Sengetøj

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

En god nattesøvn er essentielt for din sundhed og dit velbefindende. Når det kommer til søvn, er vi alle forskellige, og vi har hver vores rutiner, vaner og mønstre, der gør, at vi sover bedre. Det handler i udbredt grad om at sikre det optimale sovemiljø og vælge den rigtige madras, dyne og pude.

Til manges overraskelse kan det rette sengetøj dog også gøre underværker for din søvn. Hvis kroppen har det for varmt eller for koldt, påvirker det vores samlede udbytte af søvnen, og det kan både have en negativ effekt på vores kognitive formåen og på længere sigt også vores helbred.

Herunder gennemgår vi det du har brug for at vide om sengetøj, så du kan træffe det rigtige valg, der understøtter lige præcis dit sovemiljø og derved sikrer dig den gode kvalitetssøvn.

Sengetøj

Vores udvalg af sengetøj fra de bedste danske webshops


Hvad er sengetøj?

Sengetøj er en betegnelse, der dækker over en bred skare af tilbehør til vores sovemiljø. Almindeligvis tænker vi på lagner, dynebetræk og pudebetræk, men der findes forskellige typer inden for disse kategorier, og udvalget er efterhånden rigtig stort.

Sengetøj er derfor ikke bare sengetøj. I Danmark kan det købes i et væld af størrelser, former, kvaliteter og ikke mindst fibre.

Materialevalg

Stof er lavet af fibre. Et fiber er det, der først spindes til tråd eller garn og væves til stof. Dette stof syes herefter til sengetøj. Al tekstil består af enten natur- eller kunstfibre (også kaldet syntetiske fibre).

Fibrene, som dit sengetøj er lavet af, har stor indflydelse på, hvordan det føles, hvor meget varme, det afleder, og hvor tilpas du føler dig i det. Det fungerer altså på akkurat samme måde, som når du køber tøj, og overvejer hvor behageligt det er, og hvor godt det holder dig varm.

Fibre og fibertyper

Ligesom tøj kan også sengetøj laves af forskellige type af fibre, der hver har deres unikke egenskaber. Nogle udmærker sig først og fremmest ved at være billige, andre er fugtabsorberende, mens en tredje type fibre er allergivenlige. Fibertyperne inddeles overordnet i natur- og kunstfibre. Inden for hver af disse findes en række underkategorier.

Naturfibre er inddelt i vegetabilske fibre, der kommer fra planter såsom bambus (der kan producere bambussengetøj), og animalske fibre, der kommer fra dyr.

Kunstfibre er inddelt i regenererede fibre, fibre skabt af cellulose eller protein, og syntetiske fibre, skabt af oliebaserede råstoffer.

Begge overordnede fibertyper har deres fordele og ulemper, men når det kommer til sengetøj, er naturfibre dog at foretrække for de fleste mennesker.

Bomuld

En af de mest brugte naturfibre til sengetøj er bomuld. De fleste danskere sover i sengetøj syet af bomuldsfibre eller bomuldsblandinger. De fleste kender ordet, men ved ikke meget om, hvad det reelt er, eller de fordele og ulemper der følger med ved brugen.

Bomuld er en plante, der vokser i tropisk eller subtropisk klima. Det meste danske bomuld kommer fra Israel, der er en af de helt store producenter. Den del af bomuldsplanten, der bruges til at sy stof af, er blomsten, der springer ud, og er moden efter cirka et års tid. Blomsten ligner vat, der sidder i fem store totter og holdes sammen af en tør skal. Bomuldsfibrene består af cellulose.

Bomuldsblomsten er som udgangspunkt naturhvid, men planten er igennem årene blevet forædlet, så de små fibre kan udvikle sig med en anden farve. Der findes ikke meget sengetøj i naturhvid, hvor blomstens fibre ikke er blevet behandlet eller farvet. Dette på trods af at holdbarheden er langt bedre i den naturlige form. Næsten al bomuld bleges hvidt, efter det er plukket, for at gøre det klar til farvning, inden det væves om til stof.

Bomuld er en robust fiber med høj slidstyrke, der gør den velegnet til sengetøj. Derudover er den længe om at mørne i sollys og længe om at miste sin farve. Da den har mange gode egenskaber, bruges bomuld derfor også til mange typer af tekstiler. Der er dog også en række ulemper ved sengetøj i bomuld.

Som udgangspunkt kryber bomuld omkring 5 – 10 %, når det vaskes første gang. Det krøller desværre meget, da stoffet er vævet, og ikke er elastisk. Derudover har bomuld en dårlig isoleringsevne og kan have svært ved at holde på varmen. Til gengæld har bomuld en fantastisk høj sugeevne, der kun overgås af silke og uld, hvilket vil sige at den kan holde på sved og vanddamp.

Bomuldssengetøj er det almene sikre valg og passer godt til mange menneskers sovevaner. Hvis man enten sveder meget eller fryser let, vil silke eller en bomulds-silke blanding give kroppen bedre forhold under søvnen. Hvis man sveder meget under søvnen, skal man huske at vaske sit bomuldssengetøj på 95 grader fra tid til anden. Bomulds høje sugeevne tiltrækker nemlig også smuds, der kan være svært at vaske ud ved lave temperaturer. Vask som udgangspunkt dit bomuldssengetøj på 60 grader med mindre andet er nævnt på vaskeanvisningen.

Silke

Silke kan spores mere end 8000 år tilbage til datidens Kina, hvor det oprindeligt stammer fra. I dag foregår den største produktion af silke fortsat i Kina og Asien. De fleste danskere kender silke, som værende et yderst blødt og behageligt stof, der føles ret så eksklusivt. De færreste ved dog, at den mest udbredte silke kommer af en animalsk fiber, der stammer fra morbærsommerfuglens kokoner.

Morbærsommerfuglens kokoner trevles op til lange tråde i et varmt vandbad. En enkelt kokon består af 3000 – 4000 meter tråd, men kun omkring 800 – 1200 meter kan bruges som en ubrudt tråd. Det resterende tråd forarbejdes i 1 – 30 cm korte tråde. Der går cirka et kilo kokoner til at lave 200 gram brugbar silketråd, og det er derfor både en tung og forholdsvis omstændig proces at frembringe silke. Der findes flere typer af silke, der varierer i både form, længde og kvalitet. Den silke vi kan købe i form af tøj og sengetøj er lavet af de korte tråde.

Silke er et mere sart materiale end bomuld, hvilket giver det nogle ulemper. Det er ikke nær så slidstærk, og er mest udsat i hjørner og syninger. Derudover mørnes det hurtigt af sollys. Dette er dog til at have med at gøre, når det bruges som sengetøj i ofte mørke soveværelser.

Selvom silke som stof har et par brister, er der dog god grund til at vælge det som sengetøj. Først og fremmest har silke nogle fantastiske absorberingsevner, og kan absorbere op til 30 % af sin egen vægt i fugt, uden at det af den grund føles vådt. Derfor er silkesengetøj et oplagt valg, for dem der sveder meget, når de sover. Derudover har silke, på trods af sit tynde og let-skrøbelige udseende, gode varmeisolerende egenskaber. Fryser man derfor meget om natten, er sengetøj af silke ideelt.

Ved korrekt pleje af silkesengetøj, kryber det ikke i vask. Det meste silkemateriale kan vaskes på 40 grader, men følg altid vaskeanvisningen på produktet. Silke krøller ikke særlig meget, men kan med fordel stryges på maksimalt 150 grader, imens det stadig er fugtigt.

Hør

Der ligger en lang historie bag brugen af hør – både til mad og beklædning – og den regnes i dag for en af verdens ældste kulturplanter. Hør er ligesom bomuld, en vegetabilsk naturfiber, der består af cellulose. Hørplanten er en lang stængel med forgreninger i toppen. Stænglen består af såkaldte taver, der indeholder de lange fibre, der senere spindes om til tråd. Kvaliteten afgøres af længden på taverne, ligesom længden af ubrudt kokontråd er et pejlemærke for kvaliteten ved silke.

Hør bliver fortrinsvis brugt til duge og dækservietter, men bliver også brugt til sengetøj og beklædning. Hørfiberen har en særlig glans og struktur, der især kommer til udtryk, når de lange fibertråde bruges, også kendt som hellinned. Derudover har hør rigtig gode lysegenskaber, og holder dermed sin farve længe.

Hør har rigtig gode absorberingsevner og leder varme væk fra kroppen. Isoleringsevnen er dårlig, hvilket gør hør til et godt sengetøjsvalg, hvis man har tendenser til nattesved, bliver meget varm eller foretrækker at ligge svalt om natten.

Hør kryber som udgangspunkt omkring 5 – 10 %, første gang det vaskes. Det krøller desværre også meget, ligesom bomuld, da stoffet er vævet og ikke er elastisk. Derudover kan der dannes skjolder, hvis sengetøjet er naturfarvet, og består af ubleget garn. Man skal også være opmærksom på, at hør har lavere slidstyrke end bomuld, og ikke tåler samme type mekanisk forarbejdning. Vask altid hør på omkring 40 gader og gerne på et hurtigvask-program, da stoffet slides af de mange bevægelser i vaskemaskinen.

Polyester

Der er heldigvis langt imellem sengetøj, der er produceret i 100 % polyester. Polyester er en kemofiber og er skabt af olieråstoffer, der laves til en plastikmasse og herefter trækkes ud i tynde tråde, der derefter kan væves til stof. Det giver næsten sig selv, at denne type af materiale ikke er særlig godt egnet til sengetøj.

Polyester har ikke den samme komfort og åndbarhed, som de vegetabilske og animalske fibre er kendt for. Derfor kan der opstå elektrostatiske opladninger, når det kommer i kontakt med fugt, som ikke kan absorberes. På den anden side er sengetøj i polyester meget holdbart, og har en høj slidstyrke. Det hverken mørner i sollys eller mister farven. Polyestersengetøj kaldes også for satinsengetøj. Det bruges ofte som et blandingsprodukt sammen med bomuld, for at give materialet bedre holdbarhed. Dette blandingsprodukt betegnes herefter bomuldssatin.

Da polyester ikke krymper i vask, kan det vaskes på alt fra 40 grader til 95 grader. Det kan stryges på maksimalt 150 grader, da kemofibre kan smelte ved for høj varme. Hvis du køber sengetøj lavet af polyester, skal du helst ikke være typen, der sveder om natten eller foretrækker at ligge alt for svalt. Det kan i så fald nemt blive meget ukomfortabelt at sove i polyestersengetøj.

Økologisk sengetøj

Ønsker du at træffe flere bæredygtige og økologiske valg?

Du kan nemt supplere dine økologiske indkøb af fødevarer med økologiske tekstiler. Efterspørgslen på økologisk sengetøj er eksploderet. Der findes heldigvis en lang række muligheder til dig, der ønsker flere økologiske produkter i hjemmet.

Derfor skal du vælge økologisk sengetøj

Økologisk sengetøj er et aktivt valg om at vælge et naturprodukt til soveværelset. Produktet lever op til de strenge krav og regler om sundhed og miljøpåvirkning. Når du vælger økologisk sengetøj, så tilvælger du bæredygtighed til glæde for dig og planeten.

Når du sover med et økologisk sengetøj, så tilbringer du natten i et ubehandlet naturprodukt uden unødvendig tilsætning af farvestoffer og kemikalier. Det er toppen af komfort for dig og familien. Du behøver ikke længere at bekymre dig om sprøjtemidler, som ofte bliver brugt i produktionen af bomuld. Det gør desuden økologisk sengetøj til et allergivenligt valg.

Hvis et produkt kategoriseres som økologisk, skal det i et givent omfang certificeres med en eller flere mærkeordninger. Der er stor forskel på hvilke krav, som stilles til de forskellige certificeringer. GOTS certificeringen er derfor et godt pejlemærke at gå efter ved køb af økologiske tekstiler.

Certificering af sengetøj

Certificering er et kvalitetsstempel, der garanterer forbrugerens sikkerhed. Inden et produkt certificeres, vurderes det blandt andet på indholdet af skadelige stoffer, produktionsmetode, arbejdsforhold og økologi. Hvis det er vigtigt, at ens sengetøj enten er allergivenligt eller økologisk, bør man kunne skelne imellem de internationale certificeringsmærkater og vælge sengetøj, der er markeret med disse.

OEKO-TEX

Standard 100 by OEKO-TEX eller bedre kendt på det danske marked under navnet ’tiltro til tekstiler’.

OEKO-TEX er en af verdens førende certificeringer, og vi støder på den i mange butikker, der forhandler beklædning, sengetilbehør og boligtekstiler. Over de seneste år har OEKO-TEX udvidet med flere certificeringskategorier med egne mærkater, der stiller endnu skrappere krav til kemi i tekstiler og selve produktionsmiljøet.

OEKO-TEX 100 er stadig det mærkat vi oftest støder på herhjemme, og det består af fire produktkasser. Varer til babyer og småbørn op til 3 år, varer med hudkontakt, varer uden væsentlig hudkontakt samt boligindretnings- og dekorationstekstiler. Der lægges vægt på, at produkter ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer, der kan give anledning til irritation, allergi, kræft eller skader på nervesystemet, indre organer og forplantningssystemet.

OEKO-TEX 100 har sundhed i slutproduktet og kvalitetskrav som hovedfokus og er en anerkendt certificering, som du bør orientere dig efter, hvis du værdsætter din egen og families sundhed samt miljøet.

Ecolabel

Bedst kendt som blomsten, er Ecolabel et officielt dansk og nordisk certificeringsmærkat. Nordisk Ministerråd stiftede ordningen i 1989 og Danmark tilsluttede sig i 1997. Sammen med Svanemærket fungerer duoen som de mest udbredte certificeringer i Danmark på alt fra sæbe og papir til madrasser og tekstiler.

For at opnå Ecolabel certifikatet, skal virksomhederne leve op til en række strenge krav til miljøvenlighed og kemikalier. Det betyder, at alle kemikalier der har kontakt med tekstiler under blegning, farvning og coating, skal leve op til kravene for miljøvenlig produktion for at gøre sig fortjent til certificeringen. Derudover stilles der krav til udledning af spildevandet ved farvning, krav til både økologiske og ikke-økologiske fibres oprindelse, samt de kemikalierester der er i det færdige produkt.

Ecolabel har miljøet, kemi, spildevand, kvalitet og sundhed i slutproduktet som hovedfokus.

GOTS

GOTS er forkortelsen for Global Organic Textile Standard. Det er en certificering med en indikation af, at produktet er organisk. Hvis et produkt er mærket med GOTS, betyder det, at produktet som minimum indeholder 95 % certificerede organiske fibre. Vær opmærksom på, at tekstiler kan få mærket, når produktet “kun” indeholder 70% økologiske fibre. Hvis dette er tilfældet, vil det fremgå af produktet.

Global Organic Textile Standard er den absolut sværeste certificering at få på tekstiler. GOTS stiller mange flere krav til produktion, arbejdsmiljø og kemi, end OEKO-TEX og Ecolabel gør det.

De krav, der adskiller GOTS fra de andre, er kravet om 70 % økologisk materialeindhold samt høje krav til arbejds- og sociale forhold på fabrikkerne, der producerer produktet. Samlet set har GOTS højere etiske standarder for deres certificering. GOTS ligger vægt på fibrens oprindelse, farvning, vævning, arbejdsforhold på fabrikker, kemirester i slutproduktet og økologi.

Certificeringen er endnu ikke lige så udbredt på markedet, som fx OEKO-TEX. Dette, da det kan være svært for mange virksomheder at imødekomme de høje krav. Hvis du ønsker flere mere bæredygtige, renere og økologiske tekstiler at vælge imellem, bør du som forbruger være kritisk og mere opsøgende, når du er ude at købe tekstilprodukter og sengetøj. På den måde kan du være med til at gøre virksomhederne opmærksomme på, at du som forbruger stiller dig kritisk og ønsker bedre produkter.

Mærkeordninger for miljø og økologi

  • EKO-mærket
  • EU’s økologimærke
  • Svanen – Det nordiske miljømærke
  • EU’s miljømærke Blomsten
  • Oeko-Tex 1000
  • Ø-mærket
  • The Soil Association
  • Naturland
  • Ambientale
  • Debio
  • Demeter
  • Ecocert
  • IVN – Det internationale forbund for naturtekstilindustrier

Allergivenligt sengetøj

Der er flere ting, som du bør have med i dine overvejelser, hvis du ønsker allergivenligt sengetøj.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at allergi ofte kommer af inflammation i huden eller som en direkte allergisk reaktion på kemi, så som parfume og tilsætningsstoffer. Derudover findes der støvallergi, der kan fremmes ved dårlige forhold omkring sovemiljøet. Hvis man har allergi, er det vigtigt at vælge sengetøj, der er certificeret uden restkemi eller er certificeret økologisk, helst efter GOTS-standard.

Foruden ovenstående har undersøgelser vist, at støvmider ikke trives i sengetøj med høj trådvævning. Gå derfor efter naturfibre, der er mere allergivenlige samt oftere certificerede. Bomuld er det åbenlyse valg, men der bliver også lavet mere og mere sengetøj i fx bambus eller bambus-bomuldsblandinger. Bambus har efter sigende antibakterielle egenskaber, og støvmider kan ikke bo i dette materiale. Ud over det rigtige sengetøj skal dyne, pude, topmadras og madras samtidig passe til de allergivenlige behov.

Husk at vaske al sengetøj regelmæssigt alt efter kvaliteten, samt lufte ud hver dag for at undgå fugt og grobund for husstøvmider i sengetilbehøret. Tænk derudover i hvilket vaskemiddel og eventuelt skyllemiddel der bruges ved vask af sengetilbehøret, da nogle typer allergi kan komme derfra. Vaskeprodukter uden tilsætningsstoffer og parfume er oplagte at bruge, hvis du eller en anden i husstanden døjer med allergi.

Lækkert og eksklusivt sengetøj

Hvad er lækkert sengetøj? Det er en smagssag. Nogle bruger tyngden af sengetøjet til at afstemme kvaliteten, mens andre gerne vil have det så blødt eller fintvævet som muligt. De fleste af os kan dog blive enige om, at komforten ved daglig benyttelse af sengetøjet er et fint udgangspunkt i vurderingen af kvaliteten.

Et af de fællestræk, der gør sig gældende i sikringen af en god komfort under søvnen, er fibertypen og vævningstætheden. Eksklusivt sengetøj har altid haft en høj vævningstæthed, hvilket til tider også giver meget tyngde i materialet.

Over de seneste par år, har mange både dyre og billige mærker fået øjnene op for satinvævning. Når materiale væves efter denne metode opnås en glat og glansfuld overflade, der har et eksklusivt look og føles behageligt mod huden. Samtidig har den en høj vævningstæthed, og fnugger ikke nær så meget som almindelige vævninger.

En lækker, satinvævet kvalitetsbomuld med en god certificering, er et oplagt bud til komfortabelt sengetøj, der både føles behageligt at mærke mod huden og som man sover godt i. Dette er en af mere holdbare typer af sengetøj, der findes, samtidig med at der er mulighed for økologi og allergivenlighed i materialet. En god bomuldskvalitet kan også langt bedre klare den mekaniske bearbejdning i en vaskemaskine uden at miste farve og glans.

Se også gerne efter viscose eller bambuskvaliteter i satinvævning, der har lækker komfort og høj absorberingsevne. Hør kan også være et godt valg, hvis du ønsker lækkert sengetøj, men det er mere at foretrække om sommeren, da det har rigtig godt varmeledende egenskaber, og derfor kan have svært ved at isolere om vinteren.

Er du på udkig efter lækkert sengetøj så orientér dig efter komfort, certificering(er) og vævning.

Billigt sengetøj

Er man ikke så kræsen, så har det aldrig været nemmere at anskaffe sig billigt sengetøj. Der findes et væld af producenter, og sengetøj kan i dag købes i alt lige fra supermarkeder og udenlandske netbutikker til specialforhandlere og genbrugsbutikker.

Som med så meget andet, så er prisen dog ofte en stærk indikator for kvaliteten på produktet. Det meste billige sengetøj på markedet er produceret af bomuld. Når man kan tilbyde billigt bomuldssengetøj, skyldes det bl.a. manglende certificering, der stiller krav til kemi og produktion, samt lav vævningstæthed. Der kan findes restfarve og andet restkemi i de billige varer som kan bevirke, at det måske ikke holder sig så godt ved gentagen vask.

Derudover vil den lave vævningstæthed vise sig ved sengetøj, der er tyndt, dårligt isolerende og som hurtigt kan blive mørt og nulret. Med en lav vævningstæthed kan man få flere meter stof ud af den samlede mængde bomuld end hvis man vævede tæt.

Dette er også en ting at have i mente, hvis man er husstøvmideallergiker, da de har bedre forudsætninger for at leve i sengetøj med lav vævningstæthed.

Billigt sengetøj kan sagtens være et fint valg til sommerhuset, gæsteværelset og lignende, men hvis det bruges hver dag og vaskes regelmæssigt, vil det slides betydeligt hurtigere end dyrere sengetøj med højere vævningstæthed.

Sengetøj til baby og børn

Med den viden vi i dag har om kemikalier, giftrester og allergi, er det uhyre vigtigt at vælge sengetøj med en certificering, der tilgodeser disse faktorer. Babyer og børn har en meget sartere hud end voksne mennesker, og har derfor også hurtigere ved at udvikle inflammation og allergi. Vælg altid sengetøj med en certificering der indikerer, at der ikke er restkemikalier i produktet eller som er produceret af økologiske fibre.

Efterhånden finder man også ud af om børn er varme eller kolde, når de sover, og kan købe sengetøj, der passer til det givne behov. Husk også på at der kan være forskel på både den dyne og det sengetøj ,der bruges henholdsvis inde og ude.

Observer altid babyer og børn efter deres kontakt med sengetøj. Barnets hud vil være den bedste indikator på om sengetøjets kvalitet og egenskaber passer til huden og kroppen.

Vask af sengetøj

Sengetøj bør som udgangspunkt vaskes på 60 grader omkring hver 3. til 4. uge. Dette forudsætter naturligvis, at man er ren, når man lægger sig i sit sengetøj. Har man et arbejde, hvor man bliver snavset og støvet, og ikke går i bad før næste morgen, så bør sengetøjet vaskes oftere. Der er dog flere ting, der gør sig gældende for, hvor ofte ens sengetøj bør vaskes. Alt efter fibertype og vævningstæthed kan det være, at det skal vaskes oftere. Vask hver 3. uge er dog et rigtig fint pejlemærke.

Hvis man har for vane at svede meget, når man sover, er det bedre at vaske sengetøjet hver 2. til 3. uge for herved at undgå en ophobning af fugt og bakterier i sengetøjets fibre. Sover man i sengetøj af bambusfibre eller i en blanding af bomuld og bambus, kan man vente helt op til 4 til 6 uger med at vaske sengetøjet. Dette gør sig gældende, hvis man ikke sveder mere end normalt og hvis sengetøjet har en høj vævningstæthed. Husk altid at læse og følge vaskeanvisningen i dit sengetøj for derved at bibeholde din reklamationsret, som du efter dansk købelov har, når du køber en nyproduceret vare.

Størrelser i sengetøj

Sengetøj kommer i et væld af størrelser, både når det kommer til lagner, pudebetræk og dynebetræk. Betræk til børn skifter fra baby, til junior og videre til voksenstørrelser. Voksenstørrelser varierer efter enkelt- eller dobbeltdyne, samt længden på dynen – hvis man hører til i den høje ende af befolkningen.

Nedenfor ses de danske standardstørrelser for dyne- og pudebetræk i de enkelte kategorier:

  • Baby dynebetræk 70 x 100 cm og pudebetræk 40 x 45 cm
  • Junior dynebetræk 100 x 140 cm og pudebetræk 40 x 45 cm
  • Voksen enkelt dynebetræk 140 x 200 cm og pudebetræk 60 x 70 cm
  • Voksen ekstra længde dynebetræk 140 x 220 cm og pudebetræk 60 x 70 cm
  • Voksen dobbelt dynebetræk 200 x 220 cm og pudebetræk 60 x 70 cm
  • Voksen kingsize dobbelt dynebetræk 240 x 220 cm og pudebetræk 60 x 70 cm

Valg af farver

Der er ingen tvivl om, at visse sengetøjsmaterialer kan hjælpe dig med at sove mere behageligt. Sengetøj af rent bomuld eller hør hjælper med at stabilisere din sovetemperatur ved at transportere overskydende fugt væk, mens du sover. Men hvad med farve? Har du nogensinde spekuleret på, hvilken indflydelse farve kan have i dit soveværelse? Og hvorfor farvepsykologi betyder noget, når det kommer til at dekorere dit soveværelse?

Farvepsykologi beskæftiger sig med den måde, vi reagerer på forskellige farver. Vores følelser og adfærd menes at være påvirket af farver, og der er beviser for, at nogle farver påvirker vores hjerner på forskellige måder. Dette skyldes, at nogle af cellerne i vores øjne sender information til en del af hjernen, som ikke danner billeder. I stedet er denne del af hjernen – hypothalamus – ansvarlig for en række hormoner, der regulerer adfærd som temperatur, søvn og sult. Der er et relativt underundersøgt aspekt af vores hjerner, og måske er det det, der gør det så spændende.

Så hvilken farve er bedst til soveværelset? I sidste ende er et soveværelse et sted for afslapning og hvile, så det bør du huske på, før du vælger energiske farver som rød, orange og gul. Nogle mennesker foretrækker dog måske disse dristigere farver, da de kan vågne op, motiverede og klar til dagen. Nedenunder finder du en oversigt over hvordan de forskellige farver

  • Blå: Folk, der sover i blå soveværelser, menes at få mere søvn end folk, der sover i soveværelser af enhver anden farve. En undersøgelse viser, at der er en signifikant sammenhæng mellem et roligt humør og præference for blå.
  • Grøn: Naturens farve er kendt for at reducere angst, hvilket nok er årsagen til, at den understøtter en god nattesøvn.
  • Gul: Gul er en varm, positiv farve, der får dig til at spring ud af sengen om morgenen. Hvis en lys gul dynefarve er for meget, så overvej en blød creme eller en beige med gule undertoner.
  • Orange: Ligesom gul er orange en positiv og stimulerende farve, der vil hjælpe dig med at gribe dagen.
  • Lyserød: Lyserød har vist sig at have en beroligende effekt på vores nerver. Med et lyserødt sengetøj vil du fremme følelser af kærlighed og passion i soveværelset.

Køb sengetøj online

Når du har fundet ud af hvilken type sengetøj, der passer bedst til dig, kan du med fordel købe det online på nettet. Vær opmærksom på at den valgte størrelse passer til både dyne og pude, samt at din dyne understøtter egenskaberne i sengetøjet. Det nytter fx sjældent meget, at dit sengetøj er varmeledende, hvis din dyne har en høj bæreevne.

Passer de nævnte typer af sengetøj i de mest gængse former for fibre dig ikke, kan du viscose, lyocell og bambus. Ud over de gode egenskaber der også findes i bomuld og silke, har de fordelen ved mindre miljøbelastende produktion. Alternativt kan du vælge en økologisk bomuld, der sørger for at mindske allergiske reaktioner.

Du kan købe dit sengetøj online. Fordelen ved dette er, at du oftest får de bedste priser, og i ro og mag kan orientere dig i det store udbud uden at forlade dit hjem. Når du handler sengetøj online, har du altid 14 dages fortrydelsesret og 2-års reklamationsret. Bryder du dig derfor ikke om det sengetøj, som du har bestilt online og fået leveret, kan du returnere det igen og få pengene tilbage.