Behandling af stress

Behandling af stress

Mange danskere går alt for længe og er stressede. I Europa er over 40 mio. arbejdstagere påvirkede af stress, hvilket svarer til hver fjerde lønmodtager. Derved er stress det næststørste helbredsproblem for arbejdsmiljøet i Europa (næstefter smerter i ryggen).

Hvis du over en længere periode ignorerer tydelige tegn og symptomer på stress, så kan du risikere at forværre din situation. Du kan ende i en tilstand, som er endnu værre end den nuværende. I værste fald resulterer det i en sygemelding med stress.

Behandling af stress bliver sværere, jo længere du venter. 

Uanset hvor du befinder dig på stress-skalaen, så findes der metoder og behandlingsformer, som kan hjælpe dig. Og den rette behandling af stress er altafgørende. 

Læs med og se, hvad du kan gøre.

Symptomer på stress

Symptomerne på stress kan være depression, søvnløshed, koncentrationsbesvær, glemsomhed, mindre overblik, kort lunte og apati.

Der er en lang række symptomer på stress, der er mere eller mindre skjulte. Mange af symptomerne er ret generiske, og det kan derfor ofte være svært at skelne stress fra det at have en dårlig dag, være træt og uoplagt. Du bliver derfor nødt til at være rigtig opmærksom på dig selv, din mentale tilstand og mærke efter. Er det stress symptomer, så har du dem givetvis over en lang periode.

Genkender du noget af det hos dig selv og tror, at du lider af stress, bør du overveje følgende spørgsmål:

  • Kan du holde til at fortsætte på samme måde?
  • Kan din familie fortsætte på samme måde?
  • Kan du ændre din situation?
  • Kan du få hjælp og støtte hos din leder?
  • Kan du få hjælp og støtte hos dine kolleger?

Forskellige former for stress

Der er stress, der kun varer i korte perioder. Det er den stimulerende stress. Det er den drivkraft, der skærper alle vores sanser, når vi står over for en særligt krævende opgave. Stress er menneskets måde at reagere på, når vi føler os pressede.

Men stress er også den reaktion, kroppen sætter i gang, når vi udsættes for belastninger, vi ikke evner eller har ressourcer til at klare. Får vi ikke ro for den slags situationer ind imellem, kan god stress forvandle sig til ond stress.

Det er farligt at overhøre kroppens og sindets advarselssignaler som hovedpine, fordøjelsesbesvær,  søvnløshed, koncentrationsbesvær, opgivenhed, nedsat sexlyst, angst og misbrug. Det er altså særdeles usundt, hvis du er stresset hver dag i lang tid, og det er derfor en god idé at lære at tackle sin stress.

Eksempler på stress-skabende situationer

  • Hvis der stilles for store krav til viden og samarbejde. Mange medarbejdere tænker: “Kan jeg følge med og finde ud af de mange nye ting?”
  • Hvis man arbejder meget alene
  • Hvis virksomheden forventer, at der vil ske forbedringer på vigtige områder, og der intet sker. Står det på i lang tid, kan der opstå en følelse af nederlag og fastlåsthed
  • Hvis de krav, der stilles til den enkelte eller gruppen, ikke kan opfyldes med de ressourcer, der er til rådighed. Det stresser at gå på kompromis med egne ideer om kvalitet og godt udført arbejde.
Behandling af stress

Sygemelding, stress og snak med lægen

Sygemelding, stress og lægesamtaler kan lyde skræmmende. Men en snak med lægen kan være din vej ud af en stresstilstand og hermed mindske risikoen for, at du ender i en depression. Alvorlig stress over en længere periode kan føre til en sygemelding og depression. En ubehandlet stresstilstand kan få store konsekvenser for dit helbred, og det skal tages meget seriøst.

Dit første skridt kan være at kontakte din praktiserende læge. Det er en løsning som mange naturligt vælger, da lægen kan hjælpe dig med at afgøre, om dine signaler er stressrelaterede. Ud fra lægens vurdering og udredning kan der igangsættes en række tiltag. Du kan snakke med lægen, om det er nødvendigt med en sygemelding med stress.

Stress anses i Danmark som et individuelt anliggende, og det er meget forskelligt, hvordan de enkelte læger griber situationen an. Lægen kan vælge at henvise dig til en psykolog eller psykiater. Alternativt tager lægen en uddybende samtale med dig eller anbefaler et videre forløb på en stressklinik.

Stress på arbejdspladsen

Hvis du oplever, at stressen er relateret til din arbejdsplads, så kan det være enormt krævende at gennemføre arbejdsopgaverne. Det kan måske være en løsning for dig at involvere en tillidsrepræsentant, HR-medarbejder eller arbejdsgiver omkring dine forhold på arbejdspladsen.

På nuværende tidspunkt findes der ikke en fælles strategi for stresshåndtering i Danmark. Du kan ikke forvente, at din arbejdsplads kan hjælpe dig. Som tidligere nævnt anses stress for at være et individuelt anliggende.

Behandling af stress

Konkrete tiltag til behandling af stress 

Hvis du lider af stress, angst eller depression og ikke er i behandling, kan det føles frustrerende, særligt når du ønsker behandling her og nu, men ikke kan få det. Der kan være ventelister til behandlingsforløb og lange ventetider til en psykiater.

Mens du venter på en snak med en læge eller anden behandler, er der en række konkrete tiltag, som du selv kan forsøge dig med. Det kan f.eks. være en psykolog med speciale i kognitiv terapi.

Når du lider af stress er din krop og dit sind ude af balance. Denne ubalance i psyken såvel som i kroppen skal der rettes op på. Uden balance er det svært at få en hverdag og dit arbejdsliv til at hænge sammen.Der findes metoder som kan hjælpe dig med at skabe mere harmoni og indre ro. Læs herunder for at blive klogere på, hvad du kan gøre her og nu.

Stresset krop og sind

Hvis din krop og dit sind er belastede, og de tydeligt signalerer tegn på stress, kan det skyldes, at de er i alarmberedskab.

Det er praktisk, at krop og sind kan advare dig, hvis der er fare på færde, men det er direkte skadeligt, hvis denne tilstand fortsætter. Du kan opleve, at adrenalinen unødvendigt pumpes rundt i kroppen, og at du altid er klar til at kæmpe eller flygte. Hvis din stresstilstand ikke behandles, kan det føre til alvorlige sygdomme. Hvis du ikke allerede har gjort det, så kan du som det første kontakte din praktiserende læge. Imens du venter eller som et supplement til lægesamtalen, kan du forsøge dig med:

  • Wellnessmassage
  • Yoga
  • Behandling hos en certificeret stresscoach
  • Massage hos en dygtig massør
  • Bodysds
  • Intelligent kropsterapi
  • Samtale med en mindfulness instruktør
  • Meditation
  • Fysioterapi
  • Naturmedicin
  • Hypnoseterapi
  • Akupunktur
  • Kranio-sakral terapi
  • Snak med en afspændingspædagog
  • Ergoterapi
  • Holistiske behandlingsmetoder
  • Besøg hos en biopat
  • TFT Terapi

En alternativ behandling kan hjælpe med at lindre din tilstand. Det er naturligvis individuelt, hvordan en given behandling kan hjælpe dig. Behandlingen kan være en start på et længere forløb, så du kan skabe overskud og frigive ophobet energi.

Et sted at starte er med simple meditations- og vejrtrækningsøvelser, som kan virke afslappende på din overbelastet krop og dit sind. Et andet tiltag, som i stigende grad udbredes i vesten, er yoga mod stress. Yoga kan udføres alle steder og kræver ingen særlige forudsætninger. Der findes mange ressourcer online, så det er forholdsvis nemt at komme i gang.

Stressklinikker

Stressklinikker er et andet tiltag til at håndtere stress. På en stressklinik kan specialister og læger hjælpe dig med at håndtere din stresssituation. Det kan være komplekst at få henvisninger til stressklinikker, så snak eventuelt med din praktiserende læge om din situation.

I Danmark findes der en lang række private stressklinikker, som alle tilbyder forskellige former for behandling. De kan skræddersy et behandlingsforløb og hjælpe dig med at blive stressfri.

Behandling af stress på en stressklinik kan eksempelvis være baseret på kognitiv adfærdsterapi. Her undervises i konkrete tiltag til ændring af tanke- og handlemønstre. Det kan indebære teknikker og strategier til stressreducering. Kognitiv terapi og adfærdsterapi anvendes blandt andet til depression, stress og angst.

Disclaimer:

Indholdet her er udtryk for fortolkninger af emner og informationer. Der tages forbehold for fejl, mangler og udeladelser. Dette er tænkt som inspiration til læseren. Forfatter og/eller udgiver kan på ingen måde gøres erstatningsansvarlig for de informationer, som findes her – uanset om disse informationer mod forventning skulle være ukorrekte. Forfatter og/eller udgiver kan derfor ikke pålægges ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte er pådraget på grundlag af de informationer, som findes heri.

Mere viden...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *