Forebyggelse af søvnbesvær
En voksen person sover gennemsnitligt mellem 7 og 8 timer i døgnet. Sover du mindre, er det dog ikke ensbetydende med, at du lider af søvnbesvær.
Søvnbehovet varierer meget fra person til person. Nogle har brug for op i mod 9 timers søvn per døgn, mens andre kan nøjes med 6 timer, før de føler sig udhvilede og friske. Denne forskel er helt naturlig, så du behøver ikke at bekymre dig, hvis du hver morgen vågner efter 6 timers søvn, og ikke kan falde i søvn igen. Hvis du ellers føler dig veloplagt, og ikke har koncentrationsbesvær, så har du formodentlig ikke brug for mere søvn.
At have en urolig nattesøvn ind imellem behøver heller ikke at betyde noget. Mange har en tendens til at undervurdere den søvn, de får trods en urolig nat. Søvnbesvær af og til eller endda regelmæssigt, behøver heller ikke at medføre skader. I den sammenhæng er det vigtigt at lytte til sin krop, og hvis man ellers føler sig frisk og energisk i de vågne timer af døgnet, er der ingen grund til at blive urolig over dit søvnbesvær.
Længere perioder med søvnbesvær, der eksempelvis påvirker dit arbejde eller din skolegang negativt, er dog mere alvorlige. Hvis der er tale om perioder med søvnproblemer, der varer længere end 3 uger, lider du muligvis af langvarig insomni. Kontakt da din læge, og I kan indlede en behandling.
En lang periode med dårlig søvn påvirker ikke nødvendigvis helbredet, men søvnløshed er et af de mest almindelige tegn på depression og angst.
Ændring af livsstil
Meget søvnbesvær kan forebygges ved at ændre på sin livsstil. Din livsstil er i dette tilfælde defineret som alt det, du gør, når du ikke sover.
Hvis du spiser sundt og dyrker motion, vil du have det bedre både fysisk og psykisk. Dette kan have indflydelse på både hvor nemt du falder i søvn, og kvaliteten af den søvn du får.
En sund og aktiv livsstil kan således gøre underværker i forebyggelsen af søvnbesvær.
Meget søvnbesvær kommer af, at tankerne farer rundt i hovedet på en, så man således ikke kan falde til ro. Har du svært ved at koble af, når du kommer hjem fra arbejde, kan det tyde på, at du påtager dig for mange opgaver og for meget ansvar, eller at du generelt bekymrer dig for meget. At lære at sige fra sammen med et positivt mindset kan skabe en bedre balance i dit liv. En afledt effekt af dette vil være, at du falder nemmere i søvn.
Dine søvnvaner har også en afgørende rolle for din søvnkvalitet. Gør klar til at gå i seng i god tid og læg dig til rette, så du er klar til en god nats søvn. Få tankerne lidt på afstand af dagens og morgenens gøremål ved at læse i en skønlitterær bog. Sørg for at du går i seng og står op på regelmæssige tidspunkter, så du derved vender din krop til, at den henholdsvis skal falde til ro og vågne fra søvnen. Det lyder måske ikke af meget, men regelmæssighed betyder meget for din krop.
Tag også et kig på selve sovemiljøet. Er din madras dårlig, kan det lede til søvnbesvær. Det samme kan et soveværelse, der er for koldt eller for varmt, for lydt eller for lyst. Har du brug for hjælp til at anskaffe den helt rigtige madras, kan du tage et kig på vores guide til topmadrassen.
Du bruger ca. en tredjedel af dit liv i din seng og en god nats søvn, kan gøre underværker for din hverdag. Det bør derfor ikke være din madras, som du sparer penge på.
Gode råd mod søvnbesvær
Hvis du derimod føler dig alt for træt og anspændt til at sove, kan du prøve nogle af nedenstående forslag:
- Tag ikke arbejdet med i sengen og lad vær med at fordybe dig i stof, der har med dit arbejde at gøre eller på anden måde kan virke forstyrrende og påvirke din evne til at slappe af
- Vær fysisk aktiv i løbet af dagen, så din krop bliver træt og har brug for hvile. Gå eller løb evt. en tur i frisk luft en times tid før sengetid
- Spis din aftensmad mindst tre timer før du går i seng. En fyldt mave giver ofte en urolig nattesøvn. Maven skal, lige så vel som krop og sind, også slappe af. Drik eventuelt en kop afslappende te med Baldrian, der har beroligende og søvnfremmende egenskaber
- Tag et varmt bad inden sengetid. Det dulmer nerverne, mindsker uroen og har en naturlig afslappende virkning
- Undgå hård fysisk aktivitet eller følelsesmæssig ophidselse kort før sengetid. Dette kan forsinke søvnen. Seksuel aktivitet er undtagelsen. Sex frigiver endorfiner, der giver en beroligende virkning og fremmer søvnen
- Sørg for at dit soveværelse har en behagelig temperatur. De fleste mennesker sover ikke godt, hvis det enten er for koldt eller varmt. En temperatur på mellem 16 og 18 grader er behagelig
- Luft ud i soveværelset inden du går i seng
- Hvis intet af ovenstående hjælper, kan du lige så godt stå op i stedet for at ligge og vride og vende dig resten af natten. Nogle mennesker har endda succes med at bryde et mønster af søvnløshed ved at holde sig vågen en hel nat
Selv efter en urolig nat bør du stå op til normal tid og forsøge at holde dig vågen hele dagen, ellers risikerer du at komme til at vende op og ned på din døgnrytme. Dette vil påvirke dit søvnbehov den kommende nat og du vil igen opleve besvær med at sove.