Søvnbehov hos unge
Mange unge får ikke nok søvn, og fungerer derfor ikke optimalt i hverdagen. Manglende søvn kan bl.a. svække ens kognitive færdigheder, og unge der ikke får dækket deres søvnbehov vil opleve problemer med hukommelsen, koncentrationsbesvær, irritabilitet og manglende energi til dagens gøremål.
Ens søvnbehov ændrer sig med alderen. Spædbørn bør sove over halvdelen af døgnet og ældre (65+) kan ofte nøjes med 6,5 timers søvn. Som ung bør man bestræbe sig på at få imellem 8 og 10 timers søvn hver nat, for at man kan være veludhvilet til morgendagens opgaver.
Det kan være svært at få søvn nok, når man er ung. Typisk har man sin skole at passe, et fritidsjob, fritidsaktiviteter og en omgangskreds, der skal plejes. Det kan derfor være fristende at nedprioritere søvnen, så man har mere tid til sine andre aktiviteter.
Det er dog et forkert sted at skære ned, da søvnen fungerer som katalysator for ens livsstil. Man kan derfor få meget mere ud af sine vågne timer, hvis man sørger for at få dækket sit søvnbehov som ung.
Søvn som ung
Som beskrevet ovenfor har det nogle konsekvenser på ens mentale helbred, hvis man som ung ikke får dækket sit søvnbehov.
Søvnen er imidlertid også vigtig for unge af andre grunde. Kroppen reparerer og regenererer sig selv, imens vi sover.
Gode søvnvaner kan derfor medvirke til at beholde en sund og stærk krop, der både holder sig slank og fri fra aldersrelaterede skavanker. Når vi sover frigiver hjernen et hormon, der stimulerer både binde- og muskelvævet. Dette hjælper både med at hele fysiske sår og fjerner muskelømhed fra sportsaktiviteter.
På et molekylært niveau har søvnen også en positiv effekt. Når du sover, producerer kroppen flere hvide bloglegemer, der kan gøre dig mere modstandsdygtig overfor både vira og bakterier.
En undersøgelse fra Center for Sleep Disorders på Loyola Univercity i Chicago viser således, at personer, der får mere end 8 timers søvn hver nat er 3 gange mindre modtagelig over for en forkølelse, end personer der sover 7 timer eller derunder hver nat.
Søvn er dertil godt for dit hjerte, og kan forhindre flere livsstilsrelaterede sygdomme, som man som ung på sigt kan pådrage sig. Hjerte-kar-sygdomme og diabetes er blot nogle af dem.
Det kan derfor – af flere grunde – godt betale sig at prioritere sin søvn, imens man er ung og rask.
Søvnproblemer hos unge
Der kan være flere årsager til, at man som ung har søvnproblemer, herunder besvær med at sove eller en form for kronisk træthed.
Vi er i dag mere afhængige af teknologi, end vi nogensinde har været. iPads, smartphones, håndholdte spillemaskiner og bærbare computere, er alle en del af nutidige unges digitale værktøjskasse.
Dette åbner naturligvis op for en række muligheder, som vi efterhånden ikke kan være uden, men der er også en række udfordringer forbundet ved det høje forbrug af teknologiske maskiner. Nogle af dem kan resultere i søvnproblemer hos unge.
Teknologien bruges i dag til at kommunikere med omverdenen og opretholde sit sociale netværk. Kommunikationen har aldrig været nemmere, og der findes flere platforme, som man kan bruge, imens man ligger i sengen.
Det kan være svært at overholde sine søvntider, når der lige er en besked mere, man gerne vil sende, eller når man ligger og chatter med en bekendt. Dette kan resultere i, at man ikke får sin søvn, og derfor er påvirket næste dag i skolen eller på arbejdet.
En anden udfordring ved teknologien er, at den kan forstyrre vores indre ur og søvnrytme. Når det er mørkt, udskiller hjernen søvnhormonet melatonin, der får os til at slappe af og blive søvnige.
Den konstante lyspåvirkning fra elektroniske apparater modvirker den effekt, og hjernen udskiller ikke nok melatonin til, at vi kan falde til ro. Denne påvirkning kommer først og fremmest af det blå lys, som dine enheder udsender. Dette lys er karakteriseret ved at være stærkt og skarpt. De fleste nyere enheder har i dag en såkaldt ”natte tilstand”, der lukker ned for det blå lys, så lyset bliver blødere og mere gulligt.
Skyldes søvnproblemerne mangel på melatonin, er ”kuren” for så vidt lige til. Kan man undgå brugen af de apparater, der har et stærkt lys, sent på aftenen, vil kroppen helt automatisk udskille mere melatonin. Processen kan man dertil også hjælpe på vej ved at sørge for, at ens soveværelse er helt mørkt, evt. ved at bruge mørklægningsgardiner eller en sovemaske.
Få dækket dit søvnbehov
Har man som ung besvær med at falde i søvn, kan et kosttilskud hjælpe en med at falde til ro. Baldrian er en plante, der er kendt for dens beroligende egenskaber.
Planten er i flere hundrede år blevet brugt i Asien, som en naturlig søvn-fremkalder, der kan fjerne uro og ængstelse. I dag kan et ekstrakt af Baldrian fås både som tablet og som te.