Boxmadras

Siden er brugerfinansieret, hvilket betyder at vi tjener en lille procentdel hvis du køber noget fra vores partnershops. Det øger ikke prisen for dig.

En god boxmadras har stor betydning for, hvor godt du sover om natten. Den skal være tilpas hård (eller blød) til, at du ligger behageligt, og så må den for alt i verden ikke være for lille.

En boxmadras er ikke bare en boxmadras. Som med alt andet findes der naturligvis også kvalitetsforskelle, når det kommer til boxmadrasser, og hvis du køber en i en dårlig kvalitet, vil du opleve, at fjedrene langsomt bliver slappe i de områder, hvor du belaster madrassen allermest. Vi har alle en favoritposition, når vi sover, og har også søvnvaner, der gør, at vi ofte ligger i den samme side af sengen hver nat. Tænk derfor langsigtet, når du køber en ny box madras, og vælg en som du kan have glæde af i 10 eller 20 år frem.

I dette indlæg kigger vi nærmere på, hvordan du vælger en boxmadras, der sikrer dig en god og behagelig nattesøvn.

Boxmadras

Vores udvalg af boxmadrasser fra de bedste danske webshops


Hårdheden af din boxmadras

Det er en udbredt misforståelse, at jo hårdere en boxmadras er, desto bedre nattesøvn får man. Det kunne faktisk ikke være mere forkert. En hård madras kan være ubehagelig at ligge på og kan derved forstyrre din nattesøvn.

Omvendt må en boxmadras heller ikke være for blød. En ideel boxmadras giver dig et jævnt tryk, når du ligger ned i fuld udstrækning. Synker du ned med enden, hovedet eller fødderne, så er det et tegn på, at den er for blød: Enten er madrassen derfor beregnet til en mindre person eller også er fjedrene dårlige.

Har du mulighed for det, kan du ”prøveligge” i din nye boxmadras, inden du køber den. Smid sko og overtøj og læg dig fladt på madrassen. Ligger du behageligt? Kør nu en hånd ind under lænden på dig selv og pres forsigtigt ned i madrassen. Mærker du presset? Herefter kan du mærke efter ved din bagdel og dit baghoved.

Det er bedre at købe en madras, der er lidt for hård end det modsatte. Er madrassen for hård, har du mulighed for at lægge en topmadras eller en rullemadras hen over, men er det modsatte tilfældet, så er gode råd typisk dyre. Ligger du en rullemadras henover, så husk at den skal være i bomuld, da bomuld har gode svedabsorberende egenskaber. I gennemsnit sveder man over en liter væske ud om natten, imens man sover.

Ovenstående er bare generelle retningslinjer. Det er individuelt, hvor hård en madras man ønsker. Typisk bør man gå efter en lidt hårdere madras, hvis man er tyk eller overvægtig, og en blødere madras, hvis man er slank.

Størrelsen på din boxmadras

Danskerne er generelt et højt folkefærd, og det kræver derfor sin plads, når man ligger ned og strækker tæer. Din madras må for alt i verden ikke være for lille – hverken i bredden eller i længden. Det skal være sådan, at du kan ligge behageligt med hele kroppen inden for box madrassens, uden at du har kropsdele, der stikker ud.

Som udgangspunkt bør du vælge en boxmadras, der som minimum måler 90 x 200 cm. Dette er en standardstørrelse, der passer de fleste personer, der sover alene. Har du en tendens til at sove meget uroligt, så bør du overveje at købe en boxmadras, der måler 120 cm. eller 140 cm. i bredden. Dette giver dig plads til, at du kan vende og dreje dig i ro og mag, og med lidt god vilje kan I sove to personer på en af de større madrasser, såfremt du skulle have logerende.

Bredden på din madras er også afhængig af din fysiske størrelse. Er du en stor person, der vejer meget, så kan der være flere fordele ved at vælge en større boxmadras.

Ud over at der er bedre plads på en større madras, så vil hver enkelt fjeder også blive belastet mindre, jo større din madras er. Det tryk en krop giver på madrassen, fordeler sig til en vis grad ud på den, og jo større du er, desto større tryk er der derved, der skal fordeles. En stor madras er derfor mere nådig ved de enkelte fjedre, og du kan derfor være sikker på, at den har en længere levetid end en tilsvarende lille madras af samme kvalitet.

Længden på madrassen er afhængig af din højde. Som udgangspunkt bør din nye madras være ca. 12 – 18 cm. længere, end du er høj. Er du derfor højere end 185 – 188 cm., så bør du overveje at anskaffe dig en madras, der måler 210 eller 220 cm. i længden.

Gode råd ved køb af boxmadras

Det kan ikke påpeges nok gange, hvor vigtigt det er med en boxmadras af en god kvalitet. En boxmadras er din seng. Den kan ikke, som mange andre typer af madrasser vendes og drejes, og du vil derfor hver nat belaste de samme steder af madrassen. Det er derfor vigtigt, at du køber en madras, der ikke giver sig for meget – selv ved længere tids brug. Det er normalt at fjedre bliver slappere med tiden, men på de helt billige boxmadrasser sker det i løbet af ganske få år, imens en boxmadras af en god kvalitet er en investering for livet.

Husk at have din vægt in mente, når du vælger din boxmadras. Ofte kan du købe kvalitetsmadrasser billigt på internettet, hvor der ikke på samme måde er mulighed for at prøveligge madrasserne. Her skal du tage udgangspunkt i din højde og din drøjde, så du får en madras, der passer til dig.

Når du handler din boxmadras på internettet, har du altid 14 dages returret (selv hvis du har taget den i brug), og 2 års reklamationsret. Du skal derfor gemme din kvittering. Til køb af boxmadras anbefaler vi, at du bruger en webshop, der er godkendt af e-handelsfonden.

Sådan holder din boxmadras længere

Når du først har investeret i den bedste madras, forventer du naturligvis, at den giver dig en behagelig søvn i mange år frem. Fra rengøring til forebyggelse, lidt pleje og vedligeholdelse kan hjælpe dig med at opnå dette. Herunder får du 3 gode råd, der kan hjælpe dig til at forlænge levetiden af din boxmadras.

Brug en madrasbeskytter fra dag et 

En madrasbeskytter er en af de bedste og enkleste måder at beskytte din sengs levetid på. En god madrasbeskytter af høj kvalitet tilbyder vandtæt beskyttelse mod spild og ulykker, og de reducerer også mængden af støv, snavs og skidt der kommer ind i din seng.

Dette hjælper med at beskytte materialerne inde i din seng mod skader, holde kropsolier og sved væk fra madrassen, og reducerer opbygning af allergener som skimmelsvamp og støvmider. En beskytter gør det også nemt at tørre op, når uheldet er sket, og mange nyere madrasbeskyttere føles som et skræddersyet lagen.

Vask sengetøj regelmæssigt 

Når du sover, skiller du dig af med sved, hår, kropsolier og hudceller. Mange har til vane at spise i sengen, hvilket efterlader krummer og kæledyr kan bringe alle mulige genstande med ind i sengen. Ud over at blive fedtet og klistret, kan alt dette komme ind i madraslaget, avle bakterier og forårsage støvmider. Det er derfor vigtigt at skifte sengetøj regelmæssigt – gerne en gang om ugen eller hver anden uge.

Følg producentens rengøringsanvisninger 

Alle typer madrasser bør rengøres regelmæssigt for at holde dit søvnmiljø rent og holde din madras sund. Mange producenter vil inkludere anvisninger for pletfjernelse og generel rengøring, men de fleste senge bør støvsuges med en slangetilslutning for at fjerne overfladestøv.

Pletter kan pletbehandles med en mild vand- og sæbeopløsning, men lad dem tørre helt, inden du reder sengen. Undgå at bruge skrappe kemiske rengøringsmidler på skum, da de kan nedbryde skummets integritet.

Afhængigt af støvniveauer, allergier eller personlige præferencer bør støvsugning udføres en gang hver anden eller tredje måned og pletter pletbehandles efter behov.