Stop snorken

Mange af os har den forestilling, at det kun er midaldrende, halvtykke, mænd, der snorker om natten. Det er dog ikke tilfældet, selvom alder og overvægt ofte har en betydning. Faktisk kan alle mennesker blive ramt af snorken – også helt unge, der er i god form. Snorken er i sig selv ikke farligt for kroppen, og det er derfor ikke sundhedsskadeligt. Det er dog generende, især for dem, der sover sammen, og det kan gå ud over forholdet, da mange par ofte sover hver for sig, så generne ved snorken bliver mindst mulige. Snorken kan dog også forringe livskvaliteten på den, der snorker. Dette især hvis ens snorken forstyrrer vejrtrækningen, og man derfor ufrivilligt holder længere pauser i vejrtrækningen. Dette er et tegn på, at man lider af søvnapnø. I denne artikel får du gode råd til, hvordan du skal forholde dig, hvis du snorker. Operationer er ofte meget besværlige, og der er ingen garanti for at de virker, og det bør derfor være din sidste udvej.

Årsager til din snorken

Der kan være flere årsager til, at du eller din partner snorker. Snorkelyde opstår i ganen, når denne og dine luftveje klapper sammen og frembringer de karakteristiske lyde. Tungen falder tilbage, og skaber vibrationer mod ganen og drøbelen. Det er typisk i den dybe søvn, hvor ens muskler i munden og svælget slapper allermest af. Den dybe søvn (REM-søvnen) ligger oftest i de sidste to tredjedele af natten, og det er derfor normalt, at man ikke bliver forstyrret når man går til ro, men derimod har problemer med at falde i søvn, hvis man skulle vågne midt om natten. Foruden tidspunktet, er der andre faktorer, der har betydning for, hvor meget eller hvor lidt man snorker. Hvis personen, der snorker, har haft en hård og anstrengende dag, så kan det være, at vedkommende snorker ekstra meget den nat. Udmattelse gør nemlig, at man sover dybere, og at musklerne slapper endnu mere af.

Allergi i næsen, hævelser i luftvejene eller problemer med svælget kan også være årsager til snorken. Hvis du har synkebesvær eller har irriterede slimhinder, bør du derfor konsultere en øre-næse-halslæge, så du kan få gjort noget ved problemet.

Stop snorken

Stop snorkenMyten om, at det primært er den overvægtige, ældre mand der snorker, har hold i virkeligheden. Typisk bliver man svagere med alderen, og mister mere og mere muskelmasse. Huden og vævet bliver løsere. Alt sammen er medvirkende til, at fedtet sætter sig omkring ganen, så der bliver for lidt frirum. Dette gør så, at man snorker. Hvis din sengepartner snorker regelmæssigt, og du er forstyrret af det, så bør du derfor motivere vedkommende til at tabe sig, da dette kan stoppe snorken. Alternativt må du bruge ørepropper eller skifte soveværelse.

Ofte blokerer man for luftvejene, når man ligger på ryggen. Et lidt kreativt, om end effektivt, råd til at stoppe snorken er derfor, at sy en tennisbold på en t-shirt, som du sover med. Tennisbolden bør placeres midt imellem skuldrebladene, så det bliver ubehageligt, hvis du forsøget at sove på ryggen. Helt automatisk vender du dig derfor om på siden, når du ligger og sover. På den måde sikrer du frie luftveje, og du slipper for at snorke.

Relaterede Indlæg