Mindfulness
|

Søvnløshed og kassetænkning – En træning i at “stå af”

Vi er hele tiden ”på” et eller andet. På Facebook, på Instagram, på Twitter, på internettet, på ferie på eksotiske steder, på vej, på arbejde, på retreat sågar.

Alle steder er der indtryk og udtryk, som vi forholder os til. Mener noget om. Bør vide noget om, eller bare være orienteret om. Det er ikke commes-il-faut at melde sig ud, bare at være. Være tilfreds med det, der er. Vi forholder os til så meget i dagligdagen, at vi bliver stressede og søvnløse.

Nogle er bedre til at ”lukke af” end andre. Andre suger alt ind, og forholder sig til verden, som om de kunne gøre noget ved det hele. Eller i det mindste bare skælde ud på verdens urimeligheder, for så har de da gjort noget.

Vi mener noget, når vi står op om morgenen. Det er for dårligt vejr, det er for koldt, det bliver en dum dag, nu nattesøvnen har været urolig. Vi mener noget, når børnene ikke gider stå op, tage i skole, spise pænt.

Vi udtrykker vores mening hele dagen, for en mening skal vi da have. Vi undertrykker følelser, vi udtrykker følelser, vi har en mening om det, vi undertrykker og det, vi udtrykker. Ofte selvkritisk, nedvurderende, i en drøm om, at det bliver bedre næste gang, vi udtrykker noget.

I en forestilling om at kunne fixe verden, ens egen lille verden, hele verden, mors verden, børnenes verden, tænker vi tanker om det hele tiden. Vi kan ikke lade være. Tanker kommer bare. Det kan vi ikke styre. Selv om vi gør os al umage i verden, kan vi ikke styre, at vi tænker.

Stå af

Tankerne behøver ikke at styre os

Når vi har det skidt, er det ikke fordi, vi tænker, men fordi vi kobler følelser på tankerne, når vi oplever tankerne som virkelighed, og det reagerer kroppen på. Det, der oftest plager os, er kroppens reaktion på de tanker, vi udsætter os selv for.

Er du søvnløs ofte, ind i mellem, eller bare rastløs, så er her en øvelse, der kan gavne. En øvelse i ikke at mene noget.

Uanset om du har gået til mindfulness-træning eller ej, kan du godt lave denne øvelse. Afsæt mellem 15-30 minutter til øvelsen. Vær alene om muligt og sørg for, at dagens gøremål er overstået. Måske er du lige klar til at gå i seng. Brug tid på at sætte dig komfortabelt til rette, med pude, tæppe eller lignende.

Stå af
1. Sæt dig på en stol, eller hvor du finder det komfortabelt. Du bør ikke ligge ned.
2. Sluk lys, mobil, pc og TV.
3. Start med at lytte. Lyt til verden omkring dig, trafikstøj, vindens susen, snurren fra køleskabet. Lyt uden at mene noget om det. Bare lyt. Brug måske 2-3 minutter på det.
4. Mærk nu din krop fra fødderne og helt op til hårrødderne, sans en legemsdel ad gangen. Føl din krop som om du aldrig har følt den før. Uanset smerter, spændinger eller andet ubehag, bare sans, uden at mene noget om det. Brug måske 2-3 minutter på det.
5. Flyt opmærksomheden til dit åndedræt. Mærk dit åndedræt fra næsebor til mave. Mærk bølgen og se evt. havets bølger for dig. Måske kan billedet af en vandmands bevægelser give dig en kropslig oplevelse af denne bølgen. Brug måske 2-3 minutter på det.
6. Flyt så opmærksomheden til de tanker, der dukker op i dit sind. Se tankerne som tanker, som rulletekster efter en film, eller blade der flyder afsted i en bæk. Bare lad tankerne komme, uden at kalde på dem, men også uden at skubbe dem væk. Bare lad dem komme uden censur. Fornem, hvad disse tanker gør ved dig, følelsesmæssigt, kropsligt, igen uden at mene noget om det.
7. Nu tager du et aktivt valg, og begynder at kategorisere tankerne. Giv dem en overskrift. Kald dem fx: ”tanke om, at det her er svært”, ”tanke om min kollega”, ”tanke om mor”, ”tanke om frygt for sygdom”, ”tanke om, at jeg nok heller ikke kan sove i nat”.
8. Put nu tankerne op i mentale kasser, som også får en overskrift: ”Det er svært”-kassen, ”job-kassen”, ”mor”-kassen, ”frygt for sygdom”-kassen, ”søvn-kassen”. Du vil opdage, at mange tanker ligner hinanden, føder hinanden, og således kan puttes op i samme kasse. Der er ingen kasse, der er forkert at bruge. Alt er tilladt.
9. Ind i mellem tjekker du ind på dit åndedræt, og sanser kun dét et øjeblik. Især hvis du bliver for urolig, utilpas eller får tankemylder, så du ikke kan sortere tankerne mere.

Bliv ved med at sætte overskrifter på de tanker, der kommer, og læg dem i kasser, indtil du enten er så søvnig, at du er klar til at gå i seng, eller du opdager, at tankestrømmen er aftaget så meget, at der er mere fred og ro i din krop.

Skulle du få den tanke, at det her ikke er noget for dig, så er det bare med at finde en kasse til den tanke også 😀

Gør det her hver dag, og du vil mærke effekten af den, ikke kun på nattesøvn, men på hele din hverdag.

Sov godt!

Med venlig hilsen, Liselotte Rønne

P.S. Det der sker, ved denne øvelse, er, at man fjerner tankerne fra “automatpiloten” og ophøjer dem til det, de er, nemlig mentale begivenheder, som man kognitivt/bevidst beslutter, ikke er virkelighed. Dermed når kamp- og flugtkernen ikke at reagere på dem. Og så aftager aktiveringen/uroen og freden sænker sig.

Mere viden...

2 Comments

  1. Kære Liselotte,

    Du har så ret. I vores samfund skal vi helst gerne være på hele tiden, men som Svend Brinkmann også har påpeget det, skal vi være bedre til at sige NEJ og at det er OK ikke at være tilgængelig, frem for at bestræbe sig på at være på hele tiden.

    Stå af for din egen mentale sundheds skyld!

  2. helle andersen siger:

    Tak for de mange gode råd.. det er verdsat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *