Søvnapnø

Søvnapnø kommer af det græske ord apnø, der oversat betyder “ingen vind”. Søvnapnø er en lidelse der specielt viser sig som en belastning af vejrtrækningen under søvn. Vejrtrækningen bliver urolig og standser i sekvenser med en varighed på mellem 10 og 60 sekunder. Disse stop i vejrtrækningen bevirker, at der ikke kommer tilstrækkeligt ilt til hjernen og man vågner derfor kortvarigt.

SøvnapnøPersoner med søvnapnøe snorker ofte kraftigt og ligger uroligt under nattesøvnen. Imellem de kraftige snorkelyde forekommer de ovennævnte ”stop” i vejrtrækningen. Vejrtrækningensproblemerne skyldes, at den bløde gane og evt. også tungen falder tilbage i svælget og lukker for lufttilførslen. Når vejrtrækningen genoptages, forekommer en kort, overvejende ubevidst, opvågning. Personen der lider af søvnapnø, registrerer normalt ikke selv disse korte opvågninger, men på grund af opvågningerne har personen sjældent en længerevarende søvnperiode, og får aldrig den vigtige REM-søvn. Personen får ødelagt sit søvnmønster, og føler sig kronisk træt.

I Danmark lider op imod 100.000 mennesker af søvnapnøe. Sygdommen rammer dobbelt så mange mænd som kvinder, og konsekvenserne ved ubehandlet sygdom kan være træthed, koncentrationsbesvær, forringet korttidshukommelse, trafik- og arbejdsulykker (afledt af trætheden og den manglende koncentration), nedsat arbejdsevne, nedsat seksuel lyst samt forhøjet blodtryk og blodpropper. Søvnapnø er derfor en ret ubehagelig og alvorlig lidelse.

Behandling af søvnapnø

Den eneste behandlingsform der med sikkerhed virker mod søvnapnø er C-PAP (Continuos Positive Airway Oressure). C-PAP virker ved at give personen et konstant positivt luftvejstryk. Dette gøres mekanisk gennem en tætsluttende maske, der er tilkoblet en lille luftblæser. C-PAP blæser luft ned i svælget, hvor der opstår et lille overtryk, der sikrer at luftvejene holdes åbne. Åndedræt og iltforsyning bliver normalt og den uforstyrrede søvn kan genoprettes og uden problemer opretholdes. Snorkelyde og vejrtrækningspauser ophører med det samme. Behandlingen gennemføres hver nat, hvorefter den altoverskyggende træthed forsvinder og energien vender tilbage. Patienten/personen kan allerede efter en enkelt nats anvendelse mærke en kraftig forbedring.

En C-PAP maskine kan anbefales helt klart til søvnapnøtikere. Det er dog en længerevarende proces, man skal igennem, før det danske sundhedssystem stiller sådan en maskine til rådighed. Vær også yderst opmærksom på at hvis patienten er kommet for sent i C-PAP-behandling, kan iltmangelen (hypoksi) have påført hjernen en permanent skade, der medfører en kronisk tilstand med svigtende indlæringsevne og forringet koncentrationsevne og korttidshukommelse. Hvis du har mistanke om, at du lider af søvnapnø, så kontakt da egen læge hurtigst muligt.

Relaterede Indlæg