bedste seng

Sådan finder du den rigtige seng

By Published On: juni 8th, 20201829 words9,1 min read

Alt for mange mennesker sover i en mere eller mindre tilfældig seng.

Når man tænker på, hvor vigtig en god nattesøvn er og på, at vi tilbringer ca. 6-8 timer i den hvert eneste døgn, så er det synd og skam, at man ikke har gjort sig den umage at vælge den seng, der er rigtig til én.

Men hvad er en god seng, og hvordan vælger man den rigtige? Det kigger vi nærmere på i denne guide. Du kan læse meget mere og købe din seng på Bedsteseng.dk – men læs først hele guiden.

Måske har du allerede en idé om hvordan sengen skal se ud, så den matcher dit soveværelse. Måske har du også været lidt rundt på nettet, og kigge på senge. Det er nemt at blive forvirret over de mange sengetyper, madrasser osv. Så lad os tage det skridt for skridt, så du ender med en ny seng, det matcher dine behov på alle aspekter.

Typer af senge

Hvis vi ser bort fra de mest specielle typer af senge, som f.eks. futoner og sovesofaer, så findes der i realiteten kun fire sengetyper. Lad os kort gennemgå de fire her.

Boksmadras

Dette er typisk den seng de fleste har som deres første seng. Du finder en boksmadras på de fleste ungdomsværelser eller i studielejligheder. Boksmadrassen er en helt simpel seng, der består af en madras med fjedre, en topmadras af varierende tykkelse og et sæt ben eller meder monteret direkte på madrassen.

En boksmadras er en no-nonsense seng, der ikke er specielt tilpasset, men som opfylder de basale behov for en prisbillig seng.

Fordele 

Den er billigere end de andre sengetyper. Den er robust og holdbar og tåler en masse flytninger i sit liv. Den er simpel og passer ind i de fleste hjem og indretninger.

Ulemper 

Boksmadrassen kan ikke justeres og er ikke anbefalelsesværdig, hvis du lider af rygproblemer eller andre ting, der skal tages særligt hensyn til. Den har kun to madraslag, hvis du bruger en topmadras, og endelig er den meget lav.

Elevationsseng

Elevationssengen er blevet meget populær de senere år på grund af dens justerbarhed. Denne sengetype har en elektrisk motor installeret, og du kan med en fjernbetjening justere højde og vinkel på både hoved- og benenden. Dette har en masse fordele, både hvis du er typen, der elsker at læse i sengen, og endnu vigtigere, hvis du har særlige kropslige hensyn, der skal tages, hvis du hoster, har vand i benene osv.

Fordele

Sengen kan justeres og tilpasses lige præcis dig og dine behov.

Ulemper

Elevationssengen har også få madraslag og desuden en ret lav liggehøjde, der kan være et problem hvis du er af høj bygning.

Kontinentalseng

Kontinentalksengen er sengenes konge og kendt som prinsessen-på-ærten-sengen. Dette skyldes den ypperlige komfort der består af oftest tre komfortlag.

Det nederste lag består af enten en boxmadras eller en skummadras, Oven på denne ligger en springmadras og øverst en topmadras, der hvis det skal være helt luksus er en én der tilpasser sig kroppens form.

En kontinentalseng har oftest et meget eksklusivt udseende og er ikke-dominerende i soveværelset. Det er ikke en minimalistisk seng, men et møbel der er designet til både at se godt ud og være fantastisk at sove i.

Fordele

På grund af de mange madraslag, der kan tilpasses, er en kontinentalseng en seng, der tilbyder topmålet af liggekomfort. Den har en høj ligge- og siddehøjde.

Ulemper 

Den kan ikke justeres som elevationssengen kan.

Sengeramme

Hvis man ikke går med én af den ovenstående sengeløsninger, vælger de fleste en sengeramme med en eller to madrasser i. En sengeramme er simpelthen bare en ramme med ben lavet i enten træ eller metal. Den har mere et designmæssigt præg end de andre senge, da man ”gemmer” madrasserne væg bag selve rammen, så det kommer til at ligne et møbel mere end blot madrasser med ben på.

Fordele

Sengerammen er simpel og minimalistisk. Den er nemmere at få til at passe ind i ens indretning og dertil en den i den lave ende prismæssigt. Man bestemmer selv hvilke madrasser man vil bruge i sin ramme.

Ulemper 

Sengerammen kan ikke justeres, den har kun et (eller to) madraslag og er som udgangspunkt ikke høj.

Hvor mange personer skal sove i sengen?

Når du skal finde ud af størrelsen på din nye seng, skal du først have styr på, om det alene er dig selv der skal sove i sengen, eller om I er to. Her skal du huske på, at selvom du er single, kan der opstå behov for en seng til to personer i en nærmere fremtid.

Er I et par, er det ikke kun størrelsen der er en faktor, men I skal også være enige om sengetypen. Hvis den ene af jer har brug for en elevationsseng, mens den anden foretrækker noget mere simpel, så skal I forsøge at finde et kompromis.

Hvor bred skal din nye seng være?

Her går vi ud fra at plads i soveværelset ikke er et problem. Det er klart, at bor du f.eks. på et lille værelse, så har du ikke plads til en kingsize dobbeltseng.

Som tommelfingerregels siger man, at en enkeltmandsseng er 90 cm i bredden, mens en dobbeltseng til to personer måler 180 cm. Altså 90 cm pr. person. Midt mellem de to sengebredder er den såkaldte halvandenmandsseng også populær. Den måler 140 cm i bredden og bruges enten hvis du er én person og et barn, eller hvis du bare er alene og ønsker mere plads at brede dig på.

Hvor lang skal din nye seng være?

En standardseng måler 2 meter i længden, altså 200 cm. Er du meget høj, kan det være i underkanten og derfor fås der også senge, der er længere end 2 meter. Køber du en sengeramme der ikke er i standardmål, er det vigtigt, at du husker at købe madrasser der passer.

Man siger at en seng helst skal være minimum 10-15 cm længere end den højeste person, der skal sove i den.

Valg af madras

Nu har du måske valgt, hvilken type seng og hvilken sengestørrelse du ønsker dig. Så er det tid til at vælge madras eller madrasser til sengen.

Madrassen er uden konkurrence den vigtigste del af en seng. Det er dén du ligger på hele natten og den der skaber den rette komfort og støtte for din krop.

Når vi snakker valg af madras er vi nødt til at komme ind på din kropsvægt – eller jeres kropsvægte, hvis I er to.

En god madras skal understøtte din kropsvægt, så jo tungere du er, så stærkere fjedre skal der være i madrassen. Dertil kommer tanker om madrassens fasthed. Nogen foretrækker en meget hård madras, mens andre godt kan lide at synke ned i en blød madras.

Overordnet set findes der tre typer af fjedre til en madras:

Bonell

Bonell-fjedre er den traditionelle fjeder der er meget robust, men ikke så fleksibel. En Bonell-fjeder holder i mange år og man anvender den derfor typisk i det nederste lag af en kontinentalseng eller i boksmadrasser.

Pocket

Pocket-fjederen er en nyere opfindelse, der er noget mere fleksibel end Bonell-typen. Navnet pocket-fjeder kommer af, at selve fjederen er omkranset af en lille lomme, der både beskytter selve fjederen og samtidig holder den på plads.

Multipocket

Dette er det ypperste der findes, når vi snakker om madrasfjedre. Multipocket-fjederen er som pocket-fjederen, men er noget mindre. Derfor er der i en madras med pocket-fjedre flere fjedre pr. kvadratmeter. Dette giver højere fleksibilitet og fordeler din vægt mere jævnt over madrassen.

Hvad skal du vælge?

Hvis I er et par og er på udkig efter en dobbeltseng, så er det vigtigt at I tager jeres begges kropsvægt med i overvejelserne. Det kan her være nødvendigt med to forskellige enkeltmandsmadrasser, som man efterfølgende kan samle med en fælles topmadras.

  • Hvis du vejer under 75 kg. Anbefaler vi en madras med pocketfjedre og en medium fasthed
  • Hvis du vejer mellem 75 og 95 kg. Anbefaler vi en madras med pocket-fjedre og en fast fasthed
  • Hvis du vejer over 95 kg. Anbefaler vi en madras med multipocketfjedre og med en fast fasthed

Hvor lang levetid har en madras?

Madrasser er ikke billige, så derfor er d nok nysgerrig på hvor god en investering det er at købe en ny ordentlig madras. Hvor lang tid går der før du skal ud og købe en ny madras igen. Her har vi gode nyheder til dig.

Man siger som udgangspunkt, at en madras holder mellem 8 og 10 år inden den er så slidt, at den ikke længere giver samme støtte som da den var ny og derfor skal udskiftes. For topmadrasser gælder det, at de typisk holder omkring 5 år.

Valg af topmadras

Skal du have den bedste soveoplevelse i din nye seng, så kommer du ikke uden om en topmadras. Hvis du ligger direkte ovenpå en almindelige madras uden topmadras, vil det typisk føles for hårdt.

Topmadrassen er det allerøverste lag af en seng, og derfor også det materiale, der er tættest på din krop.

Der findes grundlæggende to typer af topmadrasser:

Memory-skum

Navnet memory, der betyder hukommelse på engelsk, fortæller os at vi har har at gøre med en madras, der former sig efter din krops form. Den husker formen og vil derfor føles nærmest som om den smyger sig om dig og støtter alle de rigtige steder. En topmadras af memory-skum anvender din kropsvarme til at huske formen, og den holder også på varmen. Hvis du generel har svært ved at holde på varmen når du sover, vil dette være en ekstra bonus med en mamory-skum topmadras.

Latex

Den anden type topmadras er lavet af materialet latex. Den former sig ikke efter kroppen som den førnævnte model, men har til gengæld andre fordele.

Latex er et naturligt materiale, der af samme årsag er allergivenligt. Så hvis du lider af allergi, er det denne type af topmadras, du skal vælge. Den giver en god ventilation natten igennem og er meget åndbar. Den holder ikke på varmen som den forrige type og er altså god, hvis du typisk har det for varmt om natten.

Efter at have læst denne guide, skulle du gerne være klædt bedre på til at vælge din nye seng.

Rigtig god fornøjelse.

Leave A Comment