Sådan stopper du snorken

Sådan stopper du snorken

Mange af os har den forestilling, at det kun er midaldrende, halvtykke, mænd, der snorker om natten. Det er dog ikke tilfældet, selvom alder og overvægt ofte har en betydning. Faktisk kan alle mennesker blive ramt af snorken – også helt unge, der er i god form.

Snorken er i sig selv ikke farligt for kroppen. Selv hvis man snorker meget, er det derfor ikke sundhedsskadeligt. Det er dog generende og kan give en dårlig søvnkvalitet, der er fyldt med afbrydelser.

Snorken er også i høj grad generende for dem, der sover sammen Det kan gå ud over ens forhold, da mange par ofte sover hver for sig, så parten, der ikke snorker, derved kan få en bedre og mere rolig søvn.

Snorken kan dog også forringe livskvaliteten på den, der snorker. Dette især hvis ens snorken forstyrrer vejrtrækningen, og man derfor ufrivilligt holder længere pauser i vejrtrækningen. Dette kan være et tegn på, at man lider af en søvnsygdom også kaldet søvnapnø.

I denne artikel får du gode råd til, hvordan du skal forholde dig, hvis du snorker og gerne vil stop snorken. Operationer er ofte meget besværlige, og der er ingen garanti for at de virker, og det bør derfor være din sidste udvej.

Sådan stopper du snorken

Årsager til din snorken

Der kan være flere årsager til, at du eller din partner snorker. Snorkelyde opstår i ganen, når denne og dine luftveje klapper sammen og frembringer de karakteristiske lyde. Tungen falder tilbage, og skaber vibrationer mod ganen og drøbelen.

Det er typisk i den dybe søvn, hvor ens muskler i munden og svælget slapper allermest af. Den dybe søvn (REM-søvnen) ligger oftest i de sidste to tredjedele af natten, og det er derfor normalt, at man ikke bliver forstyrret når man går til ro, men derimod har problemer med at falde i søvn, hvis man skulle vågne midt om natten.

Foruden tidspunktet, er der andre faktorer, der har betydning for, hvor meget eller hvor lidt man snorker. Hvis personen, der snorker, har haft en hård og anstrengende dag, så kan det være, at vedkommende snorker ekstra meget den nat. Udmattelse gør nemlig, at man sover dybere, og at musklerne slapper endnu mere af. Dette resulterer så i mere snorken.

Allergi i næsen, hævelser i luftvejene eller problemer med svælget kan også være årsager til snorken. Hvis du har synkebesvær eller har irriterede slimhinder, bør du derfor konsultere en øre-næse-halslæge, så du kan få gjort noget ved problemet. I perioder hvor du har en sygdom i de øvre luftveje, fx influenza, så kan du ligeledes snorke mere, end du plejer.

Er snorken farligt? 

Hvorvidt snorken er farligt afhænger af dens type, sværhedsgrad og hyppighed.

Let, sjælden snorken er normalt og kræver ikke medicinsk test eller behandling. Den påvirker mest af alt en sovepartner eller værelseskammerat, som kan blive generet af lejlighedsvis støj.

Primær snorken forekommer mere end tre nætter om ugen. På grund af dets hyppighed er det mere forstyrrende for sovepartnere; dog ses det normalt ikke som et sundhedsproblem, medmindre der er tegn på søvnforstyrrelser eller søvnapnø, i hvilket tilfælde diagnostiske tests kan være nødvendige.

OSA*-associeret snorken er mere bekymrende ud fra et sundhedsperspektiv. Hvis OSA går uden behandling, kan det have store konsekvenser for en persons søvn og generelle helbred. Ukontrolleret OSA er forbundet med farlig døsighed i dagtimerne og alvorlige helbredstilstande, herunder kardiovaskulære problemer, forhøjet blodtryk, diabetes, slagtilfælde og depression.

*OSA er forkortelsen for det engelske obstructive sleep anpea, en situation, hvor man gentagne gange får kvælningsfald under nattesøvnen. På dansk kaldes det også for søvnapnø.

De fleste tilfælde af snorken er uproblematiske, men det er vigtigt at tale med en læge, hvis der er tegn på potentiel søvnapnø:

  • Snorken der forekommer tre eller flere gange om ugen
  • Meget høj eller generende snorken
  • Snorken med gispende, kvælende eller prustende lyde
  • Fedme eller nylig vægtøgning
  • Døsighed i dagtimerne
  • Mangel på fokus eller mental skarphed
  • Morgen hovedpine og overbelastning
  • Højt blodtryk
  • Bruxisme
  • Hyppig vandladning om natten

Hvis du har bemærket nogle af disse tegn, er det vigtigt at tage fat på problemet med en læge, som kan afgøre, om yderligere test eller behandling er nødvendig.

Stop snorken – de 7 gode råd

Myten om, at det primært er den overvægtige, ældre mand der snorker, har hold i virkeligheden. Typisk bliver man svagere med alderen, og mister mere og mere muskelmasse. Huden og vævet i ansigtet bliver ligeledes løsere.

Alt sammen er medvirkende til, at fedtet sætter sig omkring ganen, så der bliver for lidt frirum. Dette gør så, at man snorker.

Tab dig

Tykke mennesker snorker mere. Hvis du snorker regelmæssigt, og du eller din sengepartner er forstyrret af det, så bør du tabe sig. Ikke nok med at dette kan stoppe snorken, så følger der en lang række andre sundhedsfremmende fordele med.

Stram op

Slappe muskler i ansigtet og omkring luftvejene forårsager snorken. Hvis du begynder at træne med vægte, får du ikke blot større muskler i kroppen, men også i ansigtet.

Kvit tobakken

Mangler du flere grunde til at kvitte tobakken, så har du her endnu en. Rygning forårsager snorken, da luftvejene kan blive irriterede af røgen.

Spar på alkoholen

Har du tendens til at snorke, bør du undgå alkohol sent om aftenen. Alkohol kan have en beroligende effekt på kroppen, der kan gøre det nemmere at falde i søvn. Alkohol får dog også musklerne til at slappe af, og afslappede muskler omkring luftvejene og i ansigtet forårsager snorken.

Rens næsen

Har du problemer med en tilstoppet næse, er sandsynligheden for, at du snorker højere.

Du kan rense dine næsebor med enten saltvand eller destilleret varmt vand både morgen og aften, så du derved sikrer frie luftveje. Selvom du godt kan bruge hænderne, så bliver resultatet bedre, hvis du bruger en såkaldt næseskyller.

Når du skyller næsen, mindsker du irritationen i både din næse og dine bihuler, og får samtidig fri passage til luft.

Ændr din sovestilling

Ens sovestilling har betydning for, hvor meget du snorker. Ofte blokerer man for luftvejene, når man ligger på ryggen.

Et lidt kreativt, om end effektivt, råd til at stoppe snorken er derfor, at sy en tennisbold på en t-shirt, som du sover med. Tennisbolden placeres midt imellem skuldrebladene, så det bliver ubehageligt, hvis du forsøger at sove på ryggen. Helt automatisk vender du dig derfor om på siden, når du ligger og sover. På den måde sikrer du frie luftveje, og du undgår at snorke.

Hold hovedet højt

Kan du hæve hovedgærdet i din seng, så den øvre del af din krop ligger højere end dine ben, så kan du reducere din snorken. Herved undgår du at dit ansigt falder bagover, og du får derved lettere ved at trække vejret.

Vær opmærksom på, at du ikke blot kan bruge en ekstra hovedpude, da du så kan risikere at få  problemer med nakken. Skift fx sengen ud med en elevationsseng.

Behandling af snorken

Virker ovenstående råd ikke til at stoppe din snorken, så findes der medicinsk udstyr, der kan hjælpe dig af med din snorken.

Du kan fx bruge næsestrips, der hjælper dig med at trække vejret korrekt, imens du sover. Næsestrips sørger for, at din næsebor bliver løftet, så du dermed frigør dine luftveje og kan trække vejret mere behageligt.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *