadrassen og dens funktion og formål
En topmadras er som sådan ikke nødvendig for, at du kan få en behagelig og uforstyrret nattesøvn. Den er dog rigtig rar at have, hvis din springmadras er enten for hård eller for blød, da den kan sørge for, at din seng får nøjagtig den fasthed, som du foretrækker. I valget af en topmadras er fastheden et af de primære parametre, som du bør sammenligne ud fra.
Sekundært er der også hele aspektet med hygiejne. Vi sveder rigtig meget, når vi sover, og det er fx ikke ualmindeligt, at kroppen frigiver en liter væske hver nat. Hvis dette siver ned i din springmadras. vil den med tiden blive mærket af det, og du kan risikere, at du skal udskifte din dyrt indkøbte seng, før du regner med det. Derudover giver du også bakterier et varmt og fugtigt miljø, som de kan trives i, hvilket kan gøre din madras til den rene bakteriebombe.
Nogle topmadrasser er – mere eller mindre – afvisende over for væske, imens andre igen har absorberende og ledende materiale, der sørger for at fordele væsken ud i hele topmadrassen, så den bedre kan fordampe.
Ud fra ovenstående ræsonnement, anbefaler vi derfor, at du placerer en topmadras øverst på din seng, så du dels kan ligge lige det behageligere og dels kan have glæde af din seng i mange år frem.
Typer af topmadrasser
Der findes flere forskellige typer af topmadrasser, der hver har sine fordele og ulemper. Som med rigtig meget andet, så følges pris og kvalitet også ad, når det kommer til topmadrasser, og du får derfor en topmadras i den kvalitet, som du ønsker at betale for.
De eneste grunde til at købe en billig topmadras er, at den beskytter din seng imod snavs og væske. Du får typisk ikke en højere komfort af det, da de hverken fordeler din vægt fornuftigt eller giver den støtte, din krop har brug for.
Topmadras af kold- og purskum
Billigere topmadrasser er typisk lavet af koldskum eller purskum, og er ikke i en kvalitet, der er værd at berette om. Topmadrasser af koldskum er typisk billige at producere. Du kan være heldig at finde en topmadras på tilbud til priser fra 200 – 400 kroner i fx JYSK, IKEA eller BILKA.
Kold- og purskum har ikke den samme evne til at transportere sved og varme væk, som andre typer af skum har det, og hvis du derfor er en person, der sveder meget eller ynder at sove i et køligt miljø, så kan en topmadras i koldskum gøre ondt værre. Du vil sandsynligvis have svært ved at slippe af med varmen, hvis du vælger en topmadras af koldskum eller purskum.
Hvis du derimod gerne vil ligge varmt, er typen der kan sove på en sten og blot vil beskytte din seng imod skidt, sved og snavs, så kan en topmadras af koldskum være lige det, som du har brug for.
Topmadras af memory skum
Memory skum er et rigtig godt materiale at lave topmadrasser i. Memory skum, også kendt som viskoelastisk skum eller ”foam”, er en mere kompleks skumtype, end kold- og purskum. Det er kendt for sine gode varme- og væsketransporterende egenskaber, og memory skum kan derfor føles som havende en kølende effekt.
Memory skum former sig efter din krop. Du vil derfor opleve, at det er et rigtig blødt og lækkert materiale, som tilpasser sig dine sovevaner. Ønsker du en topmadras, der giver støtte til kroppen, herunder lænd og nakke, så kan en topmadras af memory-skum være det helt rigtige for dig.
Memory skum giver en større støtte til kroppens tungeste punkter, så du beholder en ergonomisk korrekt liggestilling. Det er derfor ideelt, hvis du har en gammel skade, for nyligt er blevet opereret eller er sengeliggende for en længere periode. Hvis man gerne vil undgå at have problemer med muskler, knogler og led, når man bliver gammel, så er en god topmadras et godt sted at starte.
En topmadras i memory / viskoelastisk skum er rigtig fornuftig til prisen. Fordelene taget i betragtning, så kan du få et godt og funktionelt produkt til en pris, der ligger på omkring 800 – 1000 kr. Der er dog også kvalitetsforskel på denne type af topmadrasser, og du kan finde modeller, der koster helt op til 2.000 kr.
Når du foretager dine prisberegninger bør du huske på, at et kvalitetsprodukt ofte holder længere, end et tilsvarende billigt. Kan du fx købe en topmadras for 2.000 kr. og have glæde af den i 10 år, så kan det være at foretrække, frem for at skulle skifte en billig madras hvert andet år.
Topmadras i latex
Latex er ligesom memory skum et udsøgt materiale at lave topmadrasser i. Det har nogle af de samme fordele, som memory-skum har, men er derudover mere allergivenlige. Latex er et naturligt materiale, og det egner sig derfor perfekt til dig, der er allergisk overfor husstøvmider mm. eller har astma. Med mindre du er allergisk overfor lige præcist latex, så er dette det absolut bedste valg.
Topmadrasser i latex er typisk også mere skånsomme overfor miljøet, da processen med at fremstille dem er kortere og fri for den type kemi, som fx koldskum og purskum kræver. Er du miljøbevidst, bør du derfor vælge en latexmadras.
Vil du derimod hellere ligge blødt, så kan det være, at en latex topmadras ikke helt er sagen for dig. Latex har en højere densitet end andre typer af skum, og du vil derfor kunne mærke, at de er mere faste i det, og ikke giver sig, når du lægger dig. De presser tværtimod igen, så du får en helt fænomenal støtte, der aflaster din krop på glimrende vis.
Er du overvægtig, kraftig af natur eller ligger i indimellem to personer i din seng, så kan der være god grund til at vælge en topmadras af latex.
Flere topmadrasser i latex har indbygget Cooltex (gele) eller et andet kølende materiale, hvilket du bliver glad for på de varmere sommernætter. Du vil opleve, at du altid ligger afkølet og ikke har samme tendens til at svede.
Topmadrasser af latex er et kvalitetsprodukt, og du kommer derfor ikke udenom en højere pris. Latex-topmadrasser kan ofte fås til et sted imellem 2.000 og 4.000 kr. Latex er et materiale, der kun svært forgår, og vi kan derfor godt garantere, at det er en topmadras, som du vil kunne finde fornøjelse i rigtig lang tid frem.
Gode råd når du vælger topmadras
Er du på udkig efter din nye topmadras, så bør du have nedenstående gode råd til valg af topmadras in mente. Dette sikrer dig, at du ikke går helt galt i byen, og får et produkt, som du både har glæde af nu og flere år frem.
Prioriter dine ønsker
Når du køber topmadras, hvad er da vigtigst for dig? Er det fastheden, prisen, at den er vaskbar eller noget helt fjerde?
Lav en liste med alle dine ønsker og prioritér dem i rækkefølge med de vigtigste parametre først. På den måde kan du være klar til at slå til, når du ser det gode tilbud, da du nu er helt afklaret med dine ønsker og behov.
Tal med din partner
Er I to der sover sammen, så kan din partner have indflydelse på dit valg af topmadras. Det er primært design og de allergi- og miljøvenlige hensyn, I skal overveje. Fasthed mm. kan tilpasses den enkeltes sovevaner.
Har du allergi eller astma?
Du skal naturligvis tage højde for dine allergier eller din astma, når du køber en ny topmadras. Døjer du med nogle af disse, så er dette måske det vigtigste råd, som du kan få. Nogle topmadrasser er mindre modtagelige over for husstøvmider og andre støtter op om et godt indeklima. Du vil blive overrasket over, hvor godt dit indeklima bliver, når du skifter en gammel koldskumstopmadras ud med en ny allergivenlig i fx latex.
Har du problemer med ryg eller lænd?
Foretag en vurdering af, hvor meget støtte du har brug for. Jo flere ”skavanker” du har, desto større densitet / fasthed, bør din madras tilsvarende have.
Opvej dette imod dine sovevaner. Ligger du primært på ryggen? Sover og vågner du i samme position eller skifter du stilling i løbet af natten? Skal sengen kun bruges til at sove i? Skriv gerne et par nætters sovevaner ned, så du har noget at tage udgangspunkt i.
Tal med en søvnvejleder
Mange butikker har tilknyttet en søvnekspert, der kan give gode råd om søvn, senge og madrasser. Brug vedkommendes ekspertise! Forelæg dine ønsker og behov, og lyt til den gode feedback, du får.
Garanti
Når du køber din topmadras i Danmark, så har du altid 14 dages returret og 2 års reklamationsret. Er der derfor fabriksfejl ved din topmadras, så husk at du kan returnere den.
Behandling af din topmadras
Når du har valgt den rette topmadras, er det vigtigt at rense den regelmæssigt så den holder så længe som muligt. Ideelt set bør du rense din topmadras en gang hver tredje måned, afhængig af hvor snavset den bliver. Da dine lagner dækker din topmadras, er det ikke altid let at gennemskue, hvornår din topmadras skal rengøres. At være på udkig efter disse tegn kan hjælpe dig med at forstå, hvornår du skal rense din topmadras.
Lugt
Hvis din topmadras begynder at afgive en mærkbar lugt, så er det tid til at rense den. Nogle dufte, såsom sved, kan nemt fjernes med en vask. Men hvis din madras begynder at lugte af mug eller meldug, så er det et tegn på, at du måske skal investere i en ny topmadras. Skimmelsvamp og meldug trives i fugtige omgivelser, og de udgør en alvorlig sundhedsrisiko. At sove på sådan en topper, hvad enten den er tiltrukket, kan forårsage hoste, hovedpine, ledsmerter, træthed, og meget mere.
Pletter og spild
Selv de sværeste pletter kan behandles ved at give din topmadras en dyb rengøring en gang imellem. Hvis du spilder noget på din topper, er det afgørende at tage sig af det så hurtigt som muligt, så det ikke forårsager varig skade. Pletter bør også behandles med det samme for at sikre, at du nemt kan få det ud.
Misfarvning
Hvis du har haft din topmadras længe nok, har du måske bemærket store pletter af misfarvning. Misfarvningen er typisk forårsaget af sved, kropsolier eller endda et spild. I modsætning til pletter kan de være sværere at pletrengøre, hvorfor en dybere rengøring kan være påkrævet, så din topper ser helt ny ud igen.
Køb billige topmadrasser online
Du har mulighed for at købe din nye topmadras online. Ofte kan du på internettet finde billigere topmadrasser, end du kan i fysiske butikker. Dette skyldes dels, at internetbutikkerne har skåret mellemleddet fra og bestiller din topmadras direkte fra producenten, samt at de ikke har udgifter til butikslokaler og salgspersonale, men kan sende fra lageret. Dette kommer dig som forbruger til gode, der i sidste ende kan købe billige topmadrasser på internettet.