Silicium

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

Silicium, også kendt som kisel, er med til at holde hud, hår og negle sunde. Dette er årsagen til at det går under betegnelsen “Beauty”–mineralet. Silicium er et mineral, der også findes som et kosttilskud og har tiltrukket opmærksomhed på grund af dets potentielle sundhedsmæssige fordele. Selvom silicium er et af de mest rigelige grundstoffer i jordens skorpe og findes naturligt i visse fødevarer som kornprodukter, grøntsager og frugter, tilbydes det også som et supplement.

Silicium siges at spille en rolle i dannelsen af kollagen, hvilket er afgørende for hudens elasticitet og struktur samt for knoglernes styrke og sundhed. Det siges også, at siliciumtilskud kan bidrage til at opretholde sundhed og fleksibilitet i bindevæv og brusk. Det menes at kunne styrke disse strukturer, hvilket potentielt kan have gavnlige virkninger på led og mobilitet. Læs med her på siden, hvor vi skriver meget mere om silicium og hvordan du kommer i gang med kosttilskuddet.

Silicium

Vores udvalg af silicium fra de bedste danske webshops


Hvad er silicium?

Silicium, også kaldet kisel, er et spormineral. Du finder det i proteiner og elastin. Det indgår i kroppens celler, og sørger for at kroppens bindevæv har den rigtige spændstighed. Det er også med til at styrke kroppens slimhinder. Det er et af de mest udbredte stoffer på jorden, og det findes både i mennesker, planter, dyr og jord, og er en naturlig del af mange fødevarer. De fleste mennesker har derfor gode muligheder til at optage det nødvendige behov via kosten. Siden det findes i mange forskellige madvarer, kan de fleste sørge for at optage det via kosten. Du kan bl.a. finde silicium i frugt og grønt, som æble, appelsin, gulerod, agurk, bladgrøntsager, rødbeder og kål. Det er også at finde i havre, byg, kartofler og ris, samt i nødder og mandler. 

Som altid, er det derfor afgørende at du sørger for at have en sund og varieret kost, for at få nok af dette vigtige mineral.

Derfor er silicium vigtig

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du får nok silicium via kosten, så kan det vær en god ide at tage det som kosttilskud. Specielt hvis du har en ensidig kost med meget kød, og knapt så meget frugt og grønt, kan det være nødvendigt at supplere med kosttilskud. Silicium er, udover at skabe en normal vækst, samt styrke hud, hår og negle, med til at sikre bindevævet styrke. Det betyder at slap og rynket hud kan skyldes en mangel. Det er derfor guld værd i kampen mod de typiske alderstegn, som rammer hud og hår. Hvis du er en af dem som lider af hårproblemer som hårtab, kan du have stor glæde af at tage et tilskud med silicium. 

Hvis du har mangel over længere tid, kan du risikere at svække slimhinderne. Dette er noget som kan føre til hyppigere tilstande af infektioner i bihuler og urinblære. En anden konsekvens af mangel, kan være overdrevet svedige håndflader, samt kløe mellem tær og fingre. Hvis din mangel på silicium bliver alvorlig, kan det gå udover næringsoptagelsen. Det er derfor en god ide at passe på krop og sjæl, og sørge for at man har et dækkende indtag. Det styrker nemlig hele kroppen, såvel som psyken, som også er vigtigt at huske på.  

Hvis du er i tvivl om du får nok, er det godt at vide, at mineralet har en lav biotilgængelighed. Det betyder at din krop vil absorbere det den har brug for, og udskille resten i urinen. Det er derfor meget svært at få for meget silicium. Det anbefalede indtag for voksne mellem 18 og 60 år, ligger på 25-30 milligram dagligt. Når du runder 60 år, stiger den anbefalede dosis til 30-40 milligram om dagen. For at få en forståelse af mængden, så kan et eksempel være, at 100 gram havregryn indeholder 13 milligram silicium, mens 100 gram banan indeholder 8 milligram.

Silicium svækker alderstegnene 

Slap og rynket hud kan skyldes mangel på silicium. Hvis du gerne vil gøre lidt ekstra for hud, hår og negle, så vil det være et godt valg at tilføje et kosttilskud til din hverdag. Glansløst og slidt hår kan også skyldes mangel på, så hvis du gerne vil passe godt på håret og sikre, at det får den nødvendige pleje indefra, for at det bevarer sit sunde og glansfulde udseende, vil det styrke håret med tilskud. 

Ved mangel på silicium i kroppen, kan du udsætte dig selv for tidlige aldringstegn af huden, hårtab, svage negle og knogleskørhed. Det er det de færreste af os nok interesserede i. Så det er vigtigt at enten indtage en god og varieret kost eller at indtage den nødvendige dosering af silicium i form af et kosttilskud.

Silicium som kosttilskud 

Silicium er et almindelig kosttilskud, som findes i en lang række udgaver. I de fleste tilfælde bliver det udvundet af passerokkeplanter, som har høj optagelighed af det organiske mineral. Du kan, som sagt, finde kosttilskud i forskellige varianter. Det kan være tilsat vitaminer eller urter, som er med til at give dig sundt hår, hud og negle. Det er vigtigt at du finder et kosttilskud, som passer til dig, og dine behov.

Sådan kommer du i gang

Først og fremmest er det vigtigt at skabe rammerne for at indtage en god, sund og varieret kost. Da silicium findes i utrolig mange forskellige fødevarer, kan du optimere indtaget ved at spise balanceret. 

Hvis du vil indtage det som kosttilskud, så kan du købe det i de fleste helsekostbutikker. Du kan vælge mellem pulver, tabletter, kapsler eller gel. Du har altså mulighed for at finde præcis den form for kosttilskud, som passer til dig og dit behov.