Sådan vælger du den rette pude

Du bruger ca. en tredjedel af dit liv med hovedet liggende på din pude. Det er derfor vigtigt, at du vælger en, der passer til din krop og dine sovevaner.

En god hovedpude er lige så vigtig for din søvn, som din madras er. En dårlig pude derimod kan resultere i en forstyrret og afbrudt søvn qua en dårlig sovestilling. Dette kan give dig nakkesmerter og helt generelt en dårligere søvnkvalitet. Du bør derfor nøje tænke over, hvilken pude du skal købe.

Gode råd til valg af pude

valg af pudeNår du køber en pude, så er der en ting, du skal være opmærksom på. Den skal give en god støtte både når du ligger på ryggen, på siden eller på maven. Fyldet skal derfor være tilpas fleksibelt til, at det former sig afhængigt af det tryk, du påfører den.

Derudover er det vigtigt, at din pude ikke er for høj. Med en høj pude er din nakke placeret for højt i forhold til din rygsøjle, når du ligger på ryggen med hovedet på puden. Dette giver et unaturligt knæk, når du ligger på ryggen. Dette giver også et stort tryk på dine bruskskiver, hvilket med tiden vil resultere i, at du får nakkesmerter. Det er vigtigt at påpege, at din nakke kan tage varig skade af kontinuerlig belastning fra en alt for høj pude.

Har du en høj hovedpude, kan du ikke bare ligge dig på maven eller på siden og tro, at alt nu er godt, og du ikke får ondt i nakken. Ligger du fx på siden, så kommer dit hoved nemt ud i en yderstilling, hvor dine nakkehvirvler belastes. Du kan selv forestille dig det ubehag, som du udsætter din nakke for, hvis du ligger på maven med hovedet på en høj pude.

Ovenstående er en klassisk udfordring, når det kommer til valg af hovedpude. Når ens liggestilling ændrer sig, ændrer den optimale position for nakken sig også. Fx er nakkens neutralstilling højere, når du ligger på siden, end den er, når du ligger på ryggen.

Hvad er en god hovedpude?

Det er vigtigt, at ens pude kan tilpasse sig ens krop og søvnvaner. Dette giver dig den nødvendige støtte i alle positioner.

Den skal derfor være tilpas fleksibel til, at den kan blive flad, når du lægger baghovedet på den. Samtidig bliver den i stand til at få mere koncentreret fylde, når du presser på for siderne og ”former” den med hænderne. Du skal kunne tumle med den, så du per automatik kan tilpasse din pude til din sovestilling, når du i halvsøvne skifter stilling.

Med andre ord: en god pude skal understøtte både rygsøjlen og nakkens naturlige kurve og samtidig tage højde for din individuelle fysik.

Det, der er er en god pude for dig, er det dog ikke nødvendigvis for mig. Vi har alle forskellige ønsker og individuelle behov, som vi ønsker tilgodeset. I udgangspunktet har du sandsynligvis en god pude, hvis du sover godt (uden afbrydelser og forstyrrelser) og vågner op uden problemer med nakken.

Hvilket fyld skal din pude have?

Der findes flere forskellige typer af fyld til puder, der hver især har både fordele og ulemper.

Andedun

Det mest almindelige fyld er naturfyld, der består af andefjer og andedun. Naturfyld støtter op om nakkens naturlige placering og er samtidig svedabsorberende. Vi sveder imellem 1 og 2 liter væske ud om natten. Det er derfor vigtigt, at dette transporteres væk fra kroppen, så man ikke bliver forstyrret af fugt. Dette sørger en hovedpude med naturfyld for at gøre på effektiv vis.

hovedpude med andedun

Er du allergisk over for husstøv, så kan du kigge efter NOMITE-mærket. Dette indikerer, at puden er vævet af så fine masker, at husstøvmider ikke kan trænge igennem til fyldet, hvor de kan leve og formere sig. NOMITE er et mærke, der kun findes til naturfyld. Har du en pude af fiberfyld, så kig efter Allerban-mærket.

Fiberfyld

Din nye pude kan også have fiberfyld. Fiberfyld er et syntetisk materiale, der har mange af naturfyldets gode egenskaber. Du kan dertil regne med, at din pude med fiberfyld altid kan vaskes, samt at den tørrer hurtigere.

Til fiberfyldspuder findes der en mærkningsordning kaldet Allerban. Dette mærke indikerer, at fyldet er antibakterielt, så både husstøvmider og bakterier ikke kan formere sig i det. Dette mærke findes kun til puder med fiberfyld.

Memory skum

Har du udfordringer med nakken, eller ønsker du en hovedpude, der er ergonomisk korrekt, så bør du vælge en pude af memory skum. Memory-skum har den fordel, at den former sig præcist efter rygsøjlen og nakkens muskulatur. Dette sikrer, at du får en pude, der afhjælper muskel- og ledsmerter. Husstøvmider kan ikke overleve i memory-skum, og du kan derfor regne med, at det er allergivenligt.

Puder, der er lavet i skum, er bedst til dig, der ynder at ligge på siden. Er du i tvivl om din favoritstilling, så læg mærke til din position når du falder i søvn og igen, når du vågner om morgenen. Dette kan give dig en indikation på din krops favoritstilling.

Et andet allergivenligt materiale er latex. Hovedpuder af latex har samme ledende evne, som puder af naturfyld. De er samtidig et både holdbart og åndbart materiale, der giver en fast støtte om nakken. Denne type pude er dog ikke så almindelig igen, da de ikke er så komfortable, som fx naturfylds- og fiberfyldspuder kan være.

Hvad koster en god pude?

God og billig hovedpudeEn god hovedpude behøver ikke at være dyr. Det er dog også sjældent den billigste i butikken, der er den bedste. Når det så er sagt, så kan en god pude let gå hen og blive rigtig billig, da man typisk bruger sin gode pude over en længere årrække. Er stof og fyld af en høj kvalitet, kan den vaskes og er pasformen ideel, så er der ingen grund til at skifte den ud med en anden.

En god pude koster typisk imellem 300 og 700 kroner. men du kan være heldig at finde din nye pude på tilbud. Du kan også vælge at ofre op imod 1.000 kr. på den, hvis du ønsker det bedste af det bedste. Tag fx et kig på udvalget hos Bedre Nætter, hvor du kan sammenligne forskellige puders egenskaber og stille det op imod prisen.

[Total:4    Gennemsnit:5/5]