Den ultimative vaskeguide til soveværelset

Du tilbringer utallige timer i soveværelset. Mange af timerne har du lukkede øjne og skænker nok ikke indeklima, husstøvmider og døde hudceller den store tanke.

Det er nemt at overse vigtigheden af at gøre grundigt rent i soveværelset. Det er ikke nok at svinge støvsugeren en gang om ugen, hvis du skal have bugt med skidtet. Hvornår har du sidst vasket din dyne? Støvsuger du madrassen? Og lufter du ud i mere end 5 minutter om dagen?

Læs med og se, hvad du kan gøre for at optimere din rengøring i soveværelset og få skabt et bedre sovemiljø. 

Alle råd og informationer i guiden benyttes på eget ansvar. Husk, at du kan forholde dig til de anvisninger som fremgår at det produkt, som du ønsker at vaske og rengøre. 

Indeklimaet i soveværelset

Indeklimaet i soveværelset påvirker dig og din nattesøvn. Det betyder, at et dårligt indeklima kan føre til dårligere søvn og i sidste ende skabe mistrivsel i hverdagen.

Det er ikke kun på arbejdspladsen, at indeklimaet spiller en rolle. På arbejdspladsen skal din arbejdsgiver sikre et godt indeklima. Men i dit private hjem er der ikke arbejdsmiljølov der foreskriver, hvordan indeklimaet skal være. Det er derfor dit ansvar at indføre gode rengøringsrutiner, så du kan sikre et godt indeklima for dig og familien.

Undgå et dårligt indeklima ved at holde fokus på:

  • Den luft som er i rummet
  • Rummets temperatur
  • Luftfugtighed
  • Støj og larm
  • Rengøring af rummet 

Symptomer på mangelfuld rengøring

Mangelfuld rengøring kan føre til en række fysiske symptomer som vil variere fra person til person. Eksempler på symptomer kan være:

  • Irritation i luftveje
  • Hovedpine
  • Infektioner
  • Tørre og kløende øjne
  • Træthed og sløvhed

Hvad er støv?

Støv i hjemmet er i princippet skabt at os selv eller vores kæledyr. Støv er en generel betegnelse for et mix af en lang række forskellige komponenter og materialer, herunder:

  • Sandkorn
  • Hår
  • Skæl
  • Tekstilfibre
  • Pollen
  • Mineraler

Støv er, ifølge videnskab.dk, som udgangspunkt ikke farligt, men kan irritere luftveje og allergikere, hvis ikke støvet begrænses.

Allergi og husstøvmider

De er små og helt ned til 0,1 mm. Det almindelige øje kan derfor ikke de tusinder af 8-benede husstøvmider, som kravler rundt i sengen på jagt efter døde hudceller. Husstøvmider bruger dit soveværelse som yngleplads, hvor de snildt kan lægge 40-80 æg pr. husstøvmide. Ægget bliver til en larve, som herefter bliver til en fuldvoksen husstøvmide. Det er en mide som er klar til at gentage cyklussen. Husstøvmider lever ikke, som man kunne fristes til at tro, af støv. De lever af skæl og optager fugtighed fra luften. Derfor er der en sammenhæng mellem antal af husstøvmider og luftfugtigheden. En lavere luftfugtighed i rummet kan derfor være med til at sænke antallet af husstøvmider.

En allergiker, der lider af husstøvmideallergi, kan opleve en allergisk reaktion, hvis der er mange husstøvmider i rummet. Allergikeren danner allergiantistoffer og kan eksempelvis opleve allergiske symptomer i luftveje, øjne og næse. Lider du af husstøvmideallergi, bør du snakke med din egen læge om forebyggende tiltag.

Netdoktor anbefaler, at du bekæmper husstøvmider i soveværelset, som et led i forebyggelsen og minimeringen af symptomer på husstøvmideallergi. I den forbindelse anbefales en grundig støvsugning, generel rengøring af soveværelset og vask af topmadras og sengetøj.

Vask af dyner

Sengetøjet beskytter din dyne mod det værste snavs. Det kan dog ikke helt undgås, at dynen suger sved til sig og bliver hjemsted for husstøvmider.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at dyner vaskes på 60 grader ca. en gang i kvartalet. Det afhænger altid af materialetype, da der er forskel på eksempelvis dyne i dun og latex. Vær opmærksom på, at det tager lang tid, før dyne og hovedpude tørrer, når de er blevet vasket.

Vask af hovedpude

Der samler sig støv og andre urenheder i håret. Når du lægger hovedet på hovedpuden, så vil noget af snavset overføres til hovedpuden. Det er ikke nok at vaske hovedpudebetrækket, sørg for også at vaske selve hovedpuden.

Du kan passende vaske din hovedpude, når du vasker dyne. Det vil sige ca. en gang i kvartalet på 60 grader, alt efter hvilken type af fyld som er i hovedpuden.

Luft af dyner og hovedpude

Du kan overveje at give din dyne og pude en luftetur. Hæng dynen udenfor og lad den blive blæst igennem, eventuelt en kold vinterdag. Lider du af pollenallergi, så lad være med at lufte dynen i perioder med meget pollen.

Vask af sengetøj

Sengetøjet skal stå model til lidt af hvert. Det er sengetøjet der skal tage imod den værste mængde af sved, bakterier og husstøvmider. Der samler sig snavs i dit tøj og på din krop i løbet af en arbejdsdag. Har du en baderutine inden sengetid, så kan du skåne sengetøjet for det værste snavs.

Vask sengetøjet ofte

Sengetøjet bliver hurtigt beskidt, og der vil efter blot en uges brug kunne måles et øget niveau af skidt. Det kan være en udfordring at konkretisere, hvor ofte sengetøj skal vaskes, da det afhænger af din hverdag, arbejdsopgaver og om du har kæledyr, som sniger sig op i sengen.

Anbefalingerne fra Rådet for bedre hygiejne lyder, at sengelinned skal vaskes hver 14 dag. Der er dog uenighed blandt eksperter, hvorfor flere undersøgelser peger på, at du skal vaske dit sengetøj en gang om ugen. Så rådet lyder, at du bør vaske dit sengetøj 1 gang om ugen eller hver 14 dag.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at sengetøjet skal vaskes på 60 grader.

Vask af seng

Der er stor forskel på senge. Derfor er det vigtigt, at du er bevidst om hvilken type seng og sengeramme, som du skal rengøre. Der er tre primære områder, hvor du kan rengøre sengen. Sengens ben kan støves eller vaskes af. Kanterne på sengen kan vaskes forsigtigt, hvis materialet tillader det. Støvsug seng og madras. Du kan løbende fjerne døde hudceller i sengen og på topmadrassen ved at støvsuge grundigt og gerne med et lille støvsugerhoved.

Vask af madras

Selve madrassen er lidt mere kompliceret at vaske. Derfor vælger mange at lægge en topmadras eller rullemadras med et vaskbart betræk øverst på selve madrassen. Nogle madrasser bliver simpelthen ødelagte, hvis du vasker dem. Det kan være en mulighed at kigge nærmere på en god topmadras. Den kan tage de værste urenheder.

Det kan anbefales at vaske betrækket på din topmadras ca. 4 gange om året. Følg dog altid de vaskeanvisninger som fremgår af topmadrassen.

Vask ved sygdom

Har der været sygdom i familien, kan du med fordel gennemgå din rengøringsrutine af soveværelset. Sørg for at få vasket sengetøjet – også selvom det kun har været i brug i få dage.

Er der kommet blod, bræk eller lignende på betrækket, så kan det være en ide at vaske på høje vaskegrader, således at alle bakterier bliver dræbt.

Huskeliste til rengøring af soveværelset

Et godt indeklima forudsætter gode udluftningsrutiner. En god udluftning strækker sig over 10 minutter, hvor hus eller lejlighed bliver luftet godt igennem, gerne med gennemtræk. Samvirke anbefaler, at denne rutine foretages 3 gange dagligt.

Støvsugning

Du skal støvsuge, også selvom du ikke kan se støvet med det blotte øje. 1-2 gange om ugen er passende i mange hjem. Er der meget aktivitet i hjemmet, såsom legende børn eller dyr som fælder, kan du med fordel støvsuge hver dag eller mere end 2 gange om ugen.

Sørg for at lufte ud mens du støvsuger. Formålet med at støvsuge er at suge støv op i støvsugeren. Når du gør det, hvirvler der støv op og rundt i hele rummet. Du kan passende indlægge en af de daglige udluftninger, mens du støvsuger. Lad eventuelt vinduerne stå åbne, selv efter du er færdig med støvsugningen.

Pas på med at støvsuge dyner og hovedpuder. De kraftige sug fra støvsugeren kan ødelægge fyldet i dyner og pude.

Afstøvning

Støv lægger sig over alt. Overfladerne kan tørres af med en klud, eventuelt ved brug af allergivenligt rengøringsmiddel. Et gammelt husråd lyder, at der skal støves af, inden du kan se støvet. Det betyder i praksis, at du skal svinge kluden mindst en gang om ugen.

Husk tøjstativet

Et tøjstativ (garderobestativ) er en magnet for støv. Det er modtageligt for diverse husstøvmider og snavs som slynges rundt i rummet. Hvis dit tøj ikke er fremstillet i et sårbart tekstil, så kan du overveje at støvsuge det på lav intensitet. Moderne støvsugere har gerne et ekstra lille hoved gemt væk i selve støvsugeren som kan tjene dette formål. Hovedet kan du sætte på slangen og forsigtigt støvsuge dit tøj.

Rengøringsrutiner – sæt det i system

Rengøring står sikkert ikke øverst på listen over yndlings aktiviteter hos langt de fleste danskere. Det er mere fristende at smide sig på sofaen, spise slik og se en god serie. Ugerne kan hurtigt passere, og dermed vil støvet ophobe sig i centimeter tykke lag i vindueskarmen. Ej, at glemme de nullermænd som suser over gulvet.

For meget støv er ikke godt for indeklimaet. Det behøver ikke at være besværligt at komme i bund med det værste snavs. Uden et system så kan du hurtigt miste overblikket over, hvornår du sidst har gjort rent. Løsningen er at bruge en kalender til at organisere dine rengøringsrutiner. Det kan være en fysisk eller digital kalender.

Fordelen ved en kalender er, at du indlægger de forskellige typer af rengøringsopgaver med de rette tidsmellemrum. Tag for eksempel vask af dyne. Her behøver du ikke at vaske din dyne hver uge. Dynen kan vaskes ca. 2-4 gange årligt, så sæt datoerne for hvornår denne opgave skal udføres. Indlæg støvsugning 1 eller flere gange om ugen osv..

Med kalenderen har du altid det fulde overblik over, hvornår du næste gang skal udføre en rengøringsopgave. Det betyder, at du hverken gør for lidt eller for meget rent, og du kan nyde din serie med ren samvittighed.

Rengøringshuskeliste til soveværelset

  • Sørg for at bruge tøjet bagerst i skabet, så det bliver vasket med jævne mellemrum.
  • Støvsuge i soveværelset
  • Støvsuge madrasser i soveværelset
  • Vaske puder
  • Vaske dyner
  • Ordne persienner og gardiner
  • Støve lamper af
  • Vaske paneler
  • Vaske lister omkring døre
  • Vaske gulvet i soveværelset, hvis dette er beregnet til gulvvask

Andet til huskelisten

  • Støvsug møbler, også under hynderne i sofaen
  • Vask bagved toilettet og op under toiletkummen
  • Rens ovnen og bagepladerne i ovnen
  • Vask badeforhæng og gulvmåtter på badeværelset
  • Afkalk kaffemaskine
  • Puds spejle
  • Støv bøgerne af

Så ofte skal du gøre rent

Det er umuligt at svare helt præcist på, hvor ofte du skal gøre rent. I den optimale planlægning, så har du gjort rent, inden der danner sig nye lag af skidt og snavs. Livet er andet end rengøring og en sund rengøringsrutine er en rutine, hvor der er plads til andet end at tænke på rengøring.

Formålet ved at have en ugentlig rengøringsdag er netop at frigive energi, således at du ikke skal bekymre dig om rengøring resten af ugen. Der vil altid være dagligdagsopgaver såsom tøjvask, tørre borde af, rede seng og mere til. Når du sætter de større rengøringsopgaver i system, så ved du, at de bliver udført på et bestemt tidspunkt.

Du kan løbende justere dine rutiner, hvis du oplever, at der er behov for en ekstra gang støvsugning midt på ugen. Her kan du nemt lægge en dag med ekstra støvsugning i kalenderen. Det samme gør sig gældende for vask af sengetøj, hvis du i sommerperioden sveder ekstra meget. Du kan eventuelt her overveje, om du vil vaske sengetøjet hver uge i stedet for hver 14 dag.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *