En kvinde der løber

Sådan forebygger du stress

Forebyg stress og undgå længerevarende kroniske stresstilfælde. Er du en af de 430.000 danskere, som dagligt oplever symptomer på stress? Hvis du ignorerer stress kan det føre til sygemeldinger, og det kan få store personlige og samfundsmæssige omkostninger.

Mange danskere føler sig udbrændte som følge af ydre og indre ubalancer. Der er mange årsager til stress, eksempelvis et dårligt arbejdsmiljø eller problemer i familien. Det er muligt at forebygge og potentielt set undgå stress.

Kan du genkende følelsen af mistrivsel, træthed og udbrændthed? Det kan være svært at overskue, hvor du skal begynde din rejse væk fra stress. Et godt sted at starte er en samtale med din læge. Sammen kan I kortlægge, om dine symptomer og oplevelser hænger sammen med stress. Det vigtigste er, at du handler nu.

Læs med og find inspiration til, hvordan du kan forebygge stress og dermed øge din livskvalitet.

Hvordan kan jeg forebygge stress?

Det er afgørende at være opmærksom på situationer som belaster dig, hvis du ønsker at forebygge stress. Disse situationer kan opstå flere steder. Det kan være i privatlivet eller på arbejdet.

En belastende situation er kendetegnet ved, at den fører til en ubalance, som påvirker dig i en sådan grad, at du oplever et ubehag. Dette ubehag kan vise sig som symptomer eller tegn på stress.

Forebyg stress med små ændringer

Du kan gøre meget for at forebygge stress. Som historiens største militærstrateg Sun Tzu udtrykte det: “Kend din fjende og kend dig selv, så vinder du 100 kampe eller mere”. Det handler om at lokalisere situationer, som kan føre til længerevarende og kronisk stress.

Du kan vælge at betragte de stressende situationer som “fjenden”. Det er en fjende, som du bør kende til og ikke mindst besejre.

Når du er bevidst om situationer som stresser dig, kan du forebygge og forsøge at ændre dem, så du ikke påvirkes. Det er værd at huske på, at alle mennesker oplever situationer forskelligt. Derfor kan det være en fordel at lære sig selv at kende og have fokus på de ydre såvel som de indre forhold. En metode til at skabe opmærksomhed på de indre forhold er ved at dyrke yoga eller ved at løbe en tur i naturskønne omgivelser regelmæssigt.

Når du kender fjenden”, det vil sige situationer som kan føre til stress, og du kender dig selv, så har du taget de første skridt til at forebygge og forhindre stress.

Tiltag mod stress

Du er nødt til at gøre noget andet, end hvad du plejer, hvis du ønsker en forandring i dit liv. Hvis du gør, som du plejer, så sker der det samme. Hvorimod hvis du tilfører en forandring eller tager et nyt tiltag, så skaber du en mulighed for fornyelse. Denne fornyelse kan potentielt set hjælpe dig med at undgå stress.

Et tiltag mod stress er også at snakke med din læge. Hvis du endnu ikke har haft en samtale med din læge omkring dine stress symptomer, så kan det være et vigtigt og afgørende skridt i din behandling.

Nedenstående er en række tiltag, som du også kan forsøge dig med i dagligdagen. De er inddelt efter privatlivet og arbejdsmæssige sammenhænge.

Forebyg stress i privatlivet

Hvordan er dit liv indrettet? Har du for meget at se til? Når du aldrig, hvad du sætter dig for? Forebyggelse af stress i privatlivet kan blandt andet handle om at have realistiske forventninger til sig selv. Det er også at skabe energi og plads til aktiviteter, som du ved gør dig glad. De følgende tiltag kan måske være med til at øge din livskvalitet.

Motion mod stress

Det er en god idé at indlægge tid til motion hver dag. Tiden, som du eksempelvis bruger på at give den gas i det lokale fitnesscenter, kan være givet godt ud. Motion er en investering, hvor afkastet er mere overskud, energi og velvære.

Motion er bevægelse af kroppen, som ikke behøver at være en sur pligt. Vælg en motionsform som du holder af. Det kan være en eller flere af de følgende aktiviteter:

  • En cykeltur med vennerne i weekenden. Du kan også vælge cyklen frem for bilen til og fra arbejde.
  • En gåtur. Det kan være dejligt befriende og nærmest meditativt at gå en tur om. aftenen. Bemærk hvordan dine omgivelser falder til ro. Det samme kan du. Du kan altid øge tempoet, hvis du vil have pulsen op.
  • Svømning i den lokale svømmehal eller havet.
  • Det er motiverende at mødes med andre om motion og bevægelse. Det giver en følelse af forpligtelse, og det kan være det skub, som får dig ud af døren. Du får tilmed mulighed for at snakke og grine sammen med andre.

Uanset hvilken motionsform, som passer til dig og dit temperament, så kan det føre til mere overskud og øge dit energiniveau.

Skab glæde

Hvad gør dig glad? Er det at lege med ungerne, sidde med en god bog og drikke te, tage fede billeder til din Instagram eller spille en gang hjerterfri med vennerne. Glæde kan også blomstre, når du bruger tid alene. Det, som gør dig glad, kan du tilføre mere af i dit liv. Sørg for at dyrke glæden.

Nattesøvn og ro

En god nattesøvn er essentielt for dit velbefindende og kan spille en rolle for din håndtering af stressende situationer. Hvis du har svært ved at falde i søvn og oplever søvnløshed, kan du se læse mere om at forebygge søvnbesvær.

Generelt set handler det om at skabe indre ro. Du kan eksperimentere med forskellige former for afspændingsøvelser, meditationsteknikker og yoga mod stress.

Realisme

“Jeg skal nå at hente unger, pudse vinduer, plante blomster i krukkerne i udestuen, skrive et debatindlæg, svare på de sidste 20 arbejdsmails og løbe 12 kilometer. Nå ja, jeg havde jo også lovet faster Lise en glutenfri-vegansk-sukkerfri-langtidshævet-hjemmelavet chokoladekage til i morgen”.

Kender du følelsen af at have alt for mange planer? Kender du til, at du ikke ved, hvad du skal prioritere? Hvad er det vigtigste for dig? Din forestilling om, hvad du kan og skal nå inden for et givent tidsrum, kan hurtigt gå hen og blive urealistisk. Det kan resultere i, at du simpelthen ikke har nok tid til at nå det hele, som du har sat dig for. Hvis du ikke når det, som du havde planlagt, kan det resultere i en følelse af nederlag.

Sørg for at være realistisk i din planlægning. Det er helt okay at sige fra og sætte grænser. Øv dig derfor i at sige “nej” og “pyt med det”.

Forebyg stress på arbejdet – 5 gode råd

  • Hold pauser. Brug pausen aktivt til at snakke med en god kollega eller lav nogle fysiske øvelser. Undgå eventuelt inputs fra sociale medier og telefonopkald.
  • Få en tydelig definition af dine arbejdsopgaver. Afstem forventninger med din chef så du ved, hvilke opgaver du skal varetage, og hvilke opgaver du kan sige nej til.
  • Har din arbejdsplads en stresspolitik? Tag en snak med en tillidsrepræsentant eller HR-medarbejder om arbejdsmiljøet.
  • Prioriter dine opgaver. Hold fokus på, hvad du når frem for at klandre dig selv for alt det, som du ikke når.
  • Overvej at bruge et simpelt planlægningsværktøj, som kan gøre din arbejdsgange lettere og mere effektive. Et godt sted at starte er at få styr på din mailindbakke.

Disclaimer:

Indholdet her er udtryk for fortolkninger af emner og informationer. Der tages forbehold for fejl, mangler og udeladelser. Dette er tænkt som inspiration til læseren. Forfatter og/eller udgiver kan på ingen måde gøres erstatningsansvarlig for de informationer, som findes her – uanset om disse informationer mod forventning skulle være ukorrekte. Forfatter og/eller udgiver kan derfor ikke pålægges ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte er pådraget på grundlag af de informationer, som findes heri.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *