Sover du uroligt? Slip for urolige natte
Alle mennesker har perioder, hvor de har besvær med at falde i søvn eller hvor søvnen er urolig, og man ligger og drejer sig, sveder og vågner flere gange i løbet af en nat. Det kan være på tidspunkter, hvor man er stresset på arbejde, har personlige problemer eller på anden vis er udsat for et pres, som man ikke er vant til.
Der er ikke nødvendigvis noget galt med en, hvis man har en urolig nattesøvn i ny og næ. Det er faktisk ganske normalt. Der, hvor det kan blive et problem, er, når det forstyrrer en i dagligdagen, og man ikke formår at lykkes med det, som man har sat sig for, fordi man simpelthen er for træt. Derudover er det selvfølgelig en irritationsfaktor, når man ligger og vender sig, og bare ikke kan falde i søvn, eller hvis man har sovet uroligt.
Urolig søvn kan aldrig helt undgås. Når det så er sagt, så er der flere ting, du kan gøre, så du får en mere rolig nat og slipper for de værste uroligheder. I denne artikel får du gode råd til, hvordan du slipper for de urolige nætter.
Slip for urolig søvn om natten
Et af de vigtigste råd er, at du gør dig selv det behageligt. Både fysisk og mentalt. Hvis du har presserende gøremål, så forsøg vidt muligt at løse dem, inden du går i seng. På den måde slipper du for at bruge mental energi og tankevirksomhed. Hvis det er gøremål, der ikke kan løses før dagen efter eller senere, så forsøg at slå det ud af hovedet. Du kan alligevel ikke gøre noget i aften, så hvorfor spekulere mere over det? Skriv evt. problemerne eller tankerne ned, og hvordan du har i sinde at løse problemet. Det giver ofte ro, da du nu har fået det ud af hovedet og ned på et stykke papir.
Den fysiske forberedelse handler typisk om, at du lufter ud, skifter sengetøj og ruller for. Mørklægningsgardiner er i denne henseende en stor gevinst. Har du ikke sådan nogle, så kan du overveje en øjenmaske, der holder lyset ude. Hvis du skal tidligt op, så er det en god ide, at pakke din taske og lægge morgendagens tøj frem. Forsøg så vidt muligt at forberede dig selv på en god nat.
At gøre sig selv det behageligt handler i vid udstrækning også om, hvilken indstilling man har til søvnen. Drop de negative tanker om, at du igen i nat får en urolig søvn. Fortæl hellere dig selv, at du i nat sover godt og behageligt.
Dit sovemiljøs indflydelse
Døjer du med urolig søvn, så kan det skyldes dit sovemiljø, der ikke er optimalt ift. til dig, din livsstil og dine søvnvaner. Dit sovemiljø består af de omstændigheder, som du lægger dig til at sove i. Dette er fx. dit soveværelse, din seng og din påklædning.
Dit soveværelse må hverken være for koldt eller for varmt. Det skal være lunt, men mere koldt end varmt, da et soveværelse bliver varmere i løbet af natten, imens du ligger og sover.
Hvis du fryser ved ovenstående temperaturer, så bør du hellere lægge et ekstra tæppe over dig, frem for at skrue op for radiatoren. Se derfor om du kan temperere dit soveværelse, så det ikke er varmere end 16 til 18 grader.
Dit soveværelse bør være så mørkt, som det overhovedet er muligt. Dette, da kroppen udskiller det naturlige søvnhormon, melatonin, når det er mørkt. Udskillelsen af melatonin er hjernens måde at fortælle kroppen på, at det er sovetid.
Lukker dine gardiner lys ind, bør du derfor overveje at købe et sæt mørklægningsgardiner, eller investere i en sovemaske, så du kan lukke lyset ude.
Man sover bedst uden forstyrrelser. Er der meget larm fra de tilstødende rum og lejligheder, eller bor du ved en trafikeret vej, så kan det give forstyrrelser i løbet af natten. Du kan lukke mange af lydende ude ved at bruge ørepropper. Find et sæt i silikone, der former sig efter dine øregange.
Din madras skal passe til din krop. Den må hverken være for hård eller for blød, og skal give optimal støtte til hele kroppen, når du ligger på ryggen. Er din madras for blød, kan du købe en ny topmadras, der er fastere i det. I valget af din nye topmadras bør du ikke gå på kompromis med prisen. En god topmadras kan gøre underværker for din søvn, og da du sover en tredjedel af dit liv, kan det godt betale sig at bruge et par hundrede kroner ekstra på en madras, der mindsker den urolige søvn.
Forbered dig til en rolig nat
Et varmt bad har en beroligende virkning på både krop og sind. Forskning på området bekræfter, at et varmt bad er afslappende og afstressende. Læg dit bad i god tid, inden du skal sove, så du ikke skal stresse over, at klokken er for mange, og så du har tid til at hygge om dig selv. Kombinér evt. dit bad med en rask løbetur forinden. En løbetur frigiver endorfiner og udmatter kroppen tilpas meget til, at du er mere modtagelig overfor søvn. Det efterfølgende bad virker som belønning for hjernen.
Når du har været ude at løbe og været i bad, pakket din taske og lagt tøj frem, så kan du evt. sætte dig ned og nyde en kop te eller varm mælk. Både te og mælk virker beroligende på kroppen, og er derfor ideelle før sovetid. Undgå for alt i verden stimulerende stoffer som kaffe og cola, der har en negativ indflydelse på din søvnkvalitet.
Mad før sengetid
Spiser du et stort måltid mad, før du skal sove, kan det resultere i urolig søvn. At fordøje et stort måltid mad er en helt anden, og modsatrettet, proces end at falde til ro. Undgå derfor mad med mange kulhydrater og fedtstoffer.
Er du sulten, behøver du ikke nødvendigvis at gå sulten i seng. Flere madvarer kan have en gavnlig effekt på din søvnkvalitet. Bananer indeholder fx magnesium og kalcium, der virker muskelafslappende, og kan give dig en mæthedsfølelse, så du kan klare dig uden sult til morgenmaden.
Snup også gerne en skive rugbrød med mager ost. Rugbrød indeholder mineraler, der giver ro i kroppen, og kulhydraterne kan fungere som brændstof natten over. Ost indeholder tryptofan, der er et protein, der naturligt dannes i kroppen. Både signalstoffet serotonin og hormonet melatonin – populært kaldet “søvnhormonet” – dannes af tryptofan.
Har du mere lyst til en snack, så bør du ikke gå af vejen for en lille håndfuld mandler. Mandler indeholder, ligesom ost, tryptofan, og er derfor fordrende for en rolig nats søvn.