Lysterapilamper
Når efteråret lægger sig som en dyne over Danmark, så bliver dagene kortere. Det kan være umådeligt svært at kæmpe sig ud af sengen. Mennesker reagerer forskelligt på de korte dage med mindre sollys. Det er ikke ualmindeligt, at du måske oplever en ændring i din generelle trivsel og dit søvnmønster, da lyset har indvirkning på din døgnrytme.
Oplever du en øget tristhed, er du uoplagt eller har du symptomer på en begyndende vinterdepression, så kan manglende naturligt lys muligvis spille en rolle. En lysterapilampe kan tilføre og simulere lysstråler, som i et givent omfang kan agere som et alternativ til sollys. Ifølge overlæge, Henrik Kolstad, og videnskab.dk er der lighed mellem effekten på en intens kunstig lysstråle og det naturlige sollys.
Læs med her, hvor vi har sammensat en guide til at finde den helt rigtige lysterapilampe.
Vores udvalg af lysterapilamper fra de bedste danske webshops
Beurer TL30 Lysterapilampe
Beurer Lysterapilampe Med LED Lys TL 20 (1 stk)
Beurer Lysterapilampe Med LED Lys TL 41 Touch (1 stk)
Beurer Lysterapilampe TL 45 Perfect Day (1 stk)
Beurer Lysterapilampe Med LED Lys TL 70 (1 stk)
Lysterapilampe TL 01
Beurer Lysterapilampe Med LED Lys TL 20 (1 stk)
Beurer TL 35 Dagslys- og Lysterapilampe (1 stk)
Beurer Lysterapilampe TL 45 Perfect Day (1 stk)
Beurer Lysterapilampe Med LED Lys TL 70 (1 stk)
Beurer TL 20 Lysterapilampe
Beurer TL 30 Lysterapilampe
Beurer TL45 Lysterapilampe Perfect Day
Beurer TL41 LED Lysterapilampe med Touch
Beurer TL90 Lysterapilampe
Generelt om lysterapilamper
En lysterapilampe er en specielt designet lampe som udsender en kraftig mængde kunstigt lys. Lampen kan ses som en kilde eller et alternativ til “sollys”, hvilket gør den særlig praktisk i perioder med få solskinstimer i døgnet. Det helt særlige ved lampen er, at du altid kan tænde den, når du har lyst, og dit behov for lys opstår. Det betyder, at du ikke behøver at vente på, at solen står op. Du kan give din krop og dit sind lys, når du har brug for at forbedre din trivsel.
Der er stor forskel lysterapilamper. Modellerne varierer i lyskilde, styrke og design. Du kan eventuelt kigge efter en model der er certificeret som medicinsk udstyr, når du skal vælge en lampe. Lysterapi er en behandlingsform, som ifølge Netdoktor, kan hjælpe til reducering af tegn på en vinterdepression, øge serotonin-niveauet i hjernen og give mere energi i perioder, hvor solen ikke er meget fremme.
Lysterapi er et nyere behandlingskoncept. Læs med her i guiden og få indsigt i de mange muligheder og nuancer, som lysterapi rummer. Bliv klogere på, om lysterapi kan hjælpe dig, og hvad du skal være opmærksom på, før du starter en behandling.
Sådan virker en lysterapilampe
En lysterapilampe simulerer dagslys. Lampen bruger strøm for at kunne simulere lyset. Du tilslutter derfor lampen i en stikkontakt og tænder for lampen. Efter kort tid vil lampen udsende et lys med eksempelvis en lysstyrke på 10.000 Lux. Læs altid vejledningen før du går i gang.
Alt efter hvilken lysterapilampe du vælger, skal du placere denne på et passende bord eller underlag. Du sætter dig til rette i en afstand på ca. 10-60 cm fra den tændte lampe. En behandling kan variere fra alt mellem 20 minutter og 2 timer. Det er vigtigt, at der er fri passage mellem dig og lampen.
Følg altid anvisningen, som kommer med lampen. Hvis du sammenligner lysterapilamper med hinanden, vil du opdage, at der kan være forskel på, hvor kraftig lyskilden er. Det er derfor en god idé at følge de konkrete anbefalinger til lysterapilampen, som du har valgt. Det kan blandt andet være hvor længe du skal bruge den ved hver session, og hvor langt du skal sidde fra lampen.
Lyskilder
De mest almindelige lyskilder i en terapilampe er LED og lysstofrør. Begge lyskilder kan simulere det gavnlige lys, som kan hjælpe dig med at komme bedre igennem dagen.
LED
LED er forkortelsen for det engelske ord, light-emitting diode. LED pærer har vundet stor popularitet grundet de energibesparende egenskaber, som den kommer med.
Når en LED-pære sammenlignes med en glødepære er det tydeligt at se, hvor energieffektiv LED-pæren er i forhold til glødepæren. En gammeldags glødepære taber godt 90 % af energien til spildprodukter, herunder infrarød varmestråling, hvorimod en LED-pære omsætter stort set alt lysenergi til det brugbare og synlige lys.
Hvis du har været så uheldig at komme i nærkontakt med en tændt glødepære, så ved du, at den bliver meget varm. Den bliver så varm, at du kan brænde dig. I en LED pære genereres lyset ved, at strømmen føres gennem en elektronisk komponent. Denne proces frigiver minimal varme og skaber mindre strømspild. Det betyder, at du potentielt set kan spare penge på elregningen. En lysbehandling kræver en del tid foran terapilampen, så det er betryggende at vide, at du ikke skal bekymre dig om elregningen.
Levetiden på en LED pære er lang. Du kan derfor få glæde af din terapilampe i lang tid, hvis du vælger en lampe med en LED pære.
Lysstofrør
Du kan støde på lysterapilamper, som indeholder lysstofrør. Her er det afgørende at kigge på hvilke spektre, som lysstofrøret udsender lyset i. Hvis lyset skal minde om det der svarer til almindeligt sollys, så hedder det fuldspektret lys. Vælger du en terapilampe med et lysstofrør, skal du være opmærksom på, at der står fuldspektret lys. Fuldspektret lys må ikke forveksles med bredspektret og dagslysspektret, da det ikke er det samme.
Lux
Du vil støde på SI-enheden, kaldet Lux, når du kigger nærmere på lysterapilamper. Der kan eksempelvis stå, at lampen udsender 10.000 Lux. Lux er en belysningsstyrke.
10.000 Lux simulerer en effekt svarende til en solopgang, alt efter, hvor langt væk fra kroppen den er placeret. Terapilampens effekt vil afhænge af Lux styrken og afstanden fra dig til lampen.
Nogle lamper giver dig mulighed for at ændre på belysningsstyrken. For at opnå den bedste behandlende effekt skal lampen gerne afgive et tal svarende til 10.000 Lux.
Vinterdepression
Lider du af vinterdepression? Hvis du har en mistanke om det, så kan det første skridt være, at du snakker med din læge. Det kan være svært at stille en diagnose uden en lægefaglig baggrund, hvorfor det kan anbefales at snakke med en professionel, inden du kaster dig ud i behandlinger og selvdiagnosticeringer.
Hvad er vinterdepression?
Der er stor uenighed blandt verdens forskere om, hvorvidt en vinterdepression eller sæsonafhængig stemningsforstyrrelse er en reel diagnose.
Det, som ifølge sundhed.dk kendetegner en vinterdepression, er en sæsonbestemt nedtrykthed. Det kan eksempelvis være en periodisk oplevelse af at være mere nedtrykt og energiforladt i overgangen fra sommer til vinter.
Behandling af vinterdepression
Leder du efter en effektiv behandling af vinterdepression? Et smut til Thailand og 14 dage i en strandstol under den bagende sol, kan givetvis udfordre selv en massiv vinterdepression.
Men det kan være svært at finde tid og økonomi til at stikke af, når vinteren nærmer sig. Heldigvis kan du i lysterapibehandling få en mere økonomisk løsning. Lysbehandlingen anses for at være en effektiv behandling mod netop vinterdepression. Enhver behandling starter altid med en snak med egen læge.
Der findes en lang række behandlingscentre som tilbyder professionel lysbehandling. Her kan du få coaching og vejledning i, hvordan du kan gribe din situation an.
Alternativt kan du overveje en lysterapilampe. Den kan nemt placeres i hjemmet eller på arbejdspladsen. Det behøver ikke at koste en formue at forsøge sig med lysterapi, som du vil opdage længere nede. Priser på lamperne er havnet på et fornuftigt niveau.
Lysterapilamper mod vinterdepression
Lysterapilamper er kendetegnet ved at være en naturlig behandlingsform, som kan hjælpe mod og reducere symptomer på en vinterdepression. I og med at lampens lys påvirker kroppens serotonin-niveau, tror kroppen groft sagt, at den oplever at få lys fra solen svarende til en solrig forårsdag.
En lysterapilampe kan ydermere være en hjælp til at skabe en mere stabil døgnrytme.
Forestil dig, at du vågner op kl 7.00. Det er buldermørkt, når du kigger ud af vinduet. Det regner og termometeret er i minus. Med lidt held kan solens stråler i løbet af dagen bryde igennem de massive skyer. Hvis solen giver op, så står den på endnu en mørk dag i Danmark.
Der er heldigvis en løsning, som kan bringe lidt mere stabilitet ind i døgnrytmen og få kroppen til at vågne, selv på en trist og regnfuld vinterdag.
Behandling med lysterapilampe
Du kan ikke ændre på mørket, men du kan snyde din krop til at tro, at den får sollys. Når du står op i den mørke vintertid, så overvej at starte dagen med en lysbehandling.
Lysbehandlingen er mest effektiv om morgenen, hvor du kan sidde i lyset fra lampen og simulere et scenarie som svarer til effekten af en solopgang.
Selvom lyset udsendes af en kunstig lyskilde, er strålerne i lampen i samme spektre som sollys, hvorfor din krop helt naturligt reagerer som var det reelt sollys. Du “snyder” kroppen og ruster den til at stå imod tristhed, manglende energi og en vinterdepression.
En lysterapibehandling kan strække sig over perioder på helt op til 6-8 uger i vinterperioden. For at opnå en gavnlig effekt, kan du benytte lampen dagligt, helst om morgenen, og i nogle tilfælde flere gange om dagen.
Lysterapi anses for at være en behandlingsform med få eller ingen bivirkninger. Du kan opleve en let passerende hovedpine og irritation i øjne.
Din læge kan vælge at kombinere antidepressiv medicin og psykoterapi med lysbehandling. Hvis lysbehandlingen foregår i hjemmet, kan det være en fordel at vælge en lysterapilampe, som er et godkendt og certificeret som medicinsk udstyr.
Gode råd til vinterdepression
Foruden lysbehandling er der en række tiltag, som du kan integrere i din døgnrytme, for at forebygge og bekæmpe vinterdepression.
Selv i vinterperioderne kan der forekomme perioder med sollys i løbet af en dag. Sørg for at komme udenfor og eventuelt gå en tur, imens solen skinner. En gåtur har dobbelt effekt, da du samtidig får motion. Motion og fysisk aktivitet bidrager til psykisk velvære og kan være et vigtigt led i forebyggelsen af depression og en vinterdepression.
Solen er en vigtig kilde til D-vitamin. Overlæge Jens-Erik Beck Jensen udtalte f.eks. til DR, at han tager D-vitamin tilskud, da flere undersøgelser peger på en positiv effekt af indtagelsen af D-vitamin. Du kan snakke med din læge, om et ekstra tilskud D-vitamin kan være gavnlig for dig i vinterperioden.
Husk at snakke med lægen
Lægen kan hjælpe dig med at udrede symptomer og finde den rette behandling, hvis du oplever symptomer på vinterdepression. Symptomer kan blandt andet se ud som følgende:
- Ingen eller manglende energi
- Et øget søvnbehov
- Ingen eller mindre lyst til sex
- Oplevelse af større nedtrykthed
- Øget appetit for søde sager
- Vægtforøgelse
- Mindre lyst til at være social