Kontinentalseng
Er du på udkig efter en ny seng, så kan en kontinentalseng meget vel være det, der passer bedst til dine ønsker. Ikke nok med at du kommer til at sove som en drøm – en kontinentalseng ser også godt ud i ethvert soveværelse.
Kontinentalsenge repræsenterer et luksuriøst og funktionelt valg inden for sengeverdenen. Disse senge er ofte kendt for deres komfort, elegance og det sofistikerede udseende, de tilføjer ethvert soveværelse. En kontinentalseng består typisk af tre lag: en boxmadras i bunden, en springmadras i midten og en topmadras øverst. Denne konstruktion giver en unik kombination af støtte og komfort, da de forskellige lag arbejder sammen for at sikre en behagelig søvnoplevelse.
I nedenstående guide, bliver du klædt godt på til at vælge den helt rigtige kontinentalseng. Se også vores test af kontinentalsenge nederst i guiden.
Vores udvalg af kontinentalsenge fra de bedste danske webshops
Småland Sintra Kontinentalseng Med Led i Gavlen
Småland Sintra Kontinentalseng Med Led i Gavlen
Småland Avellino Kontinentalseng 140 Cm, Antracit
Småland Avellino Kontinentalseng 180 Cm Inkl Gavl, Beige
Småland Consul Kontinentalseng, 90cm Grå
Småland Consul Kontinentalseng, 90cm Beige
Småland Consul Kontinentalseng
Småland Consul Kontinentalseng
Småland Consul Kontinentalseng
Småland Consul Kontinentalseng
Småland Consul Kontinentalseng
Småland Consul Kontinentalseng
Småland Consul Kontinentalseng Med Gavl, 140cm Grå
Småland Consul Kontinentalseng Med Gavl, 160cm Grå
Småland Consul Kontinentalseng Med Gavl,180cm Grå
Småland Avellino Kontinentalseng 180 Cm., Grå
Småland Consul Kontinentalseng Med Gavl, 140cm Beige
Småland Consul Kontinentalseng M. Gavl, 160cm Beige
Småland Consul Kontinentalseng Med Gavl, 180cm Beige
Småland Primula Kontinentalseng
Småland Point Kontinentalseng M. Topmadras, Sort
Generelt om kontinentalsenge
En kontinentalseng er en type seng, der består af flere lag, og du får typisk en seng, der indeholder både en boxmadras, springmadras og en topmadras. Dette adskiller sig fra klassiske senge, der består af en ramme med en lamelbund, hvorpå madrassen ligger. Dette giver ikke en nær så god komfort, som kontinentalsengen gør det. Her er lamelbunden nemlig skiftet ud med en boxmadras, hvilket sikrer både en bedre støtte til kroppen og en affjedring, der gør, at du ligger godt på alle mulige måder. Med en god kontinentalseng er du derfor sikret en bekvem kvalitetssøvn hver nat.
Det, at du har tre forskellige madrasser i en kontinentalseng, gør også, at den bliver en smule højere end traditionelle senge. Dette kan især være et plus for ældre, handicappede og folk med muskel- og ledsmerter, der herved får nemmere ved både at gå i seng og at stå ud af den. Når du først har vænnet dig til, at en kontinentalseng er højere end det, du måske er vant til, vil du aldrig skifte tilbage til en traditionel seng.
Fordele ved kontinentalsenge
Først og fremmest kan kontinentalsenge gøre noget for din søvn, som andre senge sjældent kan. Det, at en kontinentalseng består af 3 madrasser, er fordrende for den gode søvn. Du vil opleve, at du ligger mere behageligt, og at du er bedre udhvilet, når du vågner om morgenen. Søvnkvaliteten er således bedre i en kontinentalseng.
Kontinentalsengen kan tilpasses dine søvnvaner, søvnmønstre og sovestilling. Madrasserne kan fås i den fasthed og med den type fjedre, som du foretrækker, og vælger du en kontinentalseng med flere komfortzoner, får du optimal støtte, der er som skræddersyet til din krop. Vi vender og drejer os gennemsnitligt 30 gange i løbet af en nat, og optimal støtte i alle sovepositioner er derfor af stor betydning for vores søvnkvalitet.
Design
Det skader naturligvis heller ikke, at en kontinentalseng kan være indbydende at se på. Der findes flere kontinentalsenge i et stilrent og minimalistisk design, som vi her i Skandinavien elsker. Ofte kan du få din nye seng i flere farver (sort, grå og beige) med ben i enten træ eller metal, og du kan derfor vælge præcis den seng, der passer til dit soveværelse. Herved kan din nye seng bedre fungere som et møbel, der bidrager aktivt til indretningen af dit hjem, fremfor blot at være en ”brugsgenstand”, der er gemt væk med et sengetæppe over sig bag lukkede døre.
Da kontinentalsenge generelt fylder mere i et soveværelse, er producenterne bevidste om, at det ikke er nok, at sengen er god at ligge og sove i. Den skal samtidig være flot at se på. Design er subjektivt, men generelt er der kræset for detaljerne på en kontinentalseng.
Holdbarhed
Kontinentalsenge er for de flestes vedkommende mere robuste, end traditionelle senge er det. Dette skyldes bl.a., at de ikke har en egentlig lamelbund, der kan knække eller give sig. Vælger du en kontinentalseng, der er produceret i Danmark, får du en kontinentalseng, der er bygget af danske håndværkere. Dette er din garanti for, at både materialer og håndværk er af en høj kvalitet.
Valg af fasthed
Der er flere ting, som du bør overveje, inden du køber din nye kontinentalseng. En af dem er, hvor fast du ønsker, at din seng skal være.
Det er fjedrene i din seng, der afgør, hvor fast den er at ligge i. Helt overordnet bør du tage hensyn til dine personlige præferencer. Ønsker du, at din madras synker en smule ned, når du ligger i den, eller foretrækker du, at den er mere fast i det? Din primære sovestilling har også betydning for dette, da din madras – uagtet dine personlige præferencer – skal give et stabilt og jævnt tryk på hele liggefladen.
Anbefalinger
Foruden dine personlige præferencer har din vægt også betydning for, hvilken fasthed du bør vælge. Generelt bør du have en fastere madras, desto mere du vejer. I nedenstående tabel kan du aflæse din vægt og den anbefalede fasthed af din madras.
Vægt | Fjedre og fasthed |
Under 75 kg. | Pocket fjedre, fast fasthed |
75 – 95 kg. | Pocket fjedre, fast fasthed |
Over 95 kg. | Multipocket fjedre, fast fasthed |
Gode råd
Synker dine fødder, bagdel eller hoved ned, når du ligger på ryggen, kan det forstyrre din nattesøvn, og du kan risikere at få liggeskader. Har du mulighed for at prøveligge i en seng, er et godt tip at du lægger dig på ryggen i fuld udstrækning. Hvis du umiddelbart ligger godt, kan du forsøge at køre en hånd ind under din bagdel og presse ned i madrassen. Hvis du ikke kan mærke et pres, så er madrassen sandsynligvis for blød. Gør efterfølgende det samme ved hovedet, og få en bekendt til at hjælpe dig med at foretage samme manøvre ved dine fødder.
Er du i tvivl om, hvilken fasthed din madras bør have, og står valget imellem to madrasser med hver sin fasthed, så bør du vælge den madras, der er mest fast. Finder du efterfølgende ud af, at din madras er for fast, kan du altid kompensere ved at lægge en blødere topmadras over den. Samme mulighed har du ikke, hvis du køber en madras, der er for blød.
Husk også, at tage højde for jeres individuelle præferencer og forskelligheder, hvis I er to, der deler seng. Det er muligt at få en kontinentalseng, hvor den ene halvdel er fast i madrassen, imens den anden halvdel er blødere. Dette kan især blive aktuelt, hvis der vægtmæssigt er stor forskel på jer.
Foruden ovenstående anbefalinger bør du være opmærksom på, at en seng ikke er noget, som du vælger ude i butikken. Det er utopisk at tænke, at du ved at ligge på 5 forskellige senge på tyve minutter, kan finde den, der er bedst egnet til at sove 7 – 9 timer i hver nat de næste 30 år. Du bør derfor sørge for, at du kan få ombyttet din madras til en anden fasthed, inden for de næste 100 dage fra, at du får din seng leveret. Dette giver dig tid til at vænne dig til din nye seng ved at sove i den flere dage i træk.
Fjedre i kontinentalseng
Det er fjedrene i din madras, der understøtter din kropsvægt, imens du sover. Gode fjedre i din seng, giver en god støtte, så du får en mere kvalitativ søvn, og er samtidig opsat anatomisk korrekt, så du undgår hold i nakken og muskelsmerter ved længere tids brug. Dårlige fjedre derimod kan blive slappe, der hvor du belaster dem mest (fx ved lænden eller hovedet). Synker du ned i din seng, kan det ligeledes være et tegn på, at fjedrene er af en lav kvalitet.
Typer af fjedre
Der findes flere forskellige typer af fjedre, der hver især udmærker sig på forskellige områder.
Bonell
Bonell-fjedre kan kendes på deres karakteristiske, timeglasformede facon. Det er en stabil fjeder, der giver en medium til fast støtte i din madras. De er derfor egnede til de fleste kropstyper, der vejer under 95 kilo.
Bonell-fjedre er sat sammen med hinanden med et stykke metaltråd. En madras med bonell-fjedre er derfor mindre fleksibel og elastisk, end en tilsvarende madras med fx pocketfjedre eller multipocketfjedre.
Pocket fjedre er, som navnet antyder, fjedre der er placeret i små stofposer. Poserne er ikke forbundne med hinanden, hvilket medvirker til at gøre din madras fleksibel, og sikrer en god komfort.
En madras af pocketfjedre er lydløs. Andre madrasser kan have en karakteristisk knirken, når fjedrene gnider sig op ad hinanden, men da fjedrene i en madras med pocketfjedre er syet ind i stofposer, vil der ikke være nogen metallisk friktion.
En kontinentalseng med pocketfjedre kan fås med komfortzoner.
LFK
LFK er en type fjeder, der minder om bonell-fjederen. LFK-fjedre giver en medium til fast hårdhed, der qua sin ovale facon for oven og for neden fordeler vægten bedre. Den egner sig derfor også til lidt tungere personer. LFK-fjedre ses ofte i de billigere ”ekstra”-senge, som vi anskaffer os. Det kan fx være til senge i sommerhuset eller på gæsteværelset.
Som det er tilfældet med bonell-fjedre forbindes også LFK-fjedre med hinanden via en tynd metaltråd. LFK-fjedre er ikke isat poser, og de kan derfor knirke, når metallet skaber friktion.
Multipocket
Multipocket-fjedre minder om pocketfjedre i udseende og opbygning. Blot er der her flere fjedre per kvadratmeter, hvilket gør dem rigtig gode til at fordele vægt.
Multipocket-fjedre er svejset ind i små stofposer, og du kan derfor sove helt uforstyrret. De er nemlig helt lydløse.
Enkelt eller dobbeltfjedret
Ikke nok med at du bør tage stilling til, hvilken typer fjedre du ønsker i din boxmadras, så kan du også vælge imellem enkeltfjedring og dobbeltfjedring. Som navnet indikerer, betyder enkeltfjedring, at der i madrassen er et lag fjedre, mens dobbeltfjedrede madrasser har to lag.
Boxmadrasser med dobbeltfjedring er mere komfortable, end enkeltfjedrede madrasser er det. I dobbeltfjedrede madrasser består det nederste lag ofte af faste fjedre (fx bonell- eller LFK-fjedre), imens det øverste lag har en mindre fasthed og samtidig er finere fjedre, der er sat tættere sammen. Dette gør din madras mere behagelig.
Du behøver dog ikke dobbeltfjedring i en kontinentalsengs boxmadras. Reelt har du allerede to lag fjedring i en kontinentalseng, nemlig selve boxmadrassen og springmadrassen oven på denne. En dobbeltfjedret boxmadras i din kontinentalseng er derfor til dig, der ikke vil gå på kompromis med din søvn, og hvor kun det bedste er godt nok.
Komfortzoner
Madrasser over en vis kvalitet kan være udstyret med såkaldte komfortzoner. Komfortzoner i en madras er steder, der har en ekstra hård fjedring, så du derved får en bedre støtte på disse steder. Dette kan hjælpe dig, der døjer med dårlig ryg, nakke- og skulderproblemer mv., så du får en seng, der giver optimal støtte på særligt udsatte steder.
I forbindelse med komfortzoner er det værd at påpege, at disse også kan være gavnlige for dig, der umiddelbart ikke har nogle fysiske skavanker. Komfortzoner kan have en forebyggende og lindrende effekt, og er du derfor oppe i alderen, ofte er sengeliggende eller dyrker hård, fysisk træning, så er komfortzoner værd at overveje i din madras.
Valg af topmadras i kontinentalseng
Topmadrassen i din kontinentalseng er det øverste lag i din seng. Den kan både bruges til at regulere fastheden af din seng, absorbere nattesved og kan holde dig fri fra støvmider, hvis du fx er allergiker. Der er flere alternativer, når du skal vælge topmadras i din kontinentalseng.
Se også vores artikel om valg af topmadras for yderligere information om de forskellige typer af topmadrasser.
Memory Foam
Det særlige ved memory foam er, at det former sig efter kroppen, og bruger din egen kropsvarme til at skabe et aftryk af din sovestilling. Herved får du god støtte ved de kropsdele, der ikke synker så langt ned. Din nakke, skuldre og hofter aflastes, hvilket både giver en behagelig og komfortabel liggestilling og en optimal liggestilling til dig, der gerne vil holde dig skadesfri eller allerede døjer med fysiske skavanker.
Latex
Alternativet til memory foam kan være en topmadras i latex-materiale. Latex er et naturmateriale, og er derfor allergivenligt. Døjer du med astma eller støvmideallergi er en topmadras i latex derfor det naturlige valg for dig, der gerne vil have en uforstyrret søvn.
Latex har yderligere den fordel, at det er et åndbart materiale. Du ligger derfor veltempereret om natten, da den fugt og varme du afgiver, bliver ført væk fra kroppen. Har du problemer med nattesved kan latex være det rigtige valg for dig.
Test af kontinentalseng
Hverken Forbrugerrådet eller Teknologisk Institut har foretaget en uvildig test af kontinentalsenge. Det kan derfor være svært at orientere sig på markedet, så man undgår at betale i dyre domme for en seng, der er samlet i Kina. Vi har derfor valgt at fremhæve nogle af vores egne favoritter.
Nedenstående er et udvalg af kontinentalsenge, som er rigtig gode til prisen. Fælles for alle tre modeller er, at de er produceret i Danmark af dygtige håndværkere og i kvalitetsmaterialer. Ønsker du derfor en kontinentalseng, som du kan have glæde af i mange år, så er de helt bestemt værd at overveje.
Jupiter
Jupiter er en danskproduceret seng i et eksklusivt, mørkegråt design. Sengen består af en solid boxmadras omkranset af en lækker træramme, hvor på der er lagt en springmadras med to madraskerner og en topmadras. Sengen har pocketfjedre, der er omkranset af bæreskum, og den tilpasser sig således din krop ved brug. Springmadrassen i sengen har 5 komfortzoner, så du får optimal støtte og trykaflastning.
Senses Lux
Senses Lux er en kontinentalseng, der sikrer dig et sundt og behageligt soveklima. Sengen er produceret i Danmark i materialer af en høj kvalitet, der gør, at du får en god nats søvn hver nat. Sengen består af en boxmadras omgivet af en solid ramme, en springmadras med pocketfjedre og trykaflastende hybridskum. Springmadrassen har dertil to madraskerner og hele 7 komfortzoner, der giver dig optimal støtte og komfort.
Du kan vælge imellem to forskellige topmadrasser, når du køber Senses Lux. Begge er i en høj kvalitet, og begge er dertil også en del tykkere end almindelige topmadrasser. Dette for at topmadrassen bedre kan tilpasse sig din liggeposition og din kropstemperatur.
Vasa Mayan
Vasa Mayan er det allergivenlige alternativ i kontinentalsenge. Kontinentalsengen består af tre madraslag, hvoraf springmadrassen har 300 fjedre per m2 og er foret med et ekstra tykt lag af latex-polstring omkring fjedrene. Dette giver dig en seng, der foruden at være komfortabel også er ekstra holdbar. Levetiden er forbedret væsentligt, hvilket gør, at producenten giver dig hele 25 års garanti på både ramme- og fjedrebrud. Topmadrassen (Mayan Green) er, som den eneste topmadras i verden, dertil fremstillet i 100 % naturlatex.
Vasa er en seng, der er produceret i gode kvalitetsmaterialer og tilpasset det skandinaviske klima. Latex, der er brugt i både spring- og topmadras er, foruden at være allergivenligt, også et ventilerende materiale. Temperaturen er således hele tiden kontrolleret, hvilket giver dig en sval seng om sommeren og en lun seng om vinteren. Den tilpasser sig således årstidernes skiftende klima.
Køb kontinentalseng – online eller i butik?
Det er vigtigt at påpege, at du sjældent kan finde den rette seng ved at besøge en fysisk butik og teste nogle få stykker. Du skal gerne have glæde af din kontinentalseng i mange år frem, og det er derfor vigtigt, at du får den helt rette seng, der både passer til dine søvnvaner og søvnmønstre. Der skal reel nattesøvn til, for at du kan afgøre om en seng er den rette for dig – og gerne over en længere periode. Det er derfor vigtigt, at butikken du køber din seng hos, giver dig lov til at returnere eller ombytte den, selvom du skulle have taget den i brug og fx sovet i den i en uge.
Køber du din seng fra en anerkendt leverandør, så er det typisk muligt at få lov til at prøve sengen derhjemme i 14 eller 30 dage, hvorefter du kan beslutte dig for, om du ønsker at hæve købet eller ombytte madrassen til en anden type fjedre eller fasthed.
Husk også at du naturligvis har de samme rettigheder, når du køber en seng online, som hvis du havde købt den i en fysisk butik. Reelt er du bedre stillet, når du køber en seng online, da du ved nethandel i udgangspunktet altid har 14 dages fortrydelsesret. Køber du din seng i en fysisk butik, er det op til sælgeren, om de vil tilbyde fortrydelsesret – og hvor lang den skal være. Hertil kommer også, at selvom en fysisk butik tilbyder dig en fortrydelsesret, er dette ikke ensbetydende med, at du kan få pengene tilbage. Forhandleren har derfor lov til at give dig et tilgodebevis, der kun kan bruges på andre varer i butikken. Du kan læse nærmere om dine rettigheder som forbruger hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Kontinentalseng tilbud
Kontinentalsenge varierer meget i pris. De billigste koster omkring 5.000 kr., men der findes også kontinentalsenge til 40.000 kroner. Ofte kan du være heldig at finde de dyre modeller på tilbud i forbindelse med både lagerudsalg, højtider, mærkedage m.m. Mange forhandlere tilbyder dig også at købe de såkaldte demovarer til særlige tilbudspriser. Demovarer kan fx være senge, der har stået i butikken, eller senge der af den ene eller anden grund er blevet returneret.
Ønsker du at købe din nye kontinentalseng på tilbud, og således få mere for dine penge, så er der flere forhandlere online, der ofte kører med særlige udsalgspriser.
Billig kontinentalseng
Prisen bør ikke være det vigtigste parameter, når du køber din nye seng. Er den det, kan du risikere at få en seng, der er produceret af andensorteringsmaterialer i Fjernøsten. En sådan kontinentalseng er måske billig, men du vil opleve, at det du vinder på prisen, taber du som oftest på komforten og holdbarheden.
En billig kontinentalseng kan naturligvis godt holde nogle år, men sammenlignet med en kvalitetsseng, der er samlet herhjemme i Danmark, er dette ikke noget prangende.
En god kontinentalseng derimod holder ofte mere end 20 år, og de ekstra penge er derfor givet godt ud.
Tips til at pleje din kontinentalseng
Når du har investeret i den rette kontinentalseng, er det vigtigt, at du plejer den på den anbefalede måde. Nedenunder har vi samlet nogle tips du kan udføre med jævne mellemrum, for at vedligeholde levetiden af din madras.
- Vend madrassen. Dette gør, at din madras og seng holder længere, særligt da det vil virke som en naturlig cirkulation og ventilation af din madras, der vil få luft på begge sider. Vend din madras om, og drej den fra venstre mod højre og fra hoved til fod. Det anbefales at vende madrassen én til to gange om måneden. Hyppigheden afhænger blandt andet af vægten af den person, der bruger madrassen. Klimaet, hvor ofte madrassen bruges, og hvilken belastning der ligger på den har alle betydning. Jo tungere, den person, der bruger madrassen, er, jo oftere skal den vendes.
- Støvsugning. Det anbefales at støvsuge din madras og seng, hver gang du skifter sengetøj. Dette hjælper med at fjerne opbygget støv.
- Udluftning. Madrasser har brug for tilførsel af frisk luft. Derfor bør du lufte dit soveværelse ofte, da dette slipper for overskydende fugt og lader naturmaterialerne i madrassen og sengen fyldes op med frisk luft igen. Det er derfor en god idé at lade sengen stå uredt en gang imellem og lade dem lufte frit.