Kvinde der mediterer
|

Sådan kan meditation hjælpe dig med at sove bedre

Hvis du har svært ved at falde i søvn eller døjer med afbrudt søvn, så kan meditation måske gøre en forskel for din søvnkvalitet.

Dybe afslapningsteknikker, som meditation, kan både forlænge din søvn, hjælpe dig med at sove dybere og gøre det nemmere at falde i søvn.

Fordele ved meditation

Foruden at kunne afhjælpe dine søvnproblemer, så har regelmæssig meditation flere påviste fordele.

Det er videnskabeligt bevist, at meditation:

  • Reducerer stress
  • Dæmper angst
  • Balancerer dine følelser
  • Styrker din selverkendelse
  • Forbedrer din søvnkvalitet
  • Gør det nemmere at koncentrere sig og holde fokus
  • Kan forbedre hukommelsen
  • Sænker blodtrykket
  • Du bliver gladere

Der er således intet at sige til, at meditation er blevet så populært, som det er. Du kan meditere uagtet tid og sted, og selv små åndedrætsøvelser i bussen på vej hjem fra arbejde har en gavnlig effekt.

Brug derfor meditationen som et værktøj til ikke kun at sove bedre om natten, men også til at få en bedre indsigt i dig selv og dine omgivelser.

Det er en oplagt måde at reducere stress på og styrke din koncentration og dit fokus. Mange folk bruger også meditation til at udvikle vaner og følelser. Har du fx et negativt mindset, kan du med meditation gøre det mere positivt, lige så vel som du kan kontrollere dine følelser, udvikle din selvdisciplin, forøge din smertetærskel og – naturligvis – få en bedre søvn.

Derfor skal du meditere

Meditation kan være et stærkt redskab for dem, der leder efter en helt naturlig, medicinfri måde at behandle deres søvnproblemer på. Vil du trappe ud af din sovemedicin, så kan meditation ligeledes hjælpe. Meditationen sørger for, at du slapper mere af, får styr på dit tankemylder og helt overordnet sænker aktiviteten i både kroppen og hjernen. Det bedste af det hele er, at der ikke er nogle bivirkninger ved at meditere, og det er således helt sikkert at afprøve.

Du kan kombinere meditation med andre søvnteknikker. Kognitiv adfærdsterapi (CBT) sammen med meditation har vist sig at have en særligt god synergi.

Det er nemt, tilgængeligt og helt gratis at meditere. Høj som lav, ung som voksen og lille som stor kan således meditere. Det eneste, det kræver, er tid og et stille sted, hvor du kan have plads til fordybelse.

Sæt dig fx på en pude i hjørnet af dit soveværelse, luk øjnene og begynd stille og roligt at tømme dine tanker. Dette kan du gøre ved at holde fokus på dit åndedræt. Mærk hvordan du ånder ind gennem næsen og igen ånder ud gennem næsen. Hold fokus på de dybe vejrtrækninger, og mærk hvordan luften passerer gennem brystet og helt ned i maven.

Du vil opleve, at det ikke er så nemt at ”tænke på ingenting”, som det kan lyde. Du vil blive forstyrret af dine tanker og sådan er det. Når du tager dig selv i at tænke på noget, før da blidt dit fokus tilbage på åndedrættet. Bliv ikke frustreret, vred eller utålmodig. Acceptér blot tingene som de er og vær i tilstanden.

Er du helt ny til at meditere kan 5 minutter være et oplagt sted at starte. Gør det til en regelmæssig vane, før du ligger dig i sengen og går til ro.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *