Baby og søvn
|

Baby og søvn

Nyfødte babyer sover rigtig meget, og det er ikke unormalt, hvis din nyfødte baby sover helt op til 16 – 18 timer i døgnet.

For spædbørn betyder søvnen meget mere, end den gør for andre mennesker. Når din baby sover, har den travlt med at udvikle nye hjerneceller, hvilket selvfølgelig er af største vigtighed.

Søvnen forbedrer ligeledes dit spædbarns koncentrationsevne og fokus – to yderst vigtige faktorer for en babys indlæringsevne. En udhvilet baby vil vise større interesse for verden omkring den og vil bedre kunne tåle og bearbejde udefrakommende stimuli.

Det er dog ikke alle, der er lige heldige, og alle forældre oplever på et eller andet tidspunkt, at deres barn ikke sover igennem, vågner om natten eller ligger uroligt.

Et velkendt scenarie er, at man efter en times arbejde endelig får baby til at sove. Man drager et lettelsens suk og overvejer så småt at lave noget andet, men det varer ikke længe, for 20 minutter efter er baby vågen igen.

Spædbørn og søvnproblemer

Der kan være mange årsager til, at din baby ikke vil sove. En stor del af problemet skyldes naturlige årsager. Det tager tid for spædbørn at vende sig til en god og stabil døgnrytme.

Du kan som forælder hjælpe på vej ved altid at placere middagssøvnen på samme tidspunkt. Opbyg evt. en rutine, hvor du putter om barnet og giver det lidt ekstra opmærksomhed.

Barnets søvn kan også blive forstyrret af dets mentale og fysiske udvikling. F.eks. kan det være ekstra forstyrrende, når barnet begynder at få tænder. Barnet skal lære at få gode søvnvaner, og der har du som forælder selvfølgelig et ansvar.

Hvis din baby jamrer eller græder, mens du forsøger at putte ham eller hende, så behøver det ikke nødvendigvis være, fordi den lille er syg eller utilfreds. En af de mest normale årsager er faktisk, at baby er blevet overstimuleret eller er overtræt.

Der går lidt tid før spædbørn forstår, at de blot skal lukke øjnene for at falde i søvn, når de er trætte. Man lærer som forælder relativt hurtigt, hvilken form for jamren, det er. Hvis baby har ondt i maven, så kan det være en god ide med en smule lunken kamillete i en sutteflaske.

Gode råd hvis baby ikke kan sove

Hvis baby ikke kan sove, påvirker det naturligvis også dig. Man kan let komme til at føle sig energiforladt og udkørt – især hvis man skal stå op flere gange om natten for at kigge til baby og putte om denne.

Det kan være meget tærende på kræfterne og overskuddet, men det hjælper ofte at tænke positivt. Det er en periode der – for de flestes vedkommende – ikke varer længere end tre måneder, før baby begynder at sove i længere og længere perioder. Hav altid i mente, at tilstanden er midlertidig, og at den snart er forbi.

Vil baby ikke sove?

Hvis du føler du har prøvet alt og baby stadig ikke vil sove, kan du prøve nogle af nedenstående råd til baby og søvn:

  • Ritualer inden sengetid. Babyer elsker gentagelser. Det får dem til at føle sig trygge og samtidig associerer barnet automatisk ritualerne med søvn efter blot få gentagelser. Vær konsekvent med brugen af ritualer og lav dem i den samme rækkefølge. Associationerne glemmes hurtigt igen af baby, hvis ikke du gentager dem ofte nok.
  • Hvis han har en putteklud eller en yndlingsbamse, så gør et nummer ud af det. F.eks. ved at putte bamsen sammen med ham. Dette er et tryghedsskabende element.
  • Syng for baby og snak beroligende til ham. Det har en beroligende og søvnfremmende effekt. Vær langsom i dine bevægelser og hav altid en lav stemmeføring.

Baby og søvn er et vigtigt område. Det er derfor godt, at du har fokus på, at din baby får nok søvn.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *