Søvnbehov hos voksne
| |

Søvnbehov hos voksne

Søvnbehov hos voksne er individuelt og varierer efter alder. Det betyder at voksne kan have et søvnbehov, som differentierer sig fra eksempelvis børn, men også fra andre i samme aldersgruppe. Det er er ikke kun alderen som spiller en rolle for søvnbehovet.

Der er mange andre faktorer, ud over alder, som har indflydelse på behovet for en god nattesøvn. Søvnen kan påvirkes af en lang række elementer, hvilket du som voksen kan overveje at tænke ind, hvis du ønsker at sove bedre om natten.

Hvilke faktorer påvirker søvnbehov hos voksne?

Der er mange faktorer, positive såvel som negative retninger, som kan påvirke nattesøvnen. Det er alt fra tankemylder til hvad du spiser inden sengetid. Det hele kan have en afgørende betydning for din tur til drømmeland. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke forhold i din livsstil som påvirker din søvnrytme.

Motion

Der er mange fordele ved at dyrke regelmæssigt motion. Motion kan være en hjælp til dig, der ikke kan falde til ro. Når du er fysisk aktiv, så bruger du musklerne i kroppen, sveder og får pulsen op. Det er hårdt, mens aktiviteten står på.

Når aktiviteten er ovre, så har kroppen helt naturligt brug for hvile. Hvis kroppen er udmattet, så skaber du et bedre udgangspunkt for dig selv, når du ligger i sengen og skal falde i søvn. Kroppen er træt, ergo bliver du træt.

Motion kan styrke kroppen fysisk og samtidig er det godt for sindet. Når du tramper derudaf på cyklen, går en tur i rask tempo eller spiller squash med din bedste ven, så skaber du balance i både krop og sind. Sindet drages mod den aktivitet, som du udfører, og du kan for en stund give slip på dine tanker.

Motion kan skabe det pusterum, som du har brug for, efter en lang arbejdsdag fyldt med bekymringer. Hvis du ikke dyrker motion eller på anden vis giver din hjerne en aktiv pause, så kan du nemt komme til at fortsætte med tankemyldret omkring arbejdet, når du kommer hjem. Når tankestrømmen ikke får en pause, så vil den forfølge dig, når du lægger dig til rette under dynen.

Der er tidspunkter, som er bedre end andre, når du ønsker at træne. Hvis du oplever at blive sprængfyldt med energi lige efter en omgang træning, så undgå at træne lige før sengetid. Hvis det kniber med at finde tid til fysisk hård motion, kan en rask aftentur også være en løsning.

Koffein

Koffein er for mange den helt store synder, når det kommer til besværet med at falde i søvn. Der findes undtagelser, altså de mennesker, som kan indtage en hel kande kaffe inden sengetid og sove som en sten. Størstedelen af os vil dog opleve, at det bliver svært at falde i søvn med koffein i blodet lige inden sengetid.

Alkohol

Alkohol er en joker, når det kommer til søvnbehov hos voksne. Modsat koffein, hvor de fleste af os har svært ved at sove efter indtaget af det, så er alkohol mere en 50/50 risiko. Det betyder, at nogle går ud som et lys efter alkoholindtag, og andre får en urolig søvn og svært ved at sove.

Spisning inden sengetid

Spisning inden sengetid kan også påvirke et søvnbehov hos voksne. Igen er det individuelt, hvad effekten er af en aftensnack inden sengetid.

Nogle oplever, at en lille godbid kan bringe lidt ro til natten (dermed ikke sagt at det er sundt at spise før sengetid). Andre kan slet ikke falde i søvn, hvis der spises for tæt på sengetid. Der er fødevarer, som er kendte for at give et energiboost, eksempelvis meget sukkerholdige produkter.

Disse produkter kan give dig et dårligt timet sukkerkick, hvis de spises alt for tæt på sengetid. Måske du kender det, når familien er gået amok i fredagsslikken?

Indtagelse af væske inden sengetid

Det er ikke kun børn der lade vandet om natten, hvis de indtager væske, inden de går i seng. Hvis du indtager for meget væske for tæt på sengetid, så vil det højst sandsynligt forstyrre din nattesøvn.

Måske kender du det. Du har lagt dig godt til rette under dynen, vejrtrækningen er endelig blevet sløv og øjnene tunge. Du er næsten i drømmeland. Men så mærker du pludselig tryk i blæren. Du forsøger at ignorere den, men skaden er sket. Du er nødt til at stå op for at gå på toilettet. Når du kommer tilbage til sengen, er du lysvågen og må starte forfra.

Tankemylder

Uforløste situationer og bekymringer kan fylde meget ved nattetid. Mange voksne med et travlt familieliv og mange timer på jobbet kan opleve, at de kun er alene med deres tanker ved sengetid.

Alle i hjemmet er gået i seng, børnene er puttet og madpakken smurt. Idet du lægger sig i sengen udmattet efter en lang dag, kommer tankerne snigende i mørket. Har jeg nu husket det hele til i morgen? Hvorfor sagde han dog det til mig foran alle andre? Hvad skal jeg finde på til aftensmad på lørdag, når der kommer gæster?

Bekymringer, store som små, tropper op og kræver din fulde opmærksomhed. Frustrationen vokser og uret viser pludselig 3, så 4, og lige om lidt ringer uret. Endnu en nat ødelagt af tankemylder.

Tankemylder kan forstyrre søvn hos voksne såvel som andre aldersgrupper. Der findes heldigvis metoder, som kan få bekymrede voksne til at slappe mere af inden sengetid. Du kan eksperimentere med forskellige vejrtrækningsøvelser eller forsøge med naturmedicin mod søvnløshed.

Skiftende arbejdstider

Det er svært at opretholde en kontinuerlig søvnrytme, hvis du arbejder på forskellige tider af døgnet. Når du arbejder om natten, sover du om dagen og omvendt.

Det er ikke ualmindeligt at opleve eftervirkninger på lange perioder med natarbejde og skiftende arbejdstider. Ifølge Det Danske Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø kan skiftende arbejdstider og manglende søvn føre til eksempelvis mave-og tarmbesvær og humørsvingninger.

Støj og larm

Det er svært at falde i søvn, hvis naboen spiller højt musik, ambulancerne kører forbi bygningen i pendulfart eller fuglene er stået lidt for tidligt op. Støj og larm er en gene, som kan forstyrre søvnen hos voksne såvel som resten af familien. Det kan være en udfordring at løse årsagen til larmen, så i stedet kan der investeres i et par gode ørepropper.

Mørklægning

Selv små glimt af lys i et ellers mørkt lokale kan forstyrre din søvn. Tænk over, at selv de små ting som standbyknappen på fjernsynet, afgiver lys. Det kan fixes med et lille stykke sort tape. Du kan med fordel mørklægge lokalet, hvis du har svært ved at sove. Man kan også vælge at bruge en sovemaske, som lukker lyset ude, hvis det er umuligt at mørklægge lokalet helt.

Produktivitet og søvnbehov hos voksne

Det går ud over næste dags aktiviteter, når du ikke får sovet igennem. Produktiviteten falder, da du mangler energi og overskud til at gennemføre selv de mest simple gøremål. Det kan gå ud over effektiviteten på arbejdet og din lunte bliver lidt kortere end normalt. Det går ikke kun ud over dig selv, hvis søvnrytmen forstyrres.

Din frustration over den uholdbare situation og mangel på overskud, kan ramme dem, som du holder allermest af eller dine kollegaer. Derfor er det vigtigt, at søvnbehov hos voksne tages seriøst. Det kan have store konsekvenser for voksne at lide af søvnunderskud i lange perioder, hvorfor der i nogle tilfælde anbefales hypnotika. Søvnunderskud kan øge risikoen for at lave fejl, og der kan opstå flere ulykker og sociale problemer.

Hvor meget søvn har voksne brug for?

Voksne har brug for mellem 7-8 timers søvn. Alle mennesker er unikke og forskellige, ligeledes er deres søvnbehov.

Derfor er der ikke en gylden regel som definerer præcis, hvad det helt rigtige timetal er for voksne. Dog er symptomer og konsekvenser af manglende søvn ens og meget ubehageligt for mennesker, som ikke får opfyldt deres søvnbehov. Du kan overveje, om en ændring i dine søvnvaner kan få en mere positiv indflydelse på dit liv, hvis du ligger langt fra det estimerede timetal.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *