Yoga mod stress

7 tips til en bedre søvn

By Published On: april 21st, 2021577 words2,9 min read

Søvn virker ret ligetil: Du går i seng, lukker øjnene og vågner derefter op til et overraskende vækkeur. Men hvis du er blandt de, der længes efter at vågne energisk op efter en nat med dyb, forfriskende søvn, er du ikke alene.

Én ud af tre voksne klarer sig på seks timers søvn, eller mindre, når de fleste af os i virkeligheden har brug for syv til ni timer, mens mange flere vågner op og føler sig trætte takket være søvnforstyrrelser.

Heldigvis er der mange praktiske måder at forbedre dine sovevaner på. Her er 7 tips til en bedre søvn.

  1. Hold dig til en søvnplan

Afsæt otte timer til søvn og gør det til en rutine, at gå i seng og stå op på samme tid – hver dag. At være konsistent styrker din krops sovecyklus.

  1. Vær opmærksom på hvad du spiser og drikker

Gå ikke sulten eller fyldt i seng. Undgå især tunge eller store måltider kort inden sengetid, og stop gerne med at spise mindst tre til fire timer inden du går i seng.

  1. Undgå digitale enheder inden sengetid

Der er en grund til, at eksperter anbefaler at lægge smartphonen væk, og slukke for tv og computer mindst én time før sengetid. Lysene fra disse enheder stimulerer hjernen og blokerer for søvnhormonet melatonin.

  1. Motion kan hjælpe dig med at sove bedre

Regelmæssig fysisk aktivitet kan fremme bedre søvn. Du behøver ikke at tilbringe timer i træningscentret, at bruge tid udenfor hver dag er mere nyttigt, end du tænker.

For folk med søvnbesvær kan aerobic tidligt på dagen gøre en stor forskel. Undgå bare at træne mindre end tre timer før sengetid, så din hjerne ikke er for stimuleret til at falde i søvn.

  1. Gør soveværelset indbydende

Skab et afslappende miljø i soveværelset, og du vil hurtigt mærke, at soveaktiviteten føles bedre og hyggeligere. Det ideelle soverum er ofte køligt, mørkt og stille, men prøv dig frem og find dét, der virker bedst for dig.

  1. Underminer ikke koffein

Det tager næsten seks timer for, at halvdelen af koffeinen fra din yndlingskaffe, te eller cola er ude af kroppen. Koffein sent på dagen kan derfor forårsage lettere, mere forstyrret søvn – eller forhindre dig i at sove helt. Undgå derfor at indtage for meget koffein i eftermiddagstimerne.

  1. Håndter bekymringer

Prøv at løse dine bekymringer ved at lave nogle afslappende aktiviteter, som for eksempel at meditere, hvilket kan hjælpe på at lette angst. Du kan også inden sovetid skrive ned, hvad du har i tankerne, og sætte det til side til næste dag. Det kan give følelsen af, at du sætter de tunge tanker der fylder i hovedet til side, og have en beroligende effekt.

Der er mange faktorer der har betydning og indflydelse for kvaliteten af din søvn. Dit soveværelse, din kost, daglige aktivitetsniveau og bekymringer spiller alle sammen ind. Ved blot at foretage små ændringer som de ovenstående tip kan du dog optimere din sovekvalitet.

Artiklen er skrevet i samarbejde med bedsteitest.dk, hvor du kan få gode råd til at vælge din nye seng. Se de bedste senge hos bedstitest.dk.

Leave A Comment