Kvinde, som ikke kan sove
|

Den onde spiral af stress og søvnmangel

Stress er i bund og grund helt naturligt. Kroppen mobiliserer helt automatisk ekstra kræfter, når vi påvirkes til at skulle yde en ekstra indsats, så vi kan overkomme opgaven eller forhindringen. Det er en automatisk reaktion, som sker, uden at vi har indflydelse på det.

For tusinde år siden, blev de ekstra kræfter mobiliseret enten til at jage, kæmpe eller flygte. Det er sådan, mennesket har overlevet gennem årtusinder. Denne automatik er fortsat en naturlig del af vores krop, det sker uden at vi kan gøre hverken fra eller til, men i dag følger der ikke naturlige pauser efter en stress-situation, som der gjorde dengang.

I dag stilles der større og større krav i vores samfund. Vi skal løbe hurtigere, og vi bliver konstant bombarderet med informationer. Så er man ikke god til at sortere i det og prioritere sig selv, så kan det ende med, at man får stress. Kroppen bliver simpelthen overbelastet af for meget stress, der ikke når at forsvinde igen, før den næste stresspåvirkning indfinder sig.

Dårlig søvn kan være et symptom på stress – og omvendt

Der findes mange – og meget forskellige – symptomer på stress. Der er nok ikke to personer, som oplever stress fuldstændigt ens. Men når man taler med stressramte, så er dårlig søvn af de hyppigst forekommende symptomer på stress.

Man skal her holde sig for øje, at dårlig søvn også kan være et symptom på andre lidelser. Derfor skal man have øje på andre muligheder end kun stress som årsagen til den dårlige søvnkvalitet.

Men helt generelt sover de fleste stressramte alt for lidt. Enten kan de ikke falde i søvn om aftenen, eller også vågner man meget tidligt om morgenen eller midt om natten og kan ikke falde i søvn igen.

Dette skyldes, at kroppen er i alarmberedskab. Den skal hele tiden være beredt på at kæmpe eller flygte – det er det, kroppen er kodet med fra urmenneskets tid. Derfor holder den sig klar.

Men det er en ond spiral …

For ligesom søvn kan være et symptom på stress, så giver for lidt søvn i sig selv også stress.

Hvis du sover for lidt, så er du i risikogruppe for lettere at få stress. Mens du sover, gennemgår din krop en større udrensning – og den tager tid. Så hvis man sover for lidt, så er der nogle af de trin, man skal igennem for at fungere normalt, der ikke bliver gennemført, og det stresser din krop.

Derfor er søvn – nok søvn – så utroligt vigtigt.

Hvor meget søvn har jeg brug for?

Hvor meget søvn har jeg brug for?

Hvor meget søvn man har brug for, er et utroligt godt spørgsmål. Det er meget individuelt. For det første så svinger det igennem livet. Små børn, teenagere og ældre mennesker har som udgangspunkt brug for mere søvn, end når man er i sit voksne liv. Men det er et faktum at 90% af alle voksne danskere sover for lidt.

Skal vi generalisere lidt, så skal en voksen person skal have minimum 7 timers søvn om natten, for at kroppen og hjernen kan nå at regenerere og være klar til næste dags udfordringer. Søvnbehov er dog meget individuelt. Nogle kan nøjes med 7 timer, mens andre gerne skal have 8½-9 timer for at være ordentligt udhvilet.

Man må prøve sig frem. Men er man blevet vant til kun at sove 5-6 timer, så skal kroppen have lov at vænne sig til, at det nu er i orden at sove måske 7 eller 8 timer. Det kan godt kræve noget tilvænning.

Som udgangspunkt kan man sige, at man skal sove så længe, at man kan klare sig en hel dag uden at indtage stimulanser som f.eks. kaffe. Kaffe hjælper os til at overdøve trangen til søvn og er derfor en medvirkende faktor til dårlig søvn. En anden stimulans, man skal kunne klare sig uden, er den ”lille morfar”, når man kommer hjem fra arbejde eller sidder foran fjernsynet om aftenen.

Er man stresset, så skal man sove så meget som overhovedet muligt. Søvn er noget af det mest afstressende, man kan gøre for sin krop, så lær din krop at sove nogle flere timer.

Man kan ikke sove for meget!

Vær fysisk aktiv

Få god søvn og undgå stress

En god nats søvn starter længe før, du lægger hovedet på puden. Det starter faktisk flere dage før. Derfor kan man ikke forvente, at man kan ændre sine søvnvaner fra den ene dag til den anden. Det kræver tid – af helt fysiske årsager.

Samtidig kræver det tid. Hvis du skal have bedre søvn, og du ikke bare kan lægge dig ned og gå fra 6 timers nattesøvn til 8 timers nattesøvn, så er der sikkert nogle vaner, du skal til at ændre. Det er det, der kræver tid.

Du kan gøre mange ting for at få en bedre nattesøvn. Her får du 5 af de rigtigt gode tips:

Fast sengetid
Kroppen kan bedst finde ud af at falde i søvn, hvis du har samme søvnmønster hver dag. Du skal lære din krop, at den skal sove på samme tidspunkt hver dag (også i weekenden). Hvis du f.eks. skal op kl. 6 i hverdagene, og vi går ud fra en gennemsnitlig nattesøvn på 8 timer, så skal du i seng kl. 22. Ved at holde fast i en bestemt sengetid / søvnrytme, så lærer din krop også at falde i søvn og sove længere.

Vær fysisk aktiv hver dag.
Det betyder ikke, at du skal ud og løbetræne eller dyrke hård sport hver eneste dag. Men du skal være fysisk aktiv – gerne mindst en halv time hver dag. Det kan f.eks. være en rask gåtur, det hjælper også rigtigt godt mod stress. Du kan også gå i haven, gøre rent, svømme, cykle en tur. Prøv f.eks. at være kreativ i din hverdag og tænk ind, hvor du kan gå eller tage cyklen i stedet for at tage bilen.

Drop kaffe efter kl. 15
Kaffe tager flere timer om at komme ud af din krop. Så hvis du tager en kop, når du kommer hjem fra arbejde eller efter aftensmaden, så er koffeinen ikke ude af din krop, når du lægger dig til at sove.

Gå offline en time før sengetid
Sluk for alle skærme – fjernsyn, pc, mobil og andre skærme – en time før din sengetid. Det blå lys, som skærmene udsender, er med til at sende informationer til din hjerne om, at det stadig er dag. Sæt dig i stedet med en god bog eller hyg dig med et spil kort, indtil det er tid at gå i seng.

Tænk positivt, hvis du vågner om natten
Hvis du har tendens til at vågne om natten, så skal du ikke tænke ”aaargh, nu kan jeg ikke falde i søvn igen”, for så er det helt sikkert, at du vil have svært ved det. Tænk i stedet positive tanker, mens du bare ligger og slapper af ”aaah, jeg hviler mig og får al den søvn, min krop har brug for”. På denne måde er der større chance for, at du vi falde i søvn igen, fordi du ikke ligger og stresser dig selv og holder dig vågen med tankerne.

Dette er nogle af de tips, som findes til at give dig en bedre nattesøvn.

Forhåbentligt har du med denne indsigt fået bedre forståelse for, hvorfor søvn er så vigtig. Desværre er en god nattesøvn ikke en garanti for at undgå stress. Der er for mange faktorer, der spiller ind.

Men en god nattesøvn er en af de vigtigste grundpiller for at fungere optimalt i hverdagen – og for både at undgå stress, men også til at afhjælpe stress.

Sov godt!

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *