Søvnbehov hos gravide
Søvnbehov hos gravide kan hurtigt blive et følsomt emne for dig, som er gravid, og dine nærmeste omkring dig.
Usikkerheden om søvnbehovet kan blive roden til frustration og nervøsitet for, om du og baby nu får søvn nok. Men hvad er egentligt den rette mængde af søvn, der skal til for at dække et søvnbehov hos gravide? Skal du sove for to, når du er gravid? Det forsøger vi at komme nærmere ind på i denne artikel.
Træthed og søvnbehov hos gravide
Hvis du for nyligt er blevet gravid og oplever at trætheden melder sig lidt mere en normalt, så er du ikke alene. Det er slet ikke unormalt at være utrolig træt i det første trimester af graviditeten. Det er også helt normalt at være bange eller usikker på, hvordan man skal forholde sig til den omvæltning, som sker i kroppen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er det normalt at opleve øget træthed i løbet at det første trimester. Hvis du er gravid og lider af træthed, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man forsøger sig med en lang nattesøvn og får hvilet i løbet af dagen.
Hvor meget skal gravide sove?
For de, der ikke er gravide, spiller søvn en afgørende rolle for deres kognitive og fysiske velbefindende. Der findes anbefalinger til, hvor meget børn og voksne skal sove.
Når det kommer til søvnbehov hos gravide er udgangspunktet et andet. Her lyder vejledningerne på, at: du er den der ved det bedst. Derfor kan du som gravid med fordel lytte ekstra meget til, hvad kroppen fortæller dig om søvnbehovet. Hvis du er meget træt i løbet af dagen, så forsøg at sove en ekstra time om natten og se, om det kan hjælpe.
Du kan opleve, at dit behov for søvn forandrer sig i de forskellige trimestre. Her kan trætheden aftages eller øges, alt efter hvilket trimester der er tale om.
Sovepositioner for gravide
Kroppen vil forandre sig, når hormonbalancen ændrer sig under graviditeten. I takt med at barnet vokser og maven bliver større, kan det påvirke den gravides soveposition.
Som gravid kan du derfor opleve, at kroppen ubevidst forsøger at finde nye alternative sovepositioner, som er anderledes, end dem du normalt sover bedst i. Det kan være en kamp for den gravide pludselig at skulle ændre en mangeårig soveposition, og det kan gå ud over dit behov for søvn.
Det vigtigste, når du skal finde en ny soveposition som gravid, er, at du føler dig afslappet, så du og baby får rigeligt med søvn. Mange vælger at sove på siden under graviditeten, da blodet har lettere ved at løbe tilbage til hjertet, og det giver en mere uhindret vejrtrækning.
Udfordringen med sovepositioner bliver ikke mindre, som maven bliver større. Derfor kan du improvisere. Du kan eksempelvis placere en pude mellem benene eller stoppe noget af dynen ind under maven. Hvis det føles ubehageligt, kan du forsøge dig med en anden position. Det vigtigste er, at du kan slappe af.
Som du hurtigt vil erfare, når du bliver gravid, er der ikke to graviditeter som er ens. Når du eksempelvis bringer emnet søvnbehov hos gravide op i vennegruppen, vil du derfor få meget forskellige svar på oplevelsen af, hvor meget den enkelte sover. Nogle oplever hedeture og bækkensmerter om natten, mens andre sover som en sten.
Søvnbehov hos gravide må ikke undervurderes
Søvnmangel er forbundet med en lang række følgesygdomme. Ifølge Dansk Sygeplejeråd kan der opstå alvorlige bivirkninger ved både korte og længere perioder med søvnunderskud. En lang periode med søvnunderskud kan føre til:
- Depression
- Angstsygdomme
- Stress
- Overvægt
- Udvikling af type-2-diabetes
- Udvikling af hjerte-kar-sygdomme.
Listen over lidelser er lang ved længerevarende søvnproblemer og kan i værste fald føre til øget dødelighed.
Når du skal sove for 2
Der er pludselig to at tænke på, når du er gravid. Det gælder også, når det kommer til søvn og konsekvenser ved for lidt søvn. Søvnløshed skal tages meget seriøst, og du bør snakke med en læge, hvis du er i tvivl om dine søvnbehov.
Før du tager kontakt til lægen, kan du skrive dine bekymringer ned, så du kan få en professionel vurdering. Det kan være spørgsmål som:
- Må jeg sove på ryggen eller skal jeg sove på siden?
- Findes der lægeordineret medicin mod søvnløshed til gravide?
- Er det normalt, at jeg stadigvæk er træt, selvom jeg er gået ind i andet trimester?
- Er der noget i min kost, som påvirker min søvnrytme?
- Hvor mange timer er passende for en gravid i mit stadie at sove?
Det er helt normalt, hvis du er nervøs, og det er bedre at spørge for meget end for lidt. Søvnbehov hos gravide er ikke altid lige nemt at forholde sig til, når graviditeten står på og hormonerne blusser op. Der er heldigvis noget, som du selv kan gøre, hvis du er ramt af søvnløshed. Du kan overveje at tage kontakt til lægen og få flere informationer om søvnproblemer hos gravide.