Sovepiller

Sovepiller er lægemidler, der tages i brug, når søvnløsheden påvirker evnen til at fungere på daglig basis, og søvnløsheden viser sig at være en stor belastning. Sovepiller eller mere professionelt, hypnotika, kan skabe afhængighed ved regelmæssigt brug, og sovepiller er derfor en dårlig, langvarig løsning på dine problemer med at sove.

Sovepiller kan hverken fås uden recept eller i håndkøb. “Naturlige” sovepiller lavet af plantemateriale kan dog fås uden recept. Læs mere om dette senere i artiklen.

Naturlige sovepiller

Naturens egne sovepiller

Valerina Forte er et naturlægemiddel, der indeholder et ekstrakt af baldrian. Det har en dokumenteret effekt imod søvnproblemer, og lindrer allerede efter 2 til ugers 4 brug indre uro, så du har nemmere ved at falde i søvn. Valerina Forte har ingen bivirkninger og er ikke vanedannende.

Det er derfor et godt supplement til fx livsstilsændringer eller søvnvaner, og kan være fordrende for den gode nats søvn.

Det anbefales, at du først prøver med et naturlægemiddel, inden du får lægeordineret og kemisk fremstillet sovemedicin.

Indtagelse og effekt af sovepiller

Mellem 15 og 60 minutter efter en dosis af sovepillerne er indtaget, begynder den søvnfremkaldende effekt at virke, og sovemedicin kan derfor tages lige inden, at man skal sove. Det skal tages med eksempelvis et glas vand, men virkningen kan risikere at være forsinket, hvis man allerede ligger ned, når man tager medicinen, fordi kroppen optager de aktive stoffer langsommere i blodet. Har du derfor planer om at gå til ro straks efter indtagelse af sovepillerne, så kan du stå op og måske gå lidt frem og tilbage, imens du tager pillerne og venter på, at effekten indtræder. Dette burde fremskynde processen.

Selve effekten af sovemedicin varer mellem 6 og 8 timer, og selvom tilstanden i de flestes øjne ligner normal søvn, er man ikke i stand til hverken at blive vækket hurtigt eller at være lysvågen, når man endelig vågner. Faktisk kan sovemidler befinde sig i kroppen i alt fra under et døgn til flere uger efter og på trods af, at man føler sig friskere og friskere, vil man ikke blive helt vågen igen, før stoffet er ude af kroppen.

Plasmahalveringstiden (den tid, der går fra en pille er indtaget, til halvdelen af den er udskilt fra kroppen igen) på forskellige typer af sovepiller er forskellig, men generelt er der efter et døgn (24 timer) kun en brøkdel af det aktive stof tilbage i kroppen. Det meste udskilles typisk inden for de første 12 timer efter indtagelse.

Naturens egne sovepiller

Anbefalet: Valerina Forte i stedet for sovepiller

Baldrian er et naturlægemiddel mod søvnproblemer. Inden du får en recept til kemisk fremstillede sovepiller hos lægen, bør du se, om Valerina Forte ikke kan løse dine søvnudfordringer.

Valerina Forte er uden bivirkninger og har en dokumenteret effekt allerede efter 2 til 4 ugers brug.

Forskellige typer sovepiller

sovepiller - benzodiazepinerDet ældste middel mod søvnløshed går under betegnelsen benzodiazepiner og virker ved at påvirke en receptor (modtagercelle) i hjernen, der kontrollerer angst, uro, muskelkramper og søvn. Benzodiazepiner er også kendt som “stesoer” og nervepiller”

Før i tiden benyttede man sig af barbiturater, en gruppe beroligende stoffer, der i dag udelukkende benyttes som bedøvelse og mod epilepsi. Sovemedicin opdeles hovedsageligt efter virkningsvarighed, der er betegnelsen for den tid medicinen kan virke, inden kroppen har skillet sig af med det, og der findes 3 kategorier: kort, mellemlang og langtidsvirkende sovemedicin.

Korttidsvirkende sovemedicin er ude af kroppen inden 24 timer er gået, og her kan eksempelvis nævnes benzodiazepiner som halcion og rilamir, samt nyere udgaver som sonata, stilnoct og stilnox.

Blandt mængden af mellemlangtidsvirkende typer af sovemedicin, der kan have en virkningsvarighed på flere dage, findes blandt andre pronoctan og lendorm. Nitrazepam og mogadon er eksempler på langtidsvirkende midler, der, efter blot en enkelt dosis, stadig kan findes i blodet flere uger senere.

Sovepillerne kan erhverves som tabletter, tungetabletter og mikstur, og enkelte typer, hovedsageligt antihistaminer, bruges også mod overfølsomhed og allergi, og har ingen risiko for afhængighed. Ældre mennesker får som regel en mindre dosis, typisk halvdelen af en normal dosis, fordi stoffet hos ældre forlader kroppen langsommere.

Bivirkninger af sovepiller

Blandt et større udvalg af bivirkninger findes eksempler som depression, døsighed, hovedpine og svimmelhed, og i enkelte tilfælde kan der forekomme nældefeber eller hududslæt. Sovepiller kan føre til afhængighed ved længerevarigt brug, og i værste tilfælde kan en overdosis føre til døden, da sovemedicin lammer vejrtrækningen.

Det er vigtigt at påpege, at benzodiazepiner kan være vanedannende, og at virkningen kan aftage, endda helt forsvinde, på trods af, at bivirkningerne varer ved.

Afhængighed af sovepiller

Man kan godt blive afhængig af sovepiller, selvom man har fået dem ordineret af en læge, og kun har taget dem efter lægens anvisninger. Selvom ens brug ikke har haft karakter af decideret misbrug, så kan kroppen efter et stykke tid med brug af sovepiller blive forvænt med stoffet, og du kan opleve symptomer på afhængighed.

Symptomer på afhængighed af sovepiller / benzodiazepiner er bl.a.:

  • Svimmelhed, døsighed og balanceproblemer
  • Depression, nedstemthed og energiløshed
  • Angst, panik og fobier
  • Uro og rastløshed
  • Omtågethed og tågesyn
  • Distancering fra hverdagen
  • Hukommelses- og koncentrationsbesvær
  • Koordinationsbesvær (ataxi) og rysten
  • Muskelkramper, muskelsmerter og “tics”
  • Forstoppelse og diarré

Kan du nikke genkendende til ovenstående, og føler du, at dit pillebrug har taget overhånd, så bør du starte på en nedtrapning. Ophør med sovepiller og anden beroligende nervemedicin bør dog ske langsomt og gerne med vejledning fra din praktiserende læge. Under nedtrapning kan det være en god ide at undgå stimulater, såsom (især) alkohol, koffein (kaffe og cola) og nikotin (tobak).

Naturlige sovepiller i håndkøb

Som tidligere nævnt er hypnotika lægeordineret og ikke uden bivirkninger. Et alternativ til kemisk fremstillet medicin, kan være beroligende medicin lavet af plantemateriale. Baldrian er en plante, der igennem hundredevis af år er blevet brugt som et middel imod uro og angst i Fjernøsten. Baldrian er et godkendt naturlægemiddel i Danmark.

Sovepiller fra naturens side

Naturlige sovepiller i håndkøb

Et sådan naturmiddel er Valerina Forte, der består af et ekstrat af baldrian. Valerina Forte er som sådan ikke en sovepille, men det har en beroligende virkning, der kan gøre det nemmere at falde i søvn. Da Valerina Forte ikke er en decideret sovepille, kan man også benytte det om dagen i spidsperioder, eller hvis man har særlig meget at se til på arbejdet. Det er et godt alternativ, der ikke er vanedannende og helt uden bivirkninger.

Ved regelmæssig brug af Valerina Forte eller et andet supplement af baldrian, kan man mærke en dokumenteret effekt allerede efter 2 til 4 ugers brug.