Generelt om søvnløshed

Søvnløshed, også kaldet insomni, er, når man lider af ikke at kunne sove.

Det kan enten være svært at falde i søvn eller svært at opretholde en stabil nattesøvn igennem en hel nat. Søvnløshed er en udefinerbar lidelse, da det er op til den enkelte at afgøre, hvorvidt man lider af søvnløshed eller ej.

To typer søvnløshed

Der findes to former af søvnløshed, som man skelner imellem; akut insomni og langvarig insomni. Akut insomni er et meget almindeligt problem, og de fleste mennesker har på et eller flere tidspunkter i deres liv haft problemer med at kunne sove.

I Danmark lider op imod 15% af befolkningen af søvnløshed. Den akutte form af insomni kan have flere forskellige årsager. Oftest er der tale om følelser, der tager overhånd. Det kan være sorg, angst, bekymringer eller forventninger. Det kan også skyldes mere jordnære ting som generende lys og lyde, sengen eller rummets luftfugtighed og temperatur. Stress eller jetlag kan også være medvirkende faktorer til søvnproblemer.

Længerevarende søvnløshed

SøvnløshedEfter ca. 3 uger bliver akut insomni til langvarig insomni.

Hvis man lider af langvarig insomni, anbefales det at indlede en behandling. Den langvarige form af søvnbesvær kan skyldes psykiatriske lidelser som depression. Langvarigt søvnbesvær er ofte en bivirkning af en anden sygdom. Flere sygdomme kan give insomni, især hvis der er mange smerter forbundet med sygdommen. Behandlingen vil typisk bestå i at finde grunden, og derefter må behandler i samarbejde med patient se på, hvad der kan gøres. Grunden til insomni er den egentlige sygdom, og insomni er blot et symptom derpå.

Inden du vælger at opsøge en læge, kan du evt. prøve at kurere din søvnløshed med baldrian. Baldrian har en dokumenteret effekt og er helt fri for bivirkninger. Du kan læse nærmere om baldrian her.

Forebyggelse af søvnløshed

Hvis du gerne vil forebygge din søvnløshed, eller slippe af med den, så kræver det sandsynligvis nogle livsstilsmæssige ændringer. Ikke at have besvær med at falde i søvn og kunne sove igennem en hel nat, er dog helt sikkert det hele værd.

Vil du gerne forebygge flere søvnløse nætter, kan du følge nedenstående råd:

Dyrk yoga

Afslappende yoga før sengetid, vil få både dit sind og din krop til at falde til ro. Der findes ligeledes flere yoga-positioner, som du kan lave, imens du befinder dig i sengen.

  • Sæt dig med benene over kors og læn dig forsigtigt tilbage. Sørg for, at du har støtte til ryggen i form af bløde puder. Hvil dine hænder på dine lår, luk øjnene og tag nogle dybe åndedrag i et par minutter.
  • Bliv siddende med benene over kors, læn dig frem og ræk armene ud foran dig. Bliv i stillingen i nogle minutter.
  • Læg dig fladt på sengen. “Kram” dit højre knæ ind til dit bryst, og drej herefter dit ben på tværs af din krop imod venstre side, imens du vender dit hoved til højre. Sænk dit ben og foretag samme med dit venstre ben.

Brug et naturligt beroligende supplement

Traditionelle sovepiller, som Benzodiazepiner m.m., bør kun bruges hvis alle muligheder er udtømte. Det er piller, der ikke kan købes uden recept, og som kun lægen bør ordinere.

Der findes en række naturlige alternativer, som fx melatonin. Melatonin er et hormon, som kroppen frigiver ved sengetid, men som vi ældes, frigives der mindre og mindre i kroppen. Det er bl.a. derfor, at ældre mennesker sover mindre end helt unge. Baldrian er et andet middel, der vokser i naturen, der er kendt for sin beroligende effekt. Det er et naturmiddel, der er brugt i årtusinder i fjernøsten.

Sluk for iPad’en

Brugen af dine håndholdte enheder hæmmer frigivelsen af melatonin i kroppen. Det forstyrrer kroppens døgnrytme, der manipuleres til at tro, at det er stadig er dag. Det er det såkaldte “blå lys” i din smartphone og din tablet, der er den helt store synder.

Ønsker du fortsat at ligge med iPad’en i sengen, så bør du som minimum deaktivere det blå lys. I produkter fra Apple kan man således deaktivere “nattetilstand”, der gør farmerne varmerne.

Vær mere “cool”

Det går ikke at ligge for varmt, hvis man gerne vil falde i søvn. Når din krops temperatur falder, starter den automatisk med at producere mere melatonin. Du bør derfor holde dit soveværelse jævnt tempereret og gerne imellem 17 og 20 grader celcius.

Hvis ovenstående er for koldt til dig, så bør du hellere iklæde dig nattøj eller lægge et tæppe henover dig end at opvarme hele rummet. Temperaturen i dit soveværelse har en kraftig effekt på din søvnkvalitet, og det bør derfor ikke undervurderes.

Spis kirsebær

Det kan virke skørt, at kirsebær kan have en effekt imod din søvnløshed. Ikke desto mindre er der dog en korrelation imellem at spise kirsebær og have en god søvn. Kirsebær er kendt for at booste dit naturlige niveau af melatonin i kroppen. Med kirsebær kan du derfor regulere kroppens naturlige søvncyklus og forøge den effektive søvn, herunder formindske tiden det tager at falde i søvn.

Har du besvær med at finde friske kirsebær, kan du også drikke juice med et højt indhold af kirsebær.

Relaterede Indlæg