Kvinde dyrker yoga i naturen

Behandling af stress

Den rette behandling af stress er altafgørende.

Det er muligt at behandle stress og øge din livskvalitet, hvis du er ramt eller oplever begyndende tegn på stress.

Kan du ikke bare slappe lidt af? Stop dog med at løbe forvirret rundt! Hvorfor græder du nu igen?” Du forstår det ikke og dine omgivelser forstår det slet ikke. Dine handlinger er irrationelle, og du farer op som en trold af en æske gang på gang. Symptomerne er der. Faktisk har de været der længe. Der skal gøres noget. Du forsøger endnu engang at overbevise dig selv om, at det nok går over, men du ved inderst inde, at det gør det ikke bare. “Har jeg mon stress og i givet fald, hvad kan jeg gøre?”

Hvis du over en længere periode ignorerer tydelige tegn og symptomer på stress, så kan du risikere at forværre din situation. Du kan ende i en tilstand, som er endnu værre end den nuværende. I værste fald resulterer det i en sygemelding med stress.

Behandling af stress bliver sværere, jo længere du venter. Uanset hvor du befinder dig på stress-skalaen, så findes der metoder og behandlingsformer, som kan hjælpe dig. Læs med og se, hvad du kan gøre.

Der findes en løsning

Inden du læser videre, så træk vejret helt ned i maven og pust langsomt ud.

Viser du eller en pårørende tegn på stress, så husk på at der findes en løsning. Det er muligt at forbedre en tilstand, selv små ændringer kan være afgørende for rejsen væk fra stress.

Sygemelding, stress og snak med lægen

Sygemelding, stress og lægesamtaler kan lyde skræmmende. Men en snak med lægen kan være din vej ud af en stresstilstand og hermed mindske risikoen for, at du ender i en depression. Alvorlig stress over en længere periode kan føre til en sygemelding og depression. En ubehandlet stresstilstand kan få store konsekvenser for dit helbred, og det skal tages meget seriøst.

Dit første skridt kan være at kontakte din praktiserende læge. Det er en løsning som mange naturligt vælger, da lægen kan hjælpe dig med at afgøre, om dine signaler er stressrelaterede. Ud fra lægens vurdering og udredning kan der igangsættes en række tiltag. Du kan snakke med lægen, om det er nødvendigt med en sygemelding med stress.

Stress anses i Danmark som et individuelt anliggende, og det er meget forskelligt, hvordan de enkelte læger griber situationen an. Lægen kan vælge at henvise dig til en psykolog eller psykiater. Alternativt tager lægen en uddybende samtale med dig eller anbefaler et videre forløb på en stressklinik.

Stress på arbejdspladsen

Hvis du oplever, at stressen er relateret til din arbejdsplads, så kan det være enormt krævende at gennemføre arbejdsopgaverne. Det kan måske være en løsning for dig at involvere en tillidsrepræsentant, HR-medarbejder eller arbejdsgiver omkring dine forhold på arbejdspladsen.

På nuværende tidspunkt findes der ikke en fælles strategi for stresshåndtering i Danmark. Du kan ikke forvente, at din arbejdsplads kan hjælpe dig. Stress anses, som tidligere nævnt, for at være et individuelt anliggende.

Behandling af stress

Konkrete tiltag til behandling af stress

Hvis du lider af stress, angst eller depression og ikke er i behandling, kan det føles frustrerende, særligt når du ønsker behandling her og nu, men ikke kan få det. Der kan være ventelister til behandlingsforløb og lange ventetider til en psykiater.

Der en række konkrete tiltag, som du selv kan forsøge dig med, mens du venter på en snak med en læge eller anden behandler. Det kan være en psykolog med speciale i kognitiv terapi.

Når du lider af stress er din krop og dit sind ude af balance. Denne ubalance i psyken såvel som i kroppen, skal der rettes op på. Uden balance er det svært at få en hverdag og dit arbejdsliv til at hænge sammen.

Der findes metoder som kan hjælpe dig med at skabe mere harmoni og indre ro. Læs herunder, hvad du kan gøre her og nu.

Stresset krop og sind

Hvis din krop og dit sind er belastede, og de tydeligt signalerer tegn på stress, kan det skyldes, at de er i alarmberedskab.

Det er praktisk, at krop og sind kan advare dig, hvis der er fare på færde, men det er direkte skadeligt, hvis denne tilstand fortsætter. Du kan opleve, at adrenalinen unødvendigt pumpes rundt i kroppen, og at du altid er klar til at kæmpe eller flygte. Hvis din stresstilstand ikke behandles, kan det føre til alvorlige sygdomme. Som det første, hvis du ikke allerede har gjort det, kan du kontakte din praktiserende læge. Imens du venter eller som et supplement til lægesamtalen, kan du forsøge dig med:

 • Wellnessmassage
 • Yoga
 • Behandling hos en certificeret stresscoach
 • Massage hos en dygtig massør
 • Bodysds
 • Intelligent kropsterapi
 • Samtale med en mindfulness instruktør
 • Meditation
 • Fysioterapi
 • Naturmedicin
 • Hypnoseterapi
 • Akupunktur
 • Kranio-sakral terapi
 • Snak med en afspændingspædagog
 • Ergoterapi
 • Holistiske behandlingsmetoder
 • Besøg hos en biopat
 • TFT Terapi

En alternativ behandling kan hjælpe med at lindre din tilstand. Det er individuelt, hvordan en given behandling kan hjælpe dig. Behandlingen kan være en start på et længere forløb, så du kan skabe overskud og frigive ophobet energi.

Et sted at starte er med simple meditations- og vejrtrækningsøvelser, som kan virke afslappende på din overbelastet krop og dit sind. Et andet tiltag, som i stigende grad udbredes i vesten, er yoga mod stress. Yoga kan udføres alle steder og kræver ingen særlige forudsætninger. Der findes mange ressourcer online, så det er nemt at komme i gang.

Behandling af stress

Stressklinikker

På en stressklinik kan specialister og læger hjælpe dig med at håndtere din stresssituation. Det kan være komplekst at få henvisninger til stressklinikker, snak eventuelt med din praktiserende læge om din situation.

I Danmark findes der en lang række private stressklinikker, som alle tilbyder forskellige former for behandling. De kan skræddersy et behandlingsforløb og hjælpe dig med at blive stressfri.

Behandling af stress på en stressklinik kan eksempelvis være baseret på kognitiv adfærdsterapi. Her undervises i konkrete tiltag til ændring af tanke- og handlemønstre. Det kan indebære teknikker og strategier til stressreducering. Kognitiv terapi og adfærdsterapi anvendes blandt andet til depression, stress og angst.

Fik du svar på dine spørgsmål om sygemelding, stress og behandlingsmuligheder? Stress er et alvorligt anliggende. Sørg for at kontakte din praktiserende læge, som kan hjælpe med en sygemelding, hvis stresstilstanden vurderes til at være så alvorlig, at du ikke kan arbejde. 

Disclaimer:

Indholdet her er udtryk for fortolkninger af emner og informationer. Der tages forbehold for fejl, mangler og udeladelser. Dette er tænkt som inspiration til læseren. Forfatter og/eller udgiver kan på ingen måde gøres erstatningsansvarlig for de informationer, som findes her – uanset om disse informationer mod forventning skulle være ukorrekte. Forfatter og/eller udgiver kan derfor ikke pålægges ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte er pådraget på grundlag af de informationer, som findes heri.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *